VIL BLI OFFENTLIGGJORT NESTE UKE: Trump sier til AP at pakken vil bli offentliggjort på onsdag eller kort tid etter, like før Trump har vært hundre dager i det ovale kontoret. Foto: NTB
VIL BLI OFFENTLIGGJORT NESTE UKE: Trump sier til AP at pakken vil bli offentliggjort på onsdag eller kort tid etter, like før Trump har vært hundre dager i det ovale kontoret. Foto: NTBVis mer

Trump varsler ny skattereform med skattekutt «større enn noe skattekutt noensinne»

Skattereformen vil innebære massive skattekutt for både bedrifter og enkeltpersoner. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med nyhetsbyrået AP sier den amerikanske presidenten at han neste uke vil legge fram en skattereform som vil innebære massive skattekutt for både bedrifter og enkeltpersoner.

I intervjuet vil han ikke gå i detalj om hva skattepakken går ut på, men sier at skattelettelsene vil bli «større enn noe skattekutt noensinne».

Trump sier til AP at pakken vil bli offentliggjort på onsdag eller kort tid etter, like før Trump har vært hundre dager i det ovale kontoret.

Lovet skattekutt under valgkampen

Tidligere har finansminister Steven Mnuchin satt et mål å få en ny skattereform vedtatt i løpet av august, men denne fristen er flyttet lengre fram i tid. Mnuchin har uttalt at han håper å få en ny reform igjennom i god tid før utgangen av 2017.

I valgkampen i høst uttalte Trump at ingen amerikanske selskaper bør betale mer enn 15 prosent av inntektene i skatt. Den gang lovet han også å fjerne smutthull i skattesystemet som har vært gunstige for spekulantene på Wall Street – og ham selv. I tillegg ville han styrke mulighetene for skattefradrag for utgifter til barnepass.

Les skatteplanen som Trump gikk til valg på her.

GLEMTE SEG: Under den tradisjonelle påskeegg-rullingen i Det hvite hus, glemte Donald Trump noe viktig. Heldigvis var kona Melania der for å passe på ham. Video: AP Vis mer

Skattesystemet i USA har bare gått gjennom små endringer de siste 30 årene, og i motsetning til prosessen med å reversere Obamacare har mange regnet med at arbeidet med en ny skattereform ville ta lengre tid.

Trumps skatteplan vil i stor grad bero seg på at framtidig inntektsvekst og raskere økonomisk vekst vil rettferdiggjøre store skattelettelser, sa Trump sine rådgivere til Reuters i går.

- Tåpelig med vurdering etter hundre dager

Om åtte dager har Trump sittet som president i hundre dager. I både europeiske og amerikanske medier er det vanlig å gjøre opp regnskap etter at regjering, statsminister eller president har regjert sine første hundre dager.

Dette skrev Trump på Twitter i dag at han syns er tåpelig.

- Uansett hvor mye jeg får utrettet i løpet av den tåpelige standarden på 100 dager, og det har vært mye, inkludert Høyesterett, så vil mediene drepe det, skriver Trump.

Ved å skrive «inkludert Høyesterett» sikter Trump til utnevnelsen av den konservative Neil Gorsuch som ny høyesterettsdommer - en utnevnelse Demokratene forsøkte å stoppe.

«Så lett, så lett»

Paradokset er at Trump i sin valgkamp sa at dersom amerikanerne stemte på en som vet hvordan ting foregår i et styrerom, så ville de merke rask forbedring i sin livskvalitet.

- Dere vil få et så bra helsevesen, til bare en brøkdel av prisen, og det kommer til å bli så enkelt, sa Trump i Florida i oktober 2016 ifølge Real Clear Politics.

«Så lett, så lett», sa Trump om å få Mexico til å betale for grensemuren i et intervju med Bill O'Relly i august 2015, skriver CNN.

«Disse pengene kan bli spart gjennom enkle reformer og sunn fornuft», har Trump forklart i forbindelse med at han har sagt at han vil kutte 800 millioner dollar i offentlige utgifter i forbindelse med den nye skatteplanen.