Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sheriff David Clarke i Wisconsin er saksøkt

Trump-vennlig sheriff anklages for å ha beordret sjikane av flypassasjer: - Ikke arrester, med mindre han blir et rasshøl

Nå er Wisconsin-sheriff David Clarke saksøkt.

STERKT SPRÅK: Sheriff David Clarke hisset seg opp da han holdt tale under et valgkamp-arrangement for Donald Trump i oktober 2016. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sheriff David Clarke i Milwaukee County i Wisconsin er saksøkt av flypassasjer Dan Black, anklaget for å ha bedt sine politibetjenter om å sjikanere mannen etter at flyet de begge var om bord i hadde landet i Wisconsin, skriver BBC.

Clarke er kjent for sin offentlige støtte til president Donald Trump. 17. mai skrev The Atlantic at han er hentet inn av Trump-administrasjonen til en jobb i det amerikanske sikkerhetsdepartementet.

TRUMP-VENN: Her er sheriff David Clarke i Trump Tower etter møte med Donald Trump 28. november 2016. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTB Scanpix
TRUMP-VENN: Her er sheriff David Clarke i Trump Tower etter møte med Donald Trump 28. november 2016. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge BBC er det sheriffen selv som har hevdet at han nå er ansatt av Trump-administrasjonen, men Det hvite hus har ikke bekreftet dette.

Sendte sms

Black hevder han ble anholdt etter å ha snakket til politilederen ombord i flyet mellom Texas og Wisconsin.

Sheriff Clarke skal ha sendt tekstmelding til en politibetjent på flyplassen og bedt politiansatte om å følge etter Black inn i bagasjehallen. Dette skal framgå av føderale dokumenter.

Clarke hevder at Black under flyturen hadde «stått truende over ham».

«Bare et feltavhør, ingen arrestasjon, med mindre han blir et rasshøl overfor dere», skal Clarke ha skrevet i tekstmeldingen.

- ELSKER TRUMP: Sheriff David Clarke fikk spørsmål om han angret på Trump-støtten. Det gjorde han definitivt ikke. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Avisavsløring

Meldingen ble, ifølge Milwaukee Journal-Sentinel, sendt til politikaptein Mark Witek.

«Spørsmål til ham er hvorfor han sa noe til meg. Hvorfor holdt han ikke bare munnen sin lukket? Følg ham til bagasjen og ut døra», heter det i sms-en som Dan Blacks advokat har gjort tilgjengelig for avisa.

Black saksøker nå sheriffen, Milwaukee County og flere politibetjenter på grunn av hendelsen.

Talskvinne for sheriffen, Fran McLaughlin, har avslått å kommentere saken overfor Milwaukee Journal-Sentinel.

- Ristet på hodet

Black hevder han gikk bort til Clarke for å spørre ham om han var sheriffen, under flyturen fra Dallas til Milwaukee 15. januar i år.

Videre hevder Black at han ristet på hodet og gikk etter at sheriffen skal ha spurt ham om «han hadde et problem».

Ifølge flypassasjeren, ble han senere anholdt, utspurt og eskortert ut av flyplassen av uniformerte politibetjenter med hund.

60 år gamle David Clarke har vært sheriff i Milwaukee County siden 2002.

Han tilkjennega sin varme støtte til president Trump under Det republikanske partiets nasjonale møte i juli.

Kontroversiell

Clarke har vært i medienes søkelys i en rekke kontroversielle saker.

BLE SKADET: David Dao pådro seg hjernerystelse og brudd i nesa da han ble slept ut av et overbooket United Airlines-fly i USA. Video: CNN Vis mer

Som sheriff er han øverste ansvarlig for et fengsel som er under granskning etter at fire innsatte døde i 2016. Flere fengselansatte blir nå straffeforfulgt i forbindelse med ett av disse dødsfallene.

I 2013 ble Clarke anklaget for å ha plagiert deler av sin masteroppgave, noe han blånekter for.

Føderale etterforskere bestemte tidligere denne måneden at det ikke vil bli foretatt strafferettslige skritt mot Clarke etter affæren med Dan Black på flyplassen, da de betrakter hendelsen til å være av sivilrettslig karakter.

Hånet på Facebook

Sheriffens advokater hevder Black gikk bort til Clarke, sto truende over ham og stirret på ham før han «ristet på hodet i lang tid».

Etter at Black leverte inn sin klage i januar, skal sheriffkontoret ha gjort narr av ham på Facebook.

De skal ha omtalt ham som «et snøfnugg» og sagt at enhver som sjikanerer ham på et fly, står i fare for å bli slått ned.

Milwaukee County undersøker nå om sheriff Clarke misbrukte offentlige ressurser da han beordret inngripen overfor Dan Black.

Hele Norges coronakart