TRANSSEKSUELLE: Donald Trump vil ikke ha transseksuelle i militære. REUTERS/Jonathan Ernst
TRANSSEKSUELLE: Donald Trump vil ikke ha transseksuelle i militære. REUTERS/Jonathan ErnstVis mer

USA:

Trump vil ikke ha transseksuelle i forsvaret

President Trump vil ikke la transseksuelle tjenestegjøre i USAs militære styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trump kunngjorde i en twitter-melding onsdag at transseksuelle ikke kan tjenestegjøre i noen stillinger i forsvaret.

Han viser til at deres nærvær «vil føre til enorme medisinske kostnader og ellers utløse store forstyrrelser».

Trump la til at USAs militære styrker må konsentrere seg om besluttsomme og overveldende seire og kan ikke bli pålagt de enorme medisinske kostnadene og all den forstyrrelsen som transpersoner vil medføre.

Transpersoner har fått lov til å tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret siden i fjor. Da ble forbudet fjernet av daværende forsvarsminister Ash Carter, skriver The Guardian.

Organisasjonen Transgender Equality estimerer at det er mer enn 15 000 transseksuelle i det amerikanske forsvaret i dag.

I twittermeldingen sier presidenten at regjeringen har rådført seg med generaler og militære eksperter og kommet til at transpersoner ikke vil bli godtatt i forsvaret.

250 skifter kjønn

Per i dag har forsvaret registrert rundt 250 personer som er i ferd med å gjennomføre prosessen til sitt nye kjønn, eller som er blitt godkjent for kjønnsskifte, opplyser militære tjenestemenn.

Forsvarsdepartementet vil ikke gå ut med noen oversikt over hvor mange transpersoner forbudet rammer. Men en undersøkelser fra RAND viser at det er mellom 2500 og 7000 transpersoner i aktiv tjeneste. Det er ytterligere 1500 til 4000 i reservestyrkene.

Prosess

Siden 1. oktober 2016 har militære transpersoner fått medisinsk hjelp til formelt å starte prosessen med skifte av kjønn.

Tidligere forsvarsminister Carter ga militære ledere frist fram til 1. juli i år med å utvikle regelverk for dem som allerede er erklærte transpersoner, og som vil gå inn i forsvaret, forutsatt at fysiske, medisinske og andre krav er innfridd.

Disse personene må også ha vært stabile i sitt nye kjønn i 18 måneder.

De militære sjefene sa nylig at de vil utsette fristen med å la transpersoner kunne verve seg. De vil se nærmere på hvordan transpersonene blir behandlet, om de blir diskriminert eller har problemer med den militære disiplinen.