Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

­­Trump ­varsler avsløring om påstått russerhacking: - Jeg vet ting andre ikke vet

Sier ny informasjon om Russlands påståtte hacking av USA-valget vil komme tirsdag eller onsdag. 

KOMMER NY INFORMASJON: Donald Trump sier ny informasjon om Russlands påståtte hacking av USA-valget kommer tirsdag eller onsdag. Foto:  REUTERS/NTB Scanpix. 
KOMMER NY INFORMASJON: Donald Trump sier ny informasjon om Russlands påståtte hacking av USA-valget kommer tirsdag eller onsdag. Foto:  REUTERS/NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På tampen av det gamle året skapte avtroppende USA-president Barack Obama overskrifter ved å utvise 35 russiske diplomater fra USA.

Obama og amerikanske myndigheter begrunnet utvisningene med de angivelige russiske hackerangrepene mot USA i forkant av det amerikanske valget.

Så langt er det imidlertid ikke lagt fram klare bevis på at Russland står bak hackingen, noe som har fått skeptikere i både Norge og USA til å stille spørsmål ved sannhetsgehalten i anklagene.

Påtroppende USA-president Donald Trump er blant dem som har sådd tvil om påstanden.

Vil offentliggjøre ny informasjon

Da han møtte pressen lørdag kveld, påsto han at han visste «ting som andre ikke vet» om Russlands innblanding i den angivelige hackingen.

- Jeg vet masse om hacking, og det er en veldig vanskelig ting å bevise. Jeg vet også ting som andre mennesker ikke vet, og de kan ikke være sikker på situasjonen, sa han, ifølge New York Times.

Han ville ikke røpe hva slags informasjon han hevder å ha, men sier det vil bli offentlig snart.

- Dere vil finne ut det tirsdag eller onsdag, skal Trump ha sagt, ifølge avisa.

Har tatt feil før

Den vordende presidenten påpeker, i likhet med Frp-veteran Carl I. Hagen, at amerikanske hemmelige tjenester har tatt feil før.

Han viser til invasjonen av Irak i 2003 da USA rykket inn til landet uten støtte fra FNs sikkerhetsråd fordi amerikansk etteretning mente landet hadde masseødeleggelsesvåpen; en påstand som viste seg å ikke stemme.

Han mener det er viktig at amerikanske etteretning er sikker på at informasjonen stemmer når de kommer med en så alvorlig anklage mot Russland.

HACKING: Under en pressekonferanse ved Det hvite hus fortalte president Barack Obama i dag at han personlig fortalte president Putin at dersom hackingen ikke stanset ville det bli seriøse konsekvenser. Video: CNN Vis mer

Russlands president Vladimir Putin har, som kjent, blånektet for anklagene.

- Jeg vil at de skal være sikre. Jeg synes det er urettferdig hvis de ikke vet, skal Trump ha sagt.

Nye sanksjoner mot Russland

Torsdag kveld i forrige uke skrev Obama under på en såkalt presidentordre som fører opp to russiske etterretningsbyråer - GRU og FSB - og fire russiske etterretningssjefer på USAs sanksjonsliste.

I tillegg utviste amerikanerne 35 russiske diplomater.

Dagen etter var det ventet at Putin og Russland ville svare med samme mynt. Utenriksminister Sergej Lavrov opplyste i tillegg til verdenspressen at han hadde anbefalt Putin å utvise 35 amerikanske diplomater.

Men Putin valgte å sitte stille i båten.

- Vi forbeholder oss retten til å gjengjelde represaliene, men ønsker ikke å synke ned til dette uforsvarlige nivået av «kjøkken»-diplomati, sa Putin i en uttalelse om hvorfor han ikke ville utvise de amerikanske diplomatene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media