Donald Trump:

Trump vant storskalpen Texas

Donald Trump er kåret til vinner av Texas, men det er fortsatt uklart hvem som går av med seieren i årets presidentvalg.

Publisert

Det var knyttet mye spenning til Texas under årets valgnatt, og i flere timer natt til onsdag ledet demokratenes Joe Biden med en knapp prosentandel.

Donald Trump tok imidlertid ledelsen etter noen timer, og rundt klokka seks onsdag morgen norsk tid ble han omsider kåret til vinner av delstaten Texas, ifølge tallfirmaet Decision Desk HQ (DDHQ), utført på vegne av Dagbladet.

Trump fikk 52 prosent av stemmene i Texas, og tar med seg 38 valgmenn derfra.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 30.11.2020 09:44Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Historisk republikansk

Det republikanske partiet har vunnet delstaten hvert presidentvalg siden 1976, og Trump vant også soleklart i 2016.

Mange demokrater hadde et håp om å gjøre delstaten blå i år. Et demokratisk flertall i Texas ville med stor sannsynlighet bety at republikanerne ville tape årets presidentvalg.

Flere eksperter peker nå på delstatens demografiske utvikling som grunnen til at Texas har blitt en slags vippestat.

De siste åra har andelen latinamerikanere i delstaten økt kraftig, og innen 2022 regner man at de vil være den største folkegruppen i Texas, skriver The Washington Post.

Det demokratiske partiet står generelt sterkest blant ikke-hvite velgere - blant annet latinamerikanere.

Valgbråk

Det har imidlertid vært valgbråk ved flere anledninger i delstaten. Flere valglokaler der man kunne stemme fra bilen i Houston-området i Texas blir stengt på valgdagen etter rettsstrid om hvorvidt lokalene er lovlige.

Republikanerne gikk rettens vei for å avvise 127.000 forhåndsstemmer som var avlagt i Harris County, Texas' tredje største fylke, fordi de var avlagt gjennom bilvinduet.

Det ble avvist av en føderal dommer, men rettsstriden er ventet å fortsette.

Seint mandag kveld bestemte valgmyndighetene i det viktige fylket seg for å stenge ni av ti bilstemme-lokaler på valgdagen, melder Texas Tribune.

Valgmyndighetene skriver på Twitter at de ikke vil risikere at stemmer blir gjort ugyldige i ettertid.

Usannsynlig vippestat

Den erkerepublikanske delstaten Georgia ble også en usannsynlig vippestad. Trump leder kraftig - men han har ikke blitt kåret til vinner i delstaten ennå.

Over 80 prosent av stemmene er talt opp, og Trump leder med sju prosentpoeng, men likevel mener den amerikanske storavisa at Biden har en over 66 prosent sjanse til å vinne delstaten.

Poststemmer skal være årsaken til den spesielle prognosen.

Tidligere i natt ble det nemlig kjent at tellingen av stemmer i Georgias største fylke Fulton, hvor den største byen Atlanta befinner seg, måtte utsettes i flere timer.

Årsak: Et vannrør som sprakk.

New York Times egne meningsmålingsjournalist, Nate Cohn, forklarer endringen i avisas kjente pil tidlig onsdag morgen.

– Trump leder fortsatt med omkring sju prosentpoeng, men det er nesten bare stemmer fra Atlanta som gjenstår, skriver han.

HÅPER PÅ BIDEN-SEIER: Slik skal Rick Kirkham feire hvis Joe Biden vinner valget. Vis mer

Metropolen Atlanta og fylket Fulton har over en million innbyggere. Hillary Clinton fikk over 67 prosent av stemmene der i 2016.

Og Joe Biden holder selv muligheten åpen for seier i Georgia.

- Vi er fremdeles med i kampen i Georgia. Det var ikke ventet, sa Biden i en tale i 06.45-tida norsk tid.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer