SANKSJONER: Donald Trump var raskt ute på twitter etter at sanksjonene mot Iran offisielt startet. Foto: AFP / NTB Scanpix
SANKSJONER: Donald Trump var raskt ute på twitter etter at sanksjonene mot Iran offisielt startet. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Trump vil nekte å handle med alle land som handler med Iran

- Jeg ber om verdensfred, intet mindre.

USAs president, Donald Trump, var tirsdag raskt ute på twitter, etter at sanksjonene mot Iran offisielt startet klokka 06.00 norsk tid. I en melding skriver presidenten at alle som har forretninger med Iran, ikke får har forretninger med USA.

- Jeg ber om verdensfred, intet mindre, skriver Trump.

Det var 8. mai at presidenten gikk ut med at sanksjonene ville bli gjeninnført. Reguleringen vil blant annet ramme bil- og metallindustri, inkludert handel med gull. De siste og viktigste sanksjonene som gjeninnføres, kommer imidlertid i november. Da rammes olje- og banksektorene.

Allerede i forkant av tirsdagens sanksjoner har det vært opptøyer i Iran som følge av innføringen.

Fram og tilbake

Sanksjonene mot Iran ble først opphevet i forbindelse med at atomavtalen med landet ble inngått. USAs utenriksminister, Mike Pompeo, lovet så seint som søndag at USA ville gjeninnføre sanksjonene. Hensikten er å få Iran til å oppføre seg som «et normalt land».

Pompeo sa til pressen søndag at det økende presset mot myndighetene i Iran har til hensikt å tvinge ondsinnede iranske handlinger på retrett. I mai omtalte samme mann sanksjonene som «historiens strengeste».

- Lederne i Teheran skal ikke være i tvil om at vi mener alvor, sa Pompeo den gang.

USAs beslutning om å trekke seg fra atomavtalen har allerede rammet Irans økonomi kraftig. Blant annet er verdien av den iranske valutaen mer enn halvert de siste tre månedene.

Problematisk

Pompeo har også tidligere uttalt at han forstår at Trumps beslutning vil føre til økonomiske problemer for flere av USAs venner. Han advarer samtidig om at USA vil gjøre alvor av truslene om å straffe europeiske selskaper som fortsetter å handle med Iran – slik atomavtalen tillater, men som vil være i strid med nye amerikanske sanksjoner.

Avtalen med stormaktene ga Iran sanksjonslette i bytte mot inngripende innsyn i landets atomprogram. I henhold til avtalen fikk iranerne anrike uran under strenge begrensninger, til fredelige formål som kjernekraft og forskning.

Iran har siden avtalen trådte i kraft, vært underlagt et knallhardt inspeksjonsregime fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som gang på gang har slått fast at iranerne holder sin del av avtalen.

Kritisk til avtalen

EU er svært kritiske til at USA gjeninnfører sanksjonene mot Iran og vil gjøre det ulovlig for europeiske selskap å etterleve dem.

- Vi er fast bestemt på å beskytte europeiske økonomiske aktører som lovlig samhandler med Iran, het det i en felles uttalelse fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EUs utenrikssjef Federica Mogherini mandag, ifølge NTB.

Europeiske selskap som rammes av de amerikanske sanksjonene, vil også kunne få erstatning for økonomiske tap de lider på grunn av sanksjonene, heter det.