Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Nord-Korea:

Trump vil stramme grepet rundt Nord-Korea

Reuters: USA vurderer å sette Nord-Korea på terrorliste

KRIGSHISSING: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald J. Trump har begge rettet krigstrusler mot hverandre de siste ukene. Nå er det stor spenning knyttet til uttalelser som er ventet fra Det hvite hus onsdag. Foto: NTB Scanpix
KRIGSHISSING: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald J. Trump har begge rettet krigstrusler mot hverandre de siste ukene. Nå er det stor spenning knyttet til uttalelser som er ventet fra Det hvite hus onsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trump-administrasjonen inviterte alle USAs 100 sentatorer til Det hvite hus, der de ondag kveld ble orienteret om Nord-Korea.

Senatorene ankom Det hvite hus like etter klokka 21 norsk tid. Der møtte de både utenriksminister Rex Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis, USAs forsvarssjef Joe Dunford og USAs øverste etterretningssjef Dan Coats.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal representanter ved Det hvite hus ha opplyst onsdag kveld at amerikanske myndigheter nå vurderer å føre opp Nord-Korea på en liste over stater som sponser terror.

Det ble i forkant av møtet spekulert på om Trump vil bruke møtet til å be om ryggdekning for mer drastiske tiltak overfor Nord-Korea, selv om de færreste tror han vil gå til militært angrep på det som regnes som en svært uforutsigbar atommakt.

Etter møtet opplyste den amerikanske regjeringen at de holder muligheten åpen for forhandlinger for å oppnå målet om at det ikke skal være atomvåpen på den koreanske halvøya.

President Donald Trump vil forsøke å presse Nord-Korea til å velge dialog, heter det i uttalelsen fra USAs utenriks- og forsvarsdepartement og flere av landets etterretningssjefer.

Samtidig understrekes det at USA også er forberedt på å forsvare seg selv og landets allierte.

- Krigsretorikk

Den siste tiden har Trump-administrasjon skjerpet retorikken overfor Nord-Korea og lagt press på Kina for å få en slutt på det isolerte landets testing av atomvåpen.

Mens Trump flere ganger har gjort det klart at USA kan være villig til å gripe inn militært i Nord-Korea, har den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-uns regime truet med atomangrep som motsvar.

USA er også i ferd med å utplassere rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea, og onsdag uuttalte admiral Harry Harris, som leder USAs stillehavskommando, at systemet vil være operativt innen få dager.

Rakettforsvaret er svært omstridt i Sør-Korea, og det har også provosert kineserne kraftig.

Utvikler atomvåpen

Samtidig gjennomfører USA og Sør-Korea flere store militærøvelser både til havs og på land i regionen. USA har blant annet sendt flere krigsskip til farvannene utenfor Koreahalvøya. Også den japanske marinen har deltatt på øvelser sammen med amerikanske styrker de siste dagene.

Øvelsene fremstår som et forsøk på å avskrekke det nordkoreanske regimet, som forsøker å utvikle atomvåpen som kan nå både nabolandet Sør-Korea, Japan og USA. Regimet fastholder at våpnene skal brukes for å forsvare landet, som er ett av verdens mest isolerte.

FULL JUBEL: Propagandavideo av et brennende amerikansk flagg er noe av underholdningen i forbindelse med feiringen av Kim Il-sungs 105-årsjubileum. Video: CNN Vis mer

Kina, som har forsøkt å dempe den spente situasjonen, ba onsdag om at militærøvelsene må stanse.

- Vi må på den ene siden stanse de kjernefysiske aktivitetene i Nord-Korea og på den andre siden burde de storstilte øvelsene i koreansk farvann stanse, sa Kinas utenriksminister Wang Yi under et besøk i Berlin.

Samme dag sa Kinas utsending til Nord-Korea, Wu Dawei, at Kina og Japan har bestemt seg for å samordne forsøkene på å gjøre koreahalvøya fritt for atomvåpen. Han ba også Nord-Korea avstå fra flere provokasjoner.

Tirsdag gjennomførte Nord-Korea en øvelse der det ble skutt med skarp ammunisjon, ifølge sørkoreanske myndigheter.

Ny atomvåpentest?

Det har den siste tiden blitt spekulert på om Nord-Korea kommer til å forsøke å gjennomføre en ny atomprøvesprenging eller rakettest i nærmeste framtid. I så fall har USA truet med å reagere hardt.

Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel hadde mandag en hastesamtale om situasjonen rundt Nord-Korea, og i helga holdt Trump tilsvarende samtaler med Kinas president Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe.

USS CARL VINSON: Dette hangarskipet ble flyttet til farvannet utenfor Koreahalvøya for å opprettholde beredskap i forholdet til Nord-Korea. Video: AP Vis mer

Han har også kritisert FN for ikke å ha grepet inn i konflikten, og han mener FNs sikkerhetsråd bør forberede seg på å innføre nye sanksjoner mot Nord-Korea.

- Landet er en virkelig trussel mot verden, enten vi vil snakke om det eller ikke, sier Trump, som mener at verden har lukket øyene for Nord-Korea i flere tiår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media