Lindsey Graham

Trump-venn i trøbbel

I Georgia telles det stemmer for harde livet. En samtale mellom Brad Raffensperger, innenriksminister i delstaten, og senator Lindsey Graham, vekker oppsikt.

STØTTESPILLER: Senator Lindsey Graham på scenen sammen med president Donald Trump under et folkemøte i Sør-Carolina i februar i år. Foto: AP Photo/Patrick Semansky / NTB
STØTTESPILLER: Senator Lindsey Graham på scenen sammen med president Donald Trump under et folkemøte i Sør-Carolina i februar i år. Foto: AP Photo/Patrick Semansky / NTB Vis mer
Publisert

For et par dager siden fortalte Raffensperger til Washington Post og CNN at han følte på et økende press fra med-republikanere for å finne måter å ekskludere stemmer på.

Lindsey Graham, viden kjent som støttespiller av president Donald Trump, ble anklaget for å tilsynelatende presse Raffensperger til å ugyldiggjøre stemmer.

Slik skal telefonsamtalen ha gått: Graham skal ha spurt om delstatens lover rundt signaturer på stemmesedler og om politiske meninger kan ha forårsaket at valgarbeidere aksepterte stemmesedler med signaturer som ikke matchet.

Deretter skal Graham også ha spurt om innenriksministeren hadde makten til å ugyldiggjøre alle poststemmer i fylker med høy forekomst av ikke-matchende signaturer.

Raffensperger sa til CNN at Graham foreslo at han «så nøye etter» stemmesedler som kunne forkastes for å snu Joe Bidens seier i Georgia.

- Han spurte om stemmesedlene kunne matches til velgerne. Jeg fikk følelsen at det antydet at «da kan du kaste dem ut». Det er inntrykket jeg fikk, sa han til TV-kanalen.

MINISTER: Brad Raffensperger, innenriksminister i delstaten Georgia. Foto: Reuters/ Dustin Chambers / NTB
MINISTER: Brad Raffensperger, innenriksminister i delstaten Georgia. Foto: Reuters/ Dustin Chambers / NTB Vis mer

Kritikken hagler

Det tok ikke lange tiden før reaksjonene kom på løpende bånd.

The Guardian skriver at kongresskvinnen Ilhan Omar kalte Grahams angivelige tilnærming for «sinnssykt og ulovlig», mens kongressmannen Hakeem Jeffries la fram spørsmålet tilsynelatende alle lurte på:

- Utsatte Lindsey Graham Georgias innenriksminister for ulovlig press for å rigge valget? Justisdepartementet burde finne ut av det.

NESTEN: Donald Trump holdt på å forsnakke seg da han møtte pressen i Det hvite hus. Vis mer

Administrerende direktør ved vaktbikkja Citizens for Responsibility and Ethics, Noah Bookbinder, kalte Grahams tilnærming til statlige tjenestemenn som «dypt sjokkerende og antidemokratisk».

- Senator Graham, som en støttespiller av Trump, prøvde å samle stemmer for ham, men brukte sin posisjon til å gjøre det. Det virker både uvanlig og svært upassende, sa Bookbinder ifølge New York Times.

Kritikken fra Bookbinder kommer også fram i The Guardian, og her viste han spesielt til at Graham er leder av justiskomiteen i Senatet, komiteen som har ansvar for tilsyn med landets juridiske system.

DET HVITE HUS: Lindsey Graham og president Donald Trump avbildet under en pressekonferanse i Det hvite hus i november i fjor. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
DET HVITE HUS: Lindsey Graham og president Donald Trump avbildet under en pressekonferanse i Det hvite hus i november i fjor. Foto: AP Photo/Patrick Semansky Vis mer

Vil ha etterforskning

Nå har også Senatets etikkutvalg mottatt en klage. Tre toppeksperter innen etikk, og kritikere av Trump ifølge CNN, har sendt inn en klage på senatoren og oppfordrer til at utvalget etterforsker hvorvidt Graham ba Raffensperger om å ikke telle gyldige stemmer i valget.

Walter Shaub, tidligere vaktbikkje innen etikk for føderale myndigheter, Richard Painter, ledende etikkadvokat for president George W. Bushs administrasjon og Claire Finkelstein, direktør ved Universitetet i Pennsylvanias senter for etikk og lovgivning, ber utvalget undersøke den nå mye omtalte telefonsamtalen.

- At en leder i justiskomiteen foreslår til en innenriksminister at han skal avstå fra å telle lovlige stemmer truer valgprosessen og skader demokratiet, skriver de blant annet i klagen.

De tre ønsker også klarhet i hvorvidt Graham har truet med å bruke Senatet til å etterforske stemmeopptellingen i Georgia. Ettersom Graham er leder for justiskomiteen, ber de også om at han blir erklært inhabil i alle saker relatert til angivelig valgfusk i presidentvalget.

Likevel, juridiske eksperter har uttalt at det er tvilsomt at Grahams handlinger kan lede til en siktelse eller at de representerte et brudd på Senatets etiske linje. Likevel framstår det som at Graham har tråkket over en etisk linje, skrev New York Times før klagen kom tikkende inn.

Ikke bekymret

I et intervju mandag kveld benektet Graham at han foreslo at innenriksministeren skulle kaste lovlige stemmesedler.

- Om han føler seg truet av den samtalen, da har han et problem. Jeg synes det var en god samtale, sa Graham, som kalte anklagene for latterlige.

Onsdag sier han til CNN at han ikke er bekymret for en etikketterforskning.

- Jeg blir anklaget for alt, jeg skal bare fortsette å være meg, sa han.

Det har også kommet fram at han har gjort liknende undersøkelser i Arizona og Nevada, to stater som Biden vant. Han holder fast ved at han er interessert i å beskytte integriteten av å stemme via posten, men har ikke gjort liknende i stater som Trump vant.

- Vi ser på stater der det er konkurranse, sa Graham da han ble konfrontert med dette.

Torsdag skriver senatoren på Twitter at han «må gjøre noe rett når de mest radikale, liberale politikerne og media ber om min oppsigelse».

IKKE OVER: Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, sier i et intervju på Fox News at valget ikke er avgjort. Video: Fox News via AP Vis mer

Teller stemmer

For øyeblikket nærmer en omtelling av stemmer i delstaten seg slutten. Valgfunksjonærer i Georgia jobber for harde livet med den manuelle omtellingen av fem millioner stemmer.

Fristen for at fylkene skal gjøre seg ferdige med omtellingen og revisjonen av stemmene er klokka 05.59 torsdag morgen norsk tid.

Staten, som ikke har stemt blått siden Bill Clinton vant presidentvalget i 1992, ga seieren til Joe Biden. Han lå 14 000 stemmer foran sin utfordrer.

Valgfunksjonærer i Cobb fylke teller stemmer manuelt. Foto: Mike Stewart / AP / NTB
Valgfunksjonærer i Cobb fylke teller stemmer manuelt. Foto: Mike Stewart / AP / NTB Vis mer

Det har blitt oppdaget utalte stemmer i løpet av omtellingen, men langt ifra nok til å påvirke utfallet av valgresultatet i delstaten. Om Trump skulle vinne Georgia vil det ikke ha stort å si for Biden uansett, som vil ha passert det magiske tallet: 270 valgmenn.

Valgmyndigheter i delstaten har konsekvent forsvart stemmeopptellingen og har uttalt at de forventer omtellingen vil bekrefte resultatene. De har erkjent at forseelser eller feil kan forekomme, og har lovet å etterforske eventuelle saker.

- Vi har ikke sett omfattende valgfusk. Vi vet at det kommer til å være ulovlige stemmer, men det kommer til å være nede i noen få hundre, ikke mange tusen, sa lederen for gjennomføringen av valget i Georgia, Gabriel Sterling.

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Sparket sikkerhetstopp

Årets presidentvalg har blitt omtalt som det sikreste noensinne, og foreløpig er det ikke lagt fram beviser som støtter Trumps anklager om omfattende valgfusk. Helt siden Joe Biden ble utropt som vinner har Trump holdt fast ved at han er den rettmessige vinneren om man bare teller «lovlige» stemmer.

Det vakte sterke reaksjoner blant toppdemokrater da Trump i går sparket sikkerhetstoppen Chris Krebs, sjefen for USAs cybersikkerhetsbyrå, for å ha sagt at presidentvalget ble gjennomført uten juks.

Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), fortalte til Dagbladet at han er bekymret for hva som kan skje i ukene fram mot Bidens innsettelse. Han lot seg imidlertid ikke overraske av sparkingen.

- Trump sparker nå alle som enten sier sannheten, slik Krebs gjorde, eller som kompliserer hans ønske om å gjøre det vanskeligst mulig for Biden, slo Melby fast.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer