ALLIERTE: Arkansas-senator Tom Cotton (t.v.) er en viktig politisk støttespiller for USAs president, Donald Trump. Foto: REX/Shutterstock
ALLIERTE: Arkansas-senator Tom Cotton (t.v.) er en viktig politisk støttespiller for USAs president, Donald Trump. Foto: REX/Shutterstock Vis mer

Tom Cotton

Trump-venn: Slaveri var «nødvendig onde»

Den republikanske senatoren Tom Cotton, som er en nær alliert av president Donald Trump, jobber for å stanse et undervisningsopplegg om slaverihistorien i USA.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Det er ikke bare coronapandemi og økonomisk krise som har rystet USA til grunnvollene sommeren 2020. Landet har også opplevd voldsomme demonstrasjoner og protester mot politivold og rasisme etter George Floyd-saken i Minnesota i slutten av mai.

De siste dagene er det demonstrantenes sammenstøt med føderale agenter i Portland som har fått mest oppmerksomhet.

Gjennom dette har Cotton, som regnes som en potensiell presidentkandidat i 2024, vært en nær støttespiller for Trump. Begge har gått hardt inn i splittende, kulturelle og historiske stridsspørsmål knyttet til rase.

Både Trump og Cotton har også blant annet argumentert for å bruke amerikanske soldater mot USAs egne borgere under de store demonstrasjonene.

Vil stanse prosjekt

Cotton har nå lansert et lovforslag om å stanse føderal finansiering av et utdanningsprosjekt utviklet av New York Times kalt 1619-prosjektet. Prosjektet ser på amerikansk historie med perspektiv fra da det første slaveskipet kom til kontinentet i august 1619.

- Målet er å se amerikansk historie på en annen måte ved å ta i betraktning hva det vil bety å se på 1619 som landets fødeår. Å gjøre det krever at vi plasserer konsekvensene av slaveri og bidragene fra svarte amerikanere i sentrum av historien vi forteller oss selv om hvem vi er som et land, skrev sjefredaktør for The New York Times Mazine, Jake Silverstein i artikkelen "Why We Published The 1619 Project," da prosjektet da det ble lansert i fjor.

Det vil imidlertid ikke Cotton at amerikanske barn skal gjøre.

- 1619-prosjektet er venstreside-propaganda. Der er revisjonistisk historie på sitt verste. New York Times bør ikke undervise barna våre i amerikansk historie, sier Arkansas-senatoren i et intervju med Arkansas Democrat-Gazette.

TRUMP: USAs president Donald Trump holdt onsdag kveld en pressebrief om hvordan de skal bekjempe voldelig kriminalitet i byene. VIDEO: AP Vis mer

- Nødvendig onde

Han mener hele premisset for prosjektet er feilaktig. Det er imidlertid lite sannsynlig at han får særlig støtte for forslaget sitt i Senatet.

- Hele premisset til New York Times, som er faktisk og historisk feil, er at Amerika i sin kjerne er et rasistisk land. Amerika er et flott og edelt land grunnlagt på ideen om at alle mennesker er like. Vi har alltid kjempet for å leve opp til det løftet, men ikke noe land har gjort mer for å oppnå det, sier Cotton til avisa.

Samtidig mener han det er viktig ikke å se bort fra slaverihistorien.

- Vi må studere historien om slaveri og rollen og innvirkningen det hadde på utviklingen av landet vårt for ellers kan vi ikke forstå landet vårt. Som grunnleggerne av landet vårt sa, så var det et nødvendig onde som bygde unionen. Men unionen ble på et vis, som Abraham Lincoln sa, bygd for å sende slaveriet til sin ultimate utryddelse, sier Cotton.

Også Trump har kritisert dette prosjektet. Nylig ble han spurt av Fox News om hvorfor han har hevdet at amerikanske skoler lærer barn opp til å hate landet sitt.

- Jeg ser på skoler. Jeg ser. Jeg leser. Nå vil de forandre 1492 da Columbus oppdaget Amerika. Da vi vokste opp lærte vi det. Nå vil de gjøre det til 1619-prosjektet. Hvor kom det fra? Hva representerer det? Jeg vet ikke en gang, svarte Trump.

Reagerer

Nikole Hannah-Jones vant en Pulizer-pris i år for essayet hun skrev som en introduksjon til prosjektet. Hun reagerer søndag kraftig på uttalelsene fra Cotton.

- Dersom personlig slaveri - gjennom generasjoner, permanent, rasebasert slaveri hvor det var lov å voldta, torturere og selge mennesker for profitt - var et «nødvendig onde» som Tom Cotton sier, så er det vanskelig å forestille seg noe som ikke kan rettferdiggjøres for å nå et mål, skriver hun på Twitter og fortsetter:

- Tenk å tro at et ikke-splittende pensum er et som forteller svarte barn at det å kjøpe og selge forfedrene deres, at voldtektene, torturen og tvangsarbeidet til forfedrene deres for profitt, bare var et «nødvendig onde» for å skape det «edleste» landet verden har sett.

KOM MED BESKYLDNINGER: USAs president Donald Trump kom med flere ubegrunnede og høyst spekulative beskyldninger mot tidligere visepresident Joe Biden under et intervju med Fox News søndag. Video: AP / Fox News Vis mer

- Flere løgner

Cotton svarte raskt på Twitter:

- Flere løgner fra det diskrediterte 1619-prosjektet. Å beskrive synet til våre grunnleggere, og hvordan de brakte den onde institusjonen på en vei til utryddelse, noe Lincoln ofte gjorde et poeng av, er ikke å støtte eller rettferdiggjøre slaveri. Ingen overraskelse at 1619-prosjektet ikke kan få fakta riktig, skriver senatoren.

Cotton var også involvert i en kontrovers med New York Times tidligere i sommer.

Avisa gikk ut med en beklagelse etter først å ha trykket en kronikk med tittelen «Send inn troppene» fra Cotton hvor han i tråd med Trump argumenterte for å bruke militæret til å håndtere de massive demonstrasjonene i USA.

Avisa forsvarte først innlegget med at de ønsket å presentere ulike syn. Seinere snudde de og konkluderte med at innlegget ikke nådde opp til deres redaksjonelle standarder, skriver The Guardian. Det førte også til at avisas debattredaktør, James Bennet, gikk av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer