Overgangen til Det hvite hus:

Trump velger ut politiske rivaler. Sammenlignes med metoder han brukte i realityprogram

Han vil ha en utradisjonell tilnærming til presidentrollen, skriver CNN.

Metoder: Den kommende presidentens metoder for utvelgelsesprosessen sammenlignes med de han brukte på TV. Et eksempel på det er kontrastene mellom Reince Priebus og Stephen Bannons politiske syn. Foto: AFP / NTB Scanpix
Metoder: Den kommende presidentens metoder for utvelgelsesprosessen sammenlignes med de han brukte på TV. Et eksempel på det er kontrastene mellom Reince Priebus og Stephen Bannons politiske syn. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20. januar skal Donald Trump overta presidentkontoret i Det hvite hus og staben jobber på spreng for å få på plass rådgivere og kabinettmedlemmer. Nå ser det ut til at Trump bevisst velger ut personer med ulike politiske syn.

Den kommende presidenten er den eneste som har blitt valgt uten militær, diplomatisk eller politisk erfaring. Derfor vil han også tilnærme seg presidentrollen på en utradisjonell måte, skriver CNN.

DETTE PRIORITERTER HAN: Da den kommende presidenten, Donald Trump, besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer

Store forskjeller

I tida etter at Trump ble valgt til president har han vært veldig sparsom med uttalelser til media. I stedet tar han til Twitter for å forsikre om at utvelgelsesprosessen er godt organisert.

- Prosessen med å bestemme meg for kabinettmedlemmer og mange andre posisjoner er veldig godt organisert. Jeg er den eneste som vet hvem finalistene er, har Trump tvitret.

I realityprogrammet, «The Apprentice», har Donald Trump blitt kjent for å sette ansatte opp mot hverandre i kampen om en lederstilling, for så å sparke én etter én til det står igjen en vinner. Howard Schweitzer har vært en del av staben til George Bush, Bill Clinton og Barack Obama. Han tror at Trump kan benytte seg av samme metoder når han nå skal ansette folk i nøkkelposisjoner.

- Han er ikke redd for å la folk med forskjellige syn prøve seg og se om de duger, og det skal han ikke være heller. Han er heller ikke redd for å gi dem sparken om det skal være nødvendig, sier Schweitzer til CNN.

- Høyt kvalifiserte

Et eksempel på det, er den kommende presidentens to første valg, Reince Priebus og Stephen «Steve» Bannon. Priebus skal tiltre stillingen som stabsjef i Det hvite hus, mens Bannon skal fungere som rådgiver for Trump.

OMDISKUTERT: Nettstedet Breitbart.com blir beskyldt for å spre høyreekstrem propaganda I USA. Andrew Breitbart grunnla nettstedet, og Trump-rådgiver Stephen Bannon er redaktør. Video: CNN. Vis mer

På den ene siden har man Priebus som har sterke bånd til Washington og Det hvite hus. Og på den andre siden har man Bannon som er en del av den nasjonalistiske bevegelsen. Nå skal de jobbe som likestilte partnere, og Trump har stor tro på at det vil fungere.

- Steve og Reince er høyt kvalifiserte ledere som samarbeidet godt i valgkampen og var med på å lede oss til seieren, sa Trump da han annonserte dem.

General, Trump-kritiker og høyrevridd

Fredag ble tre nye personer inkludert i Trump-leiren: Michael Flynn som nasjonal sikkerhetsrådgiver, Mike Pompeo som sjef for CIA og Jeff Sessions som justisminister. Også her er forskjellene store.

Flynn hadde lederstilling i forsvaret før konflikter med Obama-staben førte til at han fikk sparken, Pompeo er en konservativ politiker som i valgkampen beskrev Trump som «forferdelig», «støtende» og «uforsvarlig», mens Sessions er kjent som en av de mest høyrevridde og innvandringskritiske medlemmene av senatet, beskriver The Guardian.

Det de tre har til felles er at de i løpet av valgkampen har vært svært kritisk til hvordan Obama som president håndterte terrorisme og nasjonal sikkerhet, skriver The Star.