Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ett år siden nazimarsjen i Charlotteville

Trump vil fortsatt ikke fordømme høyreekstreme hatgrupper

Politiet frykter voldelige opptøyer når høyreekstreme samles i Washington D.C..

White nationalist demonstrators walk into the entrance of Lee Park surrounded by counter demonstrators in Charlottesville, Va., Saturday, Aug. 12, 2017. Gov. Terry McAuliffe declared a state of emergency and police dressed in riot gear ordered people to disperse after chaotic violent clashes between white nationalists and counter protestors. (AP Photo/Steve Helber)
White nationalist demonstrators walk into the entrance of Lee Park surrounded by counter demonstrators in Charlottesville, Va., Saturday, Aug. 12, 2017. Gov. Terry McAuliffe declared a state of emergency and police dressed in riot gear ordered people to disperse after chaotic violent clashes between white nationalists and counter protestors. (AP Photo/Steve Helber) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Søndag planlegger nazister og andre høyreekstreme å samle seg utenfor Det hvite hus i Washington D.C. for å markere at det er ett år siden nazimarsjen i Charlottesville, som endte med at en av motdemonstrantene, Heather Heyer (32), ble drept da James Alex Fields (21) kjørte en bil inn i folkemengden. Mange andre ble skadd.

DREPT: Blomster og et bild av Heather Heyer (32), som ble drept under nazidemonstrasjonene i Charlottesville for ett år siden. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
DREPT: Blomster og et bild av Heather Heyer (32), som ble drept under nazidemonstrasjonene i Charlottesville for ett år siden. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Vis mer

Etter hendelsen fikk USAs president, Donald Trump, massiv kritikk fordi han ikke fordømte høyreekstreme i klare ordelag. I stedet hevdet han at det var «veldig fine folk» på begge sider, og la skylda på «begge sider» for volden. Mange ser på Trumps uttalelser som en av de mørkeste øyeblikkene i hans presidentperiode.

- Leverandører av hat

Lørdag var han tilbake på Twitter:

- Opptøyene i Charlottesville for ett år siden resulterte i meningsløs død og splittelse. Vi må komme sammen som en nasjon. Jeg fordømmer alle typer rasisme og voldshandlinger. Fred til ALLE amerikanere! skriver presidenten.

Ifølge New York Times lyder Twitter-meldingen som et ekko fra i fjor fordi han heller ikke denne gangen påpeker hvordan den var høyreekstreme grupperinger som sto bak hendelsene i Charlottesville. Trump fikk også støtte fra en del av disse grupperingene under valgkampen.

- En gruppe hvite nasjonalister kom til en fredelig by i Virginia for å forsøke å bruke hat og splittelse til å starte voldelige opptøyer mot redelige, uskyldige sivile. Disse leverandørene av hat og fordommer fikk mot til å ta budskapet sitt ut i offentligheten med en president som nektet å kategorisk og utvetydig fordømme budskapet og handlingene deres, skriver den Demokratiske senatoren, Mark R. Warner på Twitter.

TRUMP: For ett år siden under en pressekonferanse i Trump Tower, sjokkerte president Trump en hel verden da han uttalte at begge sider har skyld i de voldelige opptøyene som oppstod da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville i helgen. Slik introduserte CNNs TV-anker Anderson Cooper hendelsen. Video: CNN Vis m... Vis mer

Den tidligere republikanske presidentkandidaten, Mitt Romney, stiller nå til valg som senator i Utah. Han skriver på nettsiden sin at «folk som bevisst marsjerer under nazifaner har diskvalifisert seg selv som gode mennesker».

Rasismeanklager

Trump har gjennom hele sin karriere møtt beskyldninger om rasisme både som eiendomsmogul, realitykjendis og president.

De siste ukene har han blant annet stilt spørsmålstegn ved intelligens til framtredene afroamerikanere som basketballspilleren LeBron James og kongressrepresentanten Maxine Waters. I sin nye selvbiografi, hevder Trumps tidligere rådgiver Omarosa Manigault Newman at han jevnlig brukte ordet «nigger», og at det finnes lydopptak av dette fra Trumps program «The Apprentice».

- Avskum. Hun er avskum, sa Trump om Omarosa da han møtte pressen på golfklubben sin i New Jersey lørdag.

Nervene er i høyspenn både i Washington D.C. og Charlottesville. Høyreekstreme, ledet av Jason Kessler, i gruppa som kaller seg «Unite the Right II», har i lang tid jobbet for å samle så mange som mulig til markeringen i D.C.. Han var også med på å arrangere marsjen i Charlottesville i fjor.

Ifølge søknaden om å få arrangere markeringen, anslår det at det kan komme opp til 400 personer. Men det er også ventet tusenvis av motdemonstranter andre steder i byen.

- Dersom det er muligheter for vold, vil det bli håndtert raskt, sier James Dingeldein i Parkvesenets politiavdeling i Washington D.C. til New York Times.

Mor anklager Trump

Mora til drepte Heather Heyer, Susan Bro, har brukt året etter hendelsen til å starte en stiftelse som jobber for sosial rettferdighet. For et år siden var hun en pensjonert lærer, så rammet tragedien. Bro er svært lite imponert over hvordan Trump har håndtert situasjonen og sagt at begge sider hadde skyld i det som skjedde.

- Jeg vet ikke hva slags skyld han mener motdemonstrantene hadde. Jeg vet ikke hva han tror lokalbefolkningen ville gjøre når hat ble brakt inn til byen vår. Selvsagt vil folk reagerer negativt på ondskap. Og dessverre har ikke mye forandret seg på et år, sier Bro til Newsweek.

- Synes du Trump har gjort nok for å snakke om temaene som førte til hendelsene i Charlottesville?

- Jeg ser ikke at han har gjort noe som helst. Han signerte en resolusjon, som ble skrevet av Demokratene, som ba Trump om å fordømme hatgrupper. Jeg tipper han følte han måtte gjøre det. Men har han gjort noe annet? sier Bro til nyhetsmagasinet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!