Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump mot Senatet

Trump vil ha mur, men fikk ikke et øre. I natt «stenger» USA

Nå må offentlig ansatte gå hjem uten lønn.

STENGER: En «shutdown» er bare timer unna i USA, etter at et budsjettmøte i Representantenes hus ble hevet fredag kveld uten enighet om en budsjettavtale. Foto: Reuters / NTB Scanpix
STENGER: En «shutdown» er bare timer unna i USA, etter at et budsjettmøte i Representantenes hus ble hevet fredag kveld uten enighet om en budsjettavtale. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Føderale myndigheter vil ved midnatt Washington D.C.-tid, 06.00 norsk tid, delvis «stenge» og hundretusener av føderalt ansatte vil komme til å måtte dra hjem uten lønn.

Det ble klart etter at Kongressen og Det hvite hus ikke kom til budsjettenighet i natt norsk tid, melder Washington Post.

Uenigheten har en kilde: Donald Trumps ønske om pengebevilgninger til en grensemur.

Stilte ultimatum

Mexico kommer ikke til å betale for muren, og det vil heller ikke den amerikanske kongressen.

Grensemuren mot Mexico var et av president Trumps mest profilerte valgløfter før valget i 2016. Men han har til gode å overtale politikere på hjemmebane om å finansiere byggingen.

Han stilte et ultimatum til de folkevalgte i Kongressen: Bevilg fem milliarder dollar til muren, ellers så «stenger» føderale myndigheter.

Nå ser det ut til at det blir sistnevnte.

Går tom for penger

For å kjøpe seg til å komme til enighet om et føderalt budsjett, foreslo Senatet, et av to kamre i Kongressen, onsdag en tverrpolitisk løsning som skulle fortsette å bevilge penger til føderale myndigheter.

Forslaget, som ble vedtatt, skulle sikre at ansatte fikk lønn fram til 8. februar.

Den midlertidige bevilgningen inneholdt imidlertid ikke Trumps ønskede penger til en grensemur.

Klokka 06.00 lørdag morgen går derfor føderale etater og byråer «tom» for penger. Da må de ansatte dra hjem - uten lønn - på ubestemt tid.

Skytteltrafikk for avtale

Fram til etter midnatt norsk tid var det fremdeles håp om at partene skulle komme til en avtale.

Visepresident Mike Pence kjørte i skytteltrafikk mellom Det hvite hus og Kongressen for å forsøke og få partene til forhandlingsbordet.

Det lyktes, men avstanden mellom partene var for stor, og fredag kveld lokal tid forlot politikerne Kongressen. Det vil i praksis si at de ikke kommer til å stemme over noen forslag før i morgen.

Fra og med 06.00 norsk tid, midnatt Washington D.C.-tid, er føderale myndigheter derfor stengt.

Hvem påvirkes?

Det er bare 25 prosent av føderale myndigheter som blir påvirket, fordi bevilgningene til de resterende 75 prosentene av myndighetene allerede er sikret gjennom, ifølge The Guardian.

Det amerikanske militæret er blant delene av de føderale myndighetene som ikke vil påvirkes.

KRANGEL: I et møte mellom president Trump og demokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer, utviklet det seg til en full krangel da de diskuterte saken om muren og grensesikkerhet. Video: CNN Vis mer

Ni av 15 føderale departementer vil imidlertid påvirkes av stengingen, blant annet det amerikanske justisdepartementet, samferdselsdepartementet, landbruksdepartementet, utenriksdepartementet og sikkerhetsdepartementet.

Stolt

I forrige uke uttalte Trump følgende en mulig «shutdown», som amerikansk presse kaller det:

«Jeg skal fortelle dere en ting. Jeg er stolt over å stenge myndighetene for grensesikkerhet. Jeg kommer til å være den som stenger den. Jeg kommer ikke til å skylde på dere (demokratene)», ifølge The Guardian.

Han sa også at stengingen kunne vare «veldig lenge», men fredag uka begynte han å legge skylden over på Demokratene likevel.

«Det er opp til Demokratene om vi kommer til å ha en 'shutdown'», sa han fredag, ifølge The Guardian.

I Representantenes hus har Trumps mur støtte, men i Senatet er selv ikke alle republikanerne spesielt begeistret for muren. Selv om republikanerne har flertall også i dette kammeret, får ikke bevilgningen til muren nok støtte her. Dette skyldes at republikanerne kun har 51 av de 60 mandater som kreves for å få budsjettet godkjent.

Hvorfor nå?

Trump har hatt litt under to år på seg til å finansiere valgløftet sitt, men ikke klart det.

Men han har samtidig hatt republikansk flertall i Kongressen. Det kommer til å endre seg etter nyttår.

Under mellomvalget tidligere i år økte republikanerne flertallet sitt i Senatet, men i Representantenes hus fikk demokratene flertall.

Det kommer til å legge en lovgivende demper på Trumps politiske ambisjoner.

Dette blir derfor sett på som Trumps siste mulighet før presidentvalget i 2020, hvor det også er nytt valg i Kongressen.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!