PÅ KRIGSSTIEN: Donald Trump kom med nye angrep på Demokratene torsdag ettermiddag. Han varslet igjen at han kan erklære nasjonal krise for å skaffe penger til en mur mot Mexico. Video: CNN Vis mer

Trump vil «kanskje definitivt» erklære nasjonal krise

Presidenten på krigsstien om penger til grensemur mot Mexico.

Like før Trump torsdag ettermiddag skulle ta av fra Det hvite hus i retning Texas for å undersøke grensa mot Mexico, kom han med nye kommentarer om grensemuren han så gjerne ønsker seg.

Demokratene nekter å gå med på presidentens krav om å bevilge nesten 50 milliarder kroner til muren og under et budsjettmøte i går stormet han ut av et budsjettmøte etter at Demokratene plent nektet å gi ham penger, selv om han skulle oppheve nedstengningen av statsapparatet, som straks er inne i sin tredje uke.

- Kanskje definitivt

Donald Trump kan imidlertid gjøre en konkret manøver for å få pengene uten at de bevilges av Kongressen. Da må han i så fall erklære nasjonal krisetilstand og bevilge penger til muren over forsvarsbudsjettet.

Under pressekonferansen utenfor Det hvite hus i dag sier Trump at han «kanskje definitivt» vil erklære krisetilstand.

- Vi har et alternativ om å erklære krisetilstand. Hvis ikke dette fungerer, kommer jeg til å gjøre det, definitivt kanskje, sier Trump.

- Den eneste måten å oppnå en sterk grense på, er å ha en mur eller stålbarrierer, sier presidenten.

Han sa videre at han vil bli overrasket om Kongressen ikke kommer til enighet. Han hevdet videre at en nasjonal krise vil frigi enorme pengebeløp og at Demokratene ikke bryr seg og kriminalitet.

Da Donald Trump holdt en TV-sendt tale natt til onsdag, forventet mange at han ville erklære en slik tilstand. Det skjedde imidlertid ikke.

Vil droppe Davos

Demokratene har gått med på bevilge over ti milliarder kroner til grensesikkerhet, men vil ikke bevilge noe til muren.

Trump sier også han ikke vil delta på Verdens økonomiske forum i Sveits denne måneden hvis hans egen «shutdown» fortsetter.

I midten av desember opplyste Det hvite hus at Donald Trump vil delta på den internasjonale konferansen i Davos, som går av stabelen 22. til 25. januar.

Men torsdag uttalte presidenten at dersom nedstengningen, som trådte i kraft 22. desember i fjor da budsjettet ble blokkert av president selv, fortsetter, vil han ikke dra til Sveits.

Pressesekretær Sarah Sanders i Det hvite hus opplyste i midten av desember at også Trumps datter Ivanka og utenriksminister Mike Pompeo er blant dem som skal delta. Det skal også Ivankas ektemann Jared Kushner, som er rådgiver for presidenten.

Trump var til stede på Verdens økonomisk forum i Davos i fjor, tross hans kritikk av globalisering og internasjonalt samarbeid.

Saken oppdateres