DEKORERT: Kenneth J. Braithwaite er en svært dekorert forsvarsmann, og hadde den tredje høyeste rangen i sjøforsvaret, kontreadmiral. Foto: Wikimedia Commons
DEKORERT: Kenneth J. Braithwaite er en svært dekorert forsvarsmann, og hadde den tredje høyeste rangen i sjøforsvaret, kontreadmiral. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Trump vil nominere pensjonert kontreadmiral som ambassadør til Norge

Kenneth J. Braithwaite lanserer som ny ambassadør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hvite hus melder på sine hjemmesider at USAs president Donald Trump vil nominere Kenneth J. Braithwaite som neste ambassadør til Norge.

Ifølge Det hvite hus har Braithwhaite en 27-årig karriere bak seg i den amerikanske marinen. Han pensjonerte seg med rangen kontreadmiral i 2011. I dag er han nestsjef for helseselskapet Vizient.

Uten ambassadør

Han var også marinens nestleder for informasjon. Offiseren fra delstaten Pennsylvania har flere utenlandsopphold i forsvaret bak seg, blant annet i Irak. Han har også vært sjef for strategisk kommunikasjon ved den amerikanske ambassaden i Pakistan.

Braitwhaite har dessuten gjort NATO-tjeneste i Nord-Atlanteren og Arktis, ifølge en biografi på den amerikanske marinens nettsider.

USA har vært uten ambassadør i Norge siden Obama-utnevnte Samuel D. Heins forsvant like før Trump ble innsatt i januar. Før Braithwhaite eventuelt kan ta over ambassadørrollen må han godkjennes av den amerikanske kongressen.

Ifølge Military Times ble Braithwaite en del av Trumps militære rådgiverstab i november i fjor. Den pensjonerte kontreadmiralen ble uteksaminert fra sjøforsvarets skole i 1984 og ble pilot i 1986. Han fløy blant annet anti-ubåt-oppdrag i det vestlige Stillehavet og i Det indiske hav. I 1988 ble han informasjonsoffiser.

Den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen, med en lang karriere bak seg i Sjøforsvaret, sier han kjenner navnet til Braithwaite.

- Jeg vet dessverre ingenting om ham på stående for. Om ikke annet, er det veldig bra at vi omsider får en ambassadør, sier han til Dagbladet.

Mange uten ambassadør

Før Heins ble godkjent i Senatet i USA, sto Norge 869 dager uten amerikansk ambassadør.

USA har 51 ambassadøstillinger verden rundt som i dag ikke er besatt. Braithwhaite er ennå ikke nominert, men Trump har altså annonsert at det er intensjonen.

En av dem som røyk i Senatets utspørring, var George James Tsunis, som i 2014 blant annet hevdet den norske regjeringen tok avstand fra Frp.

BOMMET PÅ SPØRSMÅL: George James Tsunsis, som er nominert til å bli den nye USA-ambassadøren i Norge, sa på en høring i Senatet at den norske regjeringen tar avstand fra Fremskittspartiet. Video: U.S. Senate Committee on Foreign Relations Vis mer Vis mer

Til sammen har Donald Trump nominert 47 ambassadører av de til sammen 77 stillingene han måtte fylle etter han ble ansatt som president. Bare 18 av de 47 ambassadørene han har nominert er blitt godkjent av Senatet så langt.

De fleste av amerikanske ambassadører har bakgrunn som diplomater, men det er vanlig at amerikanske presidenter også utpeker utsendinger som har annen bakgrunn. De politisk utnevnte ambassadørene blir som regel byttet ut ved presidentskifte.

Det er ikke uvanlig at disse jobbene går til folk som har gitt økonomiske bidrag eller støttet opp om presidentvalgkampen. Obama fikk kritikk for å ha gått for langt i denne retningen, skriver NTB.

De politisk utnevnte ambassadørene må godkjennes av Kongressen.

Utenriksdepartementet kunngjorde for øvrig at Norge har tatt imot ambassadører fra fire andre land torsdag. António Quinteiro Nobre fra Portugal, Jonas Paslauskas fra Litauen, Bolot Otunbaev fra Kirgisistan og Jaime Ortega Cucalón fra Panama overleverte sine akkrediteringsbrev til kong Harald og er dermed formelt å regne som representanter for sine land, skriver NTB.

Saken oppdateres