Trump vekker harme med Israel-avgjørelsen. I bakgrunnen lurer en mystisk milliardær

Sheldon Adelson spyttet inn over 200 millioner kroner til president Donald Trump.

MEDIESKY: Sheldon Adelson gir sjeldent intervjuer, men er en ivrig sponsor av amerikanske politikere. Han har gitt over 200 millioner kroner i støtte til Donald Trump, og var blant annet tidenes givere til en innsettelseseremoni med et bidrag på 40 millioner kroner. Her er han med orkesterplass på Trumps innsettelseseremoni 20. januar i år. Foto: AFP PHOTO / Paul J. Richards / NTB scanpix
MEDIESKY: Sheldon Adelson gir sjeldent intervjuer, men er en ivrig sponsor av amerikanske politikere. Han har gitt over 200 millioner kroner i støtte til Donald Trump, og var blant annet tidenes givere til en innsettelseseremoni med et bidrag på 40 millioner kroner. Her er han med orkesterplass på Trumps innsettelseseremoni 20. januar i år. Foto: AFP PHOTO / Paul J. Richards / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vekket sinne og forargelse blant palestinere etter at Donald Trump på onsdag erklærte Jerusalem som Israels hovedstad og samtidig sier at han vil gå framover med planene om å flytte USAs ambassade til den hellige byen.

Byen er hellig for både kristne, muslimer og jøder og har vært et stridstema mellom folkegrupper i tusener av år.

Israel har okkupert og annektert Øst-Jerusalem, noe FNs sikkerhetsråd har slått fast er ulovlig. Reaksjonene på Trumps kunngjøring er derfor som ventet kraftige fra hele verden.

Innfrir kampanjeløfte

Likevel har Trump innfridd et av sine store kampanjeløfter når han nå har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad og planene om å flytte ambassaden fra Tel Aviv.

Tiltaket med å flytte ambassaden har vært en brennbar politisk nøtt i over 20 år i amerikansk politikk. I 1995 ble den såkalte Jerusalem Embassy Act vedtatt av Kongressen.

Loven skulle sørge for at USA flyttet ambassaden til Jerusalem innen et viss tidspunkt, men gjorde det også klart at flyttingen kunne bli utsatt hver sjette måned etter presidentens ønske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer