Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump vant «kaos-valg» i Nevada: For få og uriktige stemmesedler. Beskyldninger om skittent spill

Trøblete primærvalg for republikanerne.

 TRUMP-KAOS:  Alle ville ha en bit av Donald Trump da han besøkte et lokale for å tale før valget begynte i natt. Ifølge amerikanske medier skal lignende tilstander ha ført til det som blir beskrevet som et «kaos-valg» i Nevada. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
TRUMP-KAOS: Alle ville ha en bit av Donald Trump da han besøkte et lokale for å tale før valget begynte i natt. Ifølge amerikanske medier skal lignende tilstander ha ført til det som blir beskrevet som et «kaos-valg» i Nevada. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet): Natt til onsdag norsk tid gikk republikanere i gambling-delstaten Nevada i USA til urnene for å gi sin stemme til den republikanske kandidaten de mener representere partiet i presidentvalget senere i år.

CNN melder like etter klokka 06.00 norsk tid at Donald Trump vant nominasjonsvalget i Nevada, basert på prognoser. Det samme gjør Fox News.

Dermed ser det ut til at den eksentriske forretningsmannen har vunnet sitt tredje nominasjonsvalg på rad.

De første resultatene fra opptellingen viser at Trump ligger et godt stykke foran sine motstandere med omkring 42 prosent av stemmene, mens og Marco Rubio og Ted Cruz kjemper om andreplassen med henholdsvis om lag 25 og 22 prosent av stemmene. Derfra er det langt ned til Ben Carson og John Kasich, som begge ligger an til å få under 10 prosent av stemmene

 SER DU FEILEN?:  Det er seks kandidater for mye som står oppført på stemmesedlende i Nevada. Kun Ben Carson, Ted Cruz, John R. Kasich, Marco Rubio og Donald Trump er fremdeles med i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
SER DU FEILEN?: Det er seks kandidater for mye som står oppført på stemmesedlende i Nevada. Kun Ben Carson, Ted Cruz, John R. Kasich, Marco Rubio og Donald Trump er fremdeles med i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Men i løpet av natta kom det rapporter om et salig valgkaos i Nevada.

Ifølge CNN og Politico har det kommet meldinger om flere feil ved valget. Det aller største problemet skal imidlertid være at det kom langt flere ut til stemmelokalene enn antatt.

For få stemmesedler Nå ligger det faktisk an til å bli et rekordhøyt antall stemmer i primærvalget. På flere nominasjonsmøter kom det meldinger om at det var for få stemmesedler.

Hos andre nominasjonsmøter var problemet at kandidater som offisielt har gitt seg i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, fremdeles sto oppført på stemmesedlene.

Det hagler også om beskyldninger om sktitent spill.

Trump-rykter En politisk reporter for BuzzFeed meldte på Twitter at ved nominasjonsmøtet han var tilstede på, gikk det rykter om at Trump-tilhengere regelrett rigget til valget.

FORNØYD: Presidentkandidat Ted Cruz møtte tilhengere etter nominasjonsvalget i Las Vegas. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
FORNØYD: Presidentkandidat Ted Cruz møtte tilhengere etter nominasjonsvalget i Las Vegas. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Det førte til, ifølge reporteren, at stemmegivere beskyldte flere frivillige på nominasjonsmøtet for å jobbe for Trump.

Ved flere av nominasjonsmøtene ble det også meldt om at stemmetellerne ikke sjekket legitimiasjonen til de som stemte, og at flere  stemte flere ganger.

- Ikke ulovlig På bilder CNN har vist i natt, ser man klart og tydelig mange som jobber frivillig på nominasjonsmøtene som stemmetellere, er ikledd for eksempel Trump-effekter.

Delstatsledelsen i det republikanske partiet i Nevada, har måttet rykke ut på Twitter for å forsikre velgere og media om at det ikke er ulovlig å være ikledd effekter fra en kandidat, så lenge man ikke deler ut valgmateriale.

De avviser også at det har forekommet ulovligheter ved noen av stemmestedene og skriver at «det foreligger ingen offisielle rapporter» som skal påvise brudd på stemmereglene.

Ikke klare Uavhengig av det, føler mange stemmegivere at opplegget rundt valget ikke var godt nok planlagt.

 FRIVILLIG:  Bonnie McDaniel er frivillig og gjør klar stemmesedler for kveldens nominasjonsmøte på Western High School i Las Vegas i Nevada. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
FRIVILLIG: Bonnie McDaniel er frivillig og gjør klar stemmesedler for kveldens nominasjonsmøte på Western High School i Las Vegas i Nevada. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet besøkte Westen High School i Las Vegas, et av mange valglokaler, sto opp til 1000 personer i kø for å komme inn. Valglokalet var ikke klare da de skulle. Mange ble frustrete, og noen snudde også i døra.

- Trump vinner Donald Trump, Ted Cruz og Marco Rubio er kandidatene som til nå leder løpet. Men det var ikke knyttet spenning til hvem som kom til å vinne i natt, skal vi tro amerikanske medier:

Milliardæren Trump var nemlig overveldende favoritt.

Hvem som tar andreplassen i natt, er spørsmålet som er aller mest spennende i natt. CNN skriver at usikkerheten omkring hvem som får andre pallplass på godt vis befester Nevadas stilling som den amerikanske politikkens «ville vesten».