FARVEL: Nato-landene kan måtte seg langt etter USAs støtte dersom Donald Trump blir president. Foto: AFP PHOTO / Robyn BECK
FARVEL: Nato-landene kan måtte seg langt etter USAs støtte dersom Donald Trump blir president. Foto: AFP PHOTO / Robyn BECKVis mer

Trump vil ikke garantere at USA støtter Nato-land som blir angrepet om han blir president

Må vurdere om landene har «oppfylt sine forpliktelser til USA».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «America First» har vært Donald Trumps mantra de siste månedene. Og i et ferskt intervju med New York Times kommer Trump med uttalelser som mer enn antyder at han ikke er veldig interessert i å blande USA inn i konflikter andre steder i verden.

Han satt spørsmålstegn ved om han, som president, automatisk ville forelenge sikkerhetsgarantien som gir de 28 medlemdslandene i NATO forsikring om at de har USAs fulle militære kraft i ryggen.

Vil ikke garantere intervensjon

For Trump ville ikke nødvendigvis intervenert om Russland bestemte seg for å gå inn i et NATO-land.

Trump sier at dersom Russland går inn i et av de baltiske landene så ville han først vurdere om de gjeldene nasjonene «har oppfylt sine forpliktelser til oss (USA, journ.anm)», før han bestemmer seg for om USA skal komme dem til unnsetning.

Samtidig avviser Trump, som har snakket pent om den russiske presidenten Vladimir Putin, at han beundrer den russiske statslederen.

BUET UT: Ted Cruz fikk tale på landsmøtet i primetime. Han kom aldri med en støtteerklæring til Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Trump har tidligere gitt uttrykk for at han vil ha slutt på at USA tar på seg en rolle som verdenspoliti.

Det igjen kan få store konsekvenser for Nato.

- Med Trump som president vil vi kunne få et USA som ikke lenger ser seg like tjent med å opprettholder sikkerhetspolitiske allianser som i dag, og bare konsentrerer seg mer om seg selv. Skjer det, vil det bare være et tidsspørsmål før for eksempel Nato vil slutte å eksistere, sa USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Dagbladet tidligere i år.

«Amerika først»

Slagordet «America First» understreker nok noe av poenget, noe Trump også bekrefter når han blir bedt om å forklare hva slagordet betyr for ham.

- Vi skal ta oss av dette landet først, før vi bekymrer oss for alle andre i verden, sier Trump.

Trump er heller ikke interessert i å belære andre land i hvordan de skal oppføre seg.

- Jeg tror ikke vi har noen rett til å belære. Se på hva som skjer i landet vårt akkurat nå. Hvordan kan vi belære når folk skyter ned politifolk i kaldt blod? spør han.

Trump vil også skrote frihandelsavtalen TPP og sier han skal få tilbake arbeidsplasser fra Kina og Mexico.

Han ønsker seg også en mur på grensa i sør, som Mexico må betale for.