VIL INNFØRE BAKGRUNNSJEKK: Med den kalde krigens screening-mekanismer som modell, sier Trump det kan bli aktuelt å sette en fullstendig stopper for innvandring fra enkelte land der tilstrekkelig sjekking ikke lar seg gjennomføre. Video: CNN / Foto: AP Vis mer

Trump vil ha «ekstrem utsiling» av innvandrere

Vil innføre nye bakgrunnssjekker for å sile ut innvandrere fra bestemte områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tilhengere i Youngstown i delstaten Ohio laTrump mandag fram planene for amerikansk utenrikspolitikk, dersom han blir valgt til president. Forretningsmannen etterlyser blant annet en mer grundig bakgrunnssjekk av innvandrere som ønsker å ta seg inn i landet.

Donald Trump sa i Youngstown at presidentutfordrer Hillary Clinton ikke har den mentale eller fysiske utholdenheten til å bekjempe IS. Selv vil han innføre nye bakgrunnssjekker for å sile ut innvandrere fra bestemte områder.

Skal bruke sosiale medier

Med den kalde krigens screening-mekanismer som modell, sa Trump det kan bli aktuelt å sette en fullstendig stopper for innvandring fra enkelte land der tilstrekkelig sjekking ikke lar seg gjennomføre.

- Jeg kaller det ekstrem utsiling, sa han.

Trumps valgkampansatte sier den nye ideologiske testen for adgang til USA blant annet vil ta for seg søkeres holdninger til religionsfrihet, likestilling og homofiles rettigheter.

Ved hjelp av sosiale medier, spørreundersøkelser og intervjuer med venner og familie, skal myndighetene avgjøre om innvandrere støtter amerikanske verdier.

Roste NATO

- Nøkkelen i den nye utenrikspolitikken vil være å sette en stopper for radikal islamsk terrorisme, sier Trump, og legger til at alle land som deler det synet, vil være en alliert av USA.

- Vi kan ikke alltid velge våre venner, men vi kan aldri mislykkes i å gjenkjenne våre fiender, fortsetter Trump.

Trump har tidligere kritisert NATO og kalt alliansen «foreldet», men mandag oppfordrer han til et samarbeid i kampen mot islamsk terrorisme.

- Jeg har sagt at NATO er foreldet ettersom de ikke har klart å tilstrekkelig håndtere terrorisme. Siden jeg sa det, har NATO endret sin politikk, og nå har de en ny avdeling som fokuserer på terrortrusselen. Veldig bra, veldig, veldig bra, sier Trump.

- Jeg tror også at vi kan finne en felles plattform med Russland i kampen mot IS. Ville ikke det vært en god ting, spør Trump tilhengerne sine.

(NTB)