Trump vil «la Russland og Assad ta seg av IS». McCain: - Trump har ikke peiling

Trump sier det er strålende at Putin vil «krige mot IS».

VIL LA RUSSLAND OG ASSAD TA SEG AV IS: Donald Trump.Foto: Jose Luis Magana / AP /  / NTB Scanpix
VIL LA RUSSLAND OG ASSAD TA SEG AV IS: Donald Trump.Foto: Jose Luis Magana / AP / / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA og Russland er mildt sagt uenige om hva som må til for å skape fred og stabilitet i Syria, og Russlands militære inntog i den blodige borgerkrigen i Syria har skapt et enda mer komplisert fiendebilde enn før.

Donald Trump, som fortsatt har en solid ledelse i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, mener det ikke er like komplisert.

- La dem slåss - Hvorfor skal vi krige mot IS, samtidig som vi er mot Assad? sa han nylig i et intervju med CNN.

ERFAREN: Den amerikanske senatoren John McCain er svært erfaren politiker. Her fra et møte med Norges utenriksminister Børge Brende i Washington D.C. tidligere i år. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
ERFAREN: Den amerikanske senatoren John McCain er svært erfaren politiker. Her fra et møte med Norges utenriksminister Børge Brende i Washington D.C. tidligere i år. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- La IS og Syria slåss. Og la Russland kjempe mot IS, fortsatte han.

Til Fox News sa han at det er strålende at Putin vil «krige mot IS».

Det får John McCain, tidligere presidentkandidat og en av de mest erfarne republikanerne innen utenrikspolitikken, til å reagere.

- Han har lov til å ha en mening, men jeg tror ikke han forstår situasjonen. Ønsker vi å slakte folk i Syria som kjemper for frihet? Ønsker vi at det skal fortsette med tønnebomber, som har drept 240 000 syrere? Ønsker vi at flyktningflommen skal fortsette? sa McCain i et intervju med CNN i helga.

Hva er målet? Den USA-ledede koalisjonen som har bombet IS-mål i omtrent et år, har hele tida kjempet mot IS og samtidig hatt som mål at Syrias president Bashar al-Assad og hans brutale regime skal fjernes.

Onsdag i forrige uke startet Russland sine første luftangrep mot mål i Syria. Siden har russiske jagerfly gjennomført titalls angrep i Syria, og det russiske forsvaret opplyser selv at 50 av disse har truffet IS-mål. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har de det siste døgnet gjennomført ti angrep mot IS-mål i landet.

Flere vestlige land mener det egentlige målet er å styrke Assad, ettersom andre opprørsgrupper også rammes av bombene. I helga gikk den britiske forsvarsministeren ut og sa at bare fem prosent av Russlands luftangrep rammer IS. Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights er minst 39 sivile drept i russiske angrep i Syria de siste dagene.

Trump sa for øvrig tidligere i år at han ikke anser McCain som en krigshelt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram