Trump vil erklære unntakstilstand for å bygge mur mot Mexico

Presidenten vil både undertegne budsjettkompromiss og erklære unntakstilstand for å sikre penger til grensemur.

UNNTAKSSTILSTAND: Presidenten vil både undertegne budsjettkompromiss og erklære unntakstilstand for å sikre penger til grensemur. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sier torsdag kveld at president Donald Trump er forberedt på å undertegne et budsjettkompromiss om grensesikkerhet samidig som han vil erklære unntakstilstand på grensa.

Det hvite hus bekrefter opplysningene torsdag kveld.

- Presidenten vil signere budsjettavtalen, slik han har sagt tidligere. Han vil også gjennomføre andre tiltak, inkludert nasjonal unntakstilstand, for å sørge for at stopper den sikkerhetspolitiske og humanitære krisa på grensa, uttaler pressetalskvinne Sarah H. Sanders.

En slik unntakstilstand gjør at Trump i teorien kan bygge mur uten at finansieringen er godkjent av Kongressen. I budsjettkompromisset er det nemlig ikke nok penger til å bygge mur.

Demokratene varsler rettslige skritt

Det er likevel langt fra sikkert at Trump vil klare å skaffe penger til muren om han undertegner budsjettkompromisset.

Demokatenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har allerede varslet at de vil gå til rettslige skritt dersom Trump erklærer unntakstilstand.

- Presedensen presidenten skaper er noe som bør ses på med stor uro og bekymring hos Republikanerne. Vi vil svare deretter, sier hun.

Kan unngå nedstenging

Det er også ventet at et slikt trekk vil føre til heftig debatt om Trumps fullmakter og at presidenten vil møte juridiske hindre fra politiske motstandere.

Trump har flere ganger tidligere truet med å erklære unntakstilstand for å skaffe finansieringen, men har ennå ikke gjort alvor av det.

Lederne i Senatet har avventet avstemningen om budsjettkompromisset, nettopp for å få signaler for hvordan Trump vil stille seg til det. Nå har det signalet kommet.

Kompromisset vil være for å unngå nedstenging av statsapparatet, som kan skje allerede fredag. En erklæring om unntakstilstand vil altså åpne for bygging av en grensemur til Mexico.

CNN meldte i går at Trump ville signere budsjettkompromisset om grensesikkerhet, som Demokratene og Republikanerne har blitt enige om.

Ifølge to kilder nær presidenten som CNN har snakket med, er Trump ikke spesielt glad for å undertegne kompromisset, men han gjør det for å unngå en ny nedstengning av deler av statsapparatet.

Får 4,3 milliarder dollar mindre

Demokratene og Republikanerne i Kongressen har blitt enige om en ny avtale om grensesikkerhet. Den innebærer mer penger til å sikre grensa mot Mexico, men mye mindre enn Trump ønsker seg.

Presidenten ville ha 5,7 milliarder doller, men får om lag 1,4 milliarder dollar i stedet.

Avtalen må vedtas av Kongressen og undertegnes av president Trump senest fredag for at USA skal unngå en ny såkalt shutdown.

I desember og januar var USA gjennom en rekordlang 35 dagers nedstengning av statsapparatet nettopp fordi Republikanerne og Demokratene ikke ble enige om budsjetttet.

Oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer