ANKLAGES: Mens Donald Trump holdt tale i Pennsylvania, publiserte The New York Times en artikkel hvor de beskylder ham for å ha vært involvert i skattefusk. FOTO: AFP / NTB Scanpix
ANKLAGES: Mens Donald Trump holdt tale i Pennsylvania, publiserte The New York Times en artikkel hvor de beskylder ham for å ha vært involvert i skattefusk. FOTO: AFP / NTB ScanpixVis mer

- Trump var involvert i skattefusk

Donald Trumps advokat avviser anklagene fra The New York Times.

Tirsdag kveld publiserte The New York Times en artikkel hvor de hevder å avsløre at Donald Trump potensielt er medskyldig i svindel, og for å ha hjulpet foreldrene med å unndra seg skatt.

I arbeidet med avsløringen har avisa gått gjennom over 100 000 sider med offentlige dokumenter om familiens økonomi, i tillegg til en rekke hemmelige dokumenter.

Millionær som åtteåring

Ifølge artikkelen skal Donald Trump ha mottatt minst 413 millioner dollar fra Fred Trump, noe som tilsvarer 3,4 milliarder kroner. Til sammen skal Donald og hans søsken ha mottatt over én milliard dollar, eller 8,2 milliarder kroner, fra farens eiendomsselskap.

Faren skal ha gitt gaver til ungene sine gjennom hele oppveksten. Blant annet hevder den amerikanske avisa at Donald Trump skal ha tjent 200 000 dollar som treåring og vært dollarmillionær allerede som åtteåring. Etter endt utdannelse skal han ha mottatt én million dollar i året i gaver fra Fred Trump.

«Donald Trump og hans søsken opprettet et eget selskap for å skjule millioner av dollar, som de fikk i gaver fra sine egne foreldre», skriver den amerikanske avisa.

TALTE: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til FNs hovedforsamling. Under innledningen fikk han en uventet reaksjon fra publikummet. Video: AP Vis mer

Strider med egen påstand

Donald Trump skal også ha hjulpet Fred Trump med å trekke for mye av på skatten, for å sørge for at verdiene på farens eiendommer ble priset for lavt på skattemeldingene. Dette skal ha ført til at søsknene betalte for lite skatt da de overtok eiendommene i 1997.

Anklagene om at Donald Trump skal ha mottatt såpass mye penger fra sine egne foreldre, strider med hva Trump selv har fortalt tidligere. Han har hele tiden hevdet at han mottok et lån fra faren i starten av sin karriere som eiendomsmogul, og at han så å si har bygget hele formuen selv.

I artikkelen forteller flere eksperter på skatteloven at det er usannsynlig at Trump kan dømmes for forholdene, ettersom forbrytelsen skjedde for så mange år siden.

Avviser anklagene

I en uttalelse avviser Trumps advokat, Charles Harder, anklagene om svindel og skatteunndragelse.

- Grunnlaget for The New York Times' baserer sine anklager på er ekstremt unøyaktig, uttaler han.

Talsperson for Det hvite hus, Sarah Sanders, støtter Trumps påstand om at han bygget formuen sin på et lån fra faren Fred. Lånet skal ha vært på én million dollar – som tilsvarer 8,2 millioner kroner -, og Trump hevder han betalte det tilbake.