Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-venn: - Ikke faen

Republikaneren er sikker på at Donald Trump vil bli den første presidenten som blir gjenvalgt «etter å ha blitt feilaktig stilt for riksrett».

«HELL NO»: Republikaneren John Ratcliffe publiserte et bilde stemmeseddelen sin fra nattas avstemning i Representantenes hus. Foto: John Ratcliffe / Twitter
«HELL NO»: Republikaneren John Ratcliffe publiserte et bilde stemmeseddelen sin fra nattas avstemning i Representantenes hus. Foto: John Ratcliffe / Twitter Vis mer

- Hvis det noensinne var ei tid for å stemme ikke faen, så var dette det.

Det skriver republikaneren John Ratcliffe på Twitter, og legger ved et bilde av stemmeseddelen fra nattas avstemning i Representantenes hus.

Republikaneren blir regnet som en av Trumps nære støttespillere i Kongressen, der han representerer Texas.

HØRING: John Ratcliffe avbildet under høring av spesialetterforsker Robert Mueller i Kongressen i sommer. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
HØRING: John Ratcliffe avbildet under høring av spesialetterforsker Robert Mueller i Kongressen i sommer. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP Vis mer

Stemte «nei»

Ratcliffe stemte mot å tiltale president Donald Trump for både maktmisbruk og obstruksjon av Kongressen. På den oransje «nei»-seddelen markerte Ratcliffe klart og tydelig hva han mente om avstemningen. Der endret han seddelens tittel fra «no», altså nei, til «hell no» - eller på godt norsk: «Ikke faen».

Men det hjalp ikke. I natt ble det klart at Trump er tiltalt for både maktmisbruk og obstruksjon av Kongressen.

Etter nesten tolv timer med intensiv debatt i Representantenes hus onsdag, ble det flertall for å stille USAs president for riksrett.

Ratcliffe fikk selv stå på talerstolen og si hva han mente om saken.

RIKSRETT: USA-ekspert Hilmar Mjelde er ikke overrasket over at president Donald Trump nå blir stilt for riksrett, og sammenligner det men en fotballkamp der man får resultatet før man ser kampen. Nå tror eksperten på gjenvalg for den tidligere realitystjernen. Video: Delebekk/Røssland Vis mer

Langet ut mot demokratene

- Han vil bli den første presidenten som blir gjenvalgt etter å ha blitt feilaktig stilt for riksrett, sa Ratcliffe.

Riksrett var ikke ment for telefonsamtaler for gratulasjoner, sa Ratcliffe og viste til kjernen i saken: Telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, hvor Trump tidligere har hevdet at samtalen handlet om gratulasjoner.

- Hver gang demokrater blir tatt mens de prøver å anklage denne presidenten for en kriminell handling han ikke gjorde, følger de opp med å anklage ham for ting han ikke gjorde i første omgang, hevdet Ratcliffe.

Han mener historien vil registrere demokratenes arv som et svik mot grunnloven.

- De fleste amerikanere ønsker sannsynligvis at de kunne stille Demokratene for riksrett. Til dem sier jeg: Det kan du, neste november, avsluttet han.

BASEBALLKAMP: President Donald Trump, førstedame Melania Trump, John Ratcliffe avbildet på baseballkamp sammen med flere republikanere i oktober i år. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
BASEBALLKAMP: President Donald Trump, førstedame Melania Trump, John Ratcliffe avbildet på baseballkamp sammen med flere republikanere i oktober i år. Foto: AP Photo/Andrew Harnik Vis mer

Forsvarsteam

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi må nå sette sammen et team for å gjøre klar saken mot Trump og presentere den for Senatet når tiden er inne. I Senatet skal anklagene som ble framsatt i Representantenes hus, prøves igjen, blant annet med vitneavhør.

Presidenten kan velge å stille opp i Senatet selv, men det er mye mer sannsynlig at han vil få Det hvite hus-advokat Pat Cipollone til tale på hans vegne, skriver BBC.

Cipollone vil, i likhet med Pelosis team, få mulighet til å stille spørsmål til vitner og levere åpnings- og avslutningsforedrag.

Videre viser BBC til amerikanske medier som skriver at Trump også muligens vil ta med seg noen konservative fra Huset i sitt forsvarsteam, som kongressmann Jim Jordan fra Ohio eller John Ratcliffe.

Ratcliffe vil ikke si om han har fått tilbud om å spille en rolle i riksrettssaken i Senatet, ei heller om han ville akseptere et slikt tilbud, skrev Politico for et par dager siden.

RIKSRETT: President Donald Trump fikk beskjeden om at han skal stilles for riksrett samtidig som han talte under et valgmøte i Michigan.Video: CNN Vis mer

Nominert til toppjobb

I sommer gikk USAs nasjonale etterretningssjef, Dan Coats, av, og Trump nominerte John Ratcliffe til jobben. Da Trump kunngjorde nominasjonen, ble det raskt stilt spørsmål om Ratcliffes erfaring og egnethet, og kort tid seinere trakk Ratcliffe seg.

Han er en kritiker av spesialetterforsker Robert Mueller, som var sjef for Russland-etterforskningen, og gjorde seg bemerket da spesialetterforskeren møtte til høring i Kongressen.

Republikaneren kritiserte Mueller for å si at Trump kan straffeforfølges når han går av som president fordi han forsøkte å hindre Russland-etterforskningen. Ratcliffe hevdet at premisset for hans etterforskning var at Trump var skyldig inntil det motsatte ble bevist.