KRITISK: I en tale mandag kveld utdypet han sitt syn på angrepet - som han mener er et signal på at man bør stanse all innvandring fra land som har en historie med terror. FOTO: AP Photo/NTB Scanpix. 
KRITISK: I en tale mandag kveld utdypet han sitt syn på angrepet - som han mener er et signal på at man bør stanse all innvandring fra land som har en historie med terror. FOTO: AP Photo/NTB Scanpix. Vis mer

Trump vil stanse innvandringen fra land som har en «dokumentert historie med terrorisme»: - Jeg nekter å være politisk korrekt

Hevdet feilaktig at terroristen fra Orlando-massakren var født utenfor USA, og fyrte løs mot Hillary Clinton. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikanernes presidentkandidat Donald Trump var tidlig på banen med oppsiktsvekkende uttalelser om terroren som natt til søndag drepte 49 mennesker i Orlando.

I en tale mandag kveld utdypet han sitt syn på angrepet - som han mener er et signal på at man bør stanse all innvandring fra land som har en historie med terror.

- Når jeg er valgt, vil jeg suspendere innvandring fra områder av verden hvor det er en dokumentert historie med terrorisme mot USA, Europa eller våre allierte, før vi fullt ut forstår hvordan vi avslutter disse truslene, sa han i talen, som kan leses i sin helhet her.

SE TALEN: Den omstridte presidentkandidaten lovet et funksjonelt invandringssystem etter terroren i Orlando. Talen ble holdt i byen Manchester i New Hampshire. Video: CNN Vis mer

Han har tidligere tatt til orde for å stenge grensene for innvandrere fra muslimske land, og mener behovet er styrket etter angrepet nå i helga.

- Jeg ba om et forbud etter San Bernandino, og ble møtt med sinne og forakt, men nå sier mange at jeg hadde rett, sa han i talen.


Angrep Clinton

Innvandringsforbudet han ser for seg, skal vare fram til amerikanske myndigheter har funnet ut hvordan de «ordentlig og feilfritt» kan skanne bakgrunnen til folk som ønsker å komme til landet.

I tillegg til å presentere egne visjoner, totalslaktet han USAs nåværende innvandringspolitikk. Og han ga Obama og hans demokratiske motkandidat Hillary Clinton skylda for det han mener er en situasjon utav kontroll.

- Obama-administrasjonen, med støtte av Hillary Clinton og andre, har skadet vår sikkerhet ved å begrense vår etteretning og unnlate å støtte rettshåndhevelse. De har satt politisk korrekthet over sunn fornuft, foran din sikkerhet, og foran alt annet. Jeg nekter å være politisk korrekt, sa han i talen.

Han utbasunerte også at han aldri ville la noen ta fra amerikanerne våpen til å beskytte seg, og anklagde Clinton for å ønske det motsatte.

Det teksten som er publisert på presidentkandidatens nettsider ikke nevner, er det som virker å være en taleglipp fra Trump.

I talen - som ble gjengitt av flere nyhetsbyråer, deriblant CNN - hevdet han nemlig at gjerningsmannen som sto bak Orlando-skytingen ble født utenfor USA.

Det stemmer ikke, da all offisiell informasjon som er frigitt til nå, tyder på at terroristen ble født i New York med foreldre fra Afghanistan.


«Vil ikke ha gratulasjoner»

Etter tidligere terroraksjoner mot landet, har Trump gått fram på meningsmålingene - og han var tidlig ute med å kommentere massakren på Twitter.

Først nøyde han seg med å bemerke at det var en «really bad shooting».

Fire timer senere, fulgte Trump opp med to meldinger. Én om at han ba for ofrene og de pårørende, samtidig som han spurte: «Når vil dette stoppe? Når vil vi bli tøffe, smarte og årvåkne (vigilant)»?

Deretter kom en melding om at han «setter pris på gratulasjonene for å ha rett angående radikal islam», men at han «ikke vil ha gratulasjoner». «Jeg vil ha tøffhet og årvåkenhet. Vi må være smarte!» skrev han.

Ba om mer overvåkning

Tidligere mandag tok han til orde for mer overvåking, og sa det finnes amerikanske muslimer som kjenner til personer som kan bli radikalisert og ende opp som potensielle gjerningsmenn.

Det er imidlertid usikkert hvor mye religion har å gjøre med motivet til drapsmannen denne gangen, selv om han ifølge FBI sverget troskap til IS i forbindelse med angrepet.

Terroristens far, Seddique Mateen, har tvert imot fortalt at sønnen reagerte kraftig da han så to homofile menn kysse for en stund tilbake siden, og har hevdet at religion ikke har noe med saken å gjøre.