Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump vil trekke styrkene ut av Syria «veldig snart» - kollegene skjønner ingenting

Forsvarsministeren sa seinest tirsdag at kampen mot IS ikke er over.

VIL UT AV SYRIA: Donald Trump var torsdag i Ohio. Da sa han at USA kommer til å trekke styrkene i Syria tilbake «veldig snart». Foto: NTB scanpix
VIL UT AV SYRIA: Donald Trump var torsdag i Ohio. Da sa han at USA kommer til å trekke styrkene i Syria tilbake «veldig snart». Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var da presidenten holdt en tale i Richfield Ohio torsdag at han kom med uttalelsen om at det amerikanske militæret skulle trekke seg ut av Syria «veldig snart».

- Vi knuser IS. Vi kommer til å trekke oss ut av Syria veldig snart. La de andre ta seg av dette nå, uttalte Donald Trump, ifølge CBS.

Pentagon opplyste i desember at USA har rundt 2000 soldater utplassert i Syria. Forsvarsminister James Mattis opplyste samme måned at han forventet at USA kom til å sende flere diplomater og sivilpersonell til landet samtidig som IS mistet sine territorier.

- Vi kommer til å skifte fra en offensiv styrke til en mer stabiliserende styrke. Det vil bli flere amerikanske diplomater på bakken, opplyste Mattis.

Mattis har, i likhet med tidligere utenriksminister Rex Tillerson, sagt at USA må bli i landet også etter at de har vunnet kampen mot IS, blant annet i tilfelle terrororganisasjonen kommer tilbake igjen, men også for å delta i stabiliseringen.

Les også: Dette er Syria-krigen

FORNØYD PRESIDENT: Donald Trump sa i et radiointervju at han og hans endringer var årsaken til at IS ble beseiret i Raqqa. Video: CNN Vis mer

- Hører hjemme

President Trump kommer imidlertid med en annen beskjed enn sin egen militærledelse.

Ifølge Politico var Trump klar på at han ville ha de amerikanske soldatene tilbake.

- Vi skal ha 100 prosent av kalifatet. Vi tar alt tilbake.

Under talen klaget også Trump over USAs ressursbruk i Syria, samtidig som han hyllet USAs militære framskritt mot den islamske staten.

- Vi må komme oss tilbake til landet hvor vi hører hjemme, hvor vi ønsker å være, sa han.

Torsdagens uttalelse stemmer imidlertid overens med noe presidenten sa forrige måned. Da uttalte han at USAs strategi har vært å bekjempe IS for så og forlate landet.

I OHIO: Presidenten talte på et utdanningssenter for personer som tar kurs og utdanning innen bygg- og anleggsbransjen. Foto: NTB scanpix
I OHIO: Presidenten talte på et utdanningssenter for personer som tar kurs og utdanning innen bygg- og anleggsbransjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi er der for en grunn: for å bli kvitt IS og for å dra hjem, sa presidenten under en pressekonferanse sammen med den Australias statsminister Malcolm Turnbull.

Hans kolleger vil imidlertid fortsette å være der selv etter når kampen mot IS er over.

Skapt frustrasjon og forvirring

Politico skriver at Trumps uttalelse har skapt frustrasjon og forvirring i forsvarsdepartementet, blant tjenestemennene og for USAs allierte.

En kilde sentralt i forsvarsdepartementet sier til CNN at han synes det er uklart hva presidenten mente i talen sin. Kilden sier at departementet ikke engang har vurdert om man skal trekke styrkene tilbake. De mener det er altfor tidlig.

Kilden pekte på flere utfordringer med å trekke seg tilbake nå. Blant annet gjelder det hva man skal gjøre med de rundt 400 utenlandske IS-krigerne som for tiden holdes av de amerikanskstøttede styrkene i landet. Det er heller ikke på det politiske plan bestemt hva man skal gjøre med - eller hva man tenker om - framtida til Syrias president Bashar al-Assad og Russlands militære tilstedeværelse.

SYRIA: Den syriske byen Raqqa har vært under IS' kontroll siden 2014, men opprørsstyrkene tar tilbake mer og mer. Se de unike bildene fra slutten av august som viser hvordan krigen har preget byen. Video: CNN/Gabriel Chaim. Vis mer

Ifølge CNN har det vært diskutert internt hva de skal gjøre i Syria framover og hvilke krav som må fylles for at man skal kunne sette soldatene på flyet tilbake til USA. Ifølge kilden har ikke militære kommandanter gitt noen anbefalinger til presidenten.

- Gjenstår viktig arbeid

Bare timer før Donald Trump holdt sin tale i Ohio torsdag, sa pressesjef for Pentagon, Dana White, at «viktig arbeid gjenstår for å garantere det varige nederlaget for de voldelige ekstremistene».

Hun sa også at militæret gjorde andre ting enn å bare fokusere på IS-kontrollerte områder. Målet er at IS blir så svekket - aller helst borte - at de ikke kommer tilbake.

IS er allerede svært svekket. Den ytterliggående jihadistgruppa kontrollerer nå bare et mindre område ved grensen til Irak, samt enkelte små områder i sørvest, nær de israelskkontrollert Golanhøydene. USA har imidlertid tidligere advart mot at gruppa kan bygge seg opp igjen.

Krigen mot IS har stoppet mot

Borgerkrigen i Syria foregår nå i hovedsak på fronter - en i Afrin, nord i Syria, og en i Øst-Ghouta utenfor Damaskus. I Afrin fører Tyrkia en militæroffensiv mot den kurdiske YPG-militsen. Forsvarsministeren sa tirsdag at kampene i Afrin påvirker offensiven mot IS, skriver CNN.

Mattis sier at krigen mot IS har stoppet opp på grunn av Tyrkias militæroffensiv mot kurderne i Afrin, nord i Syra. USA-støttede styrker har i stedet for å kjempe mot IS, involvert seg i krigen i Afrin. Kampen mot IS er derfor ikke over helt ennå.

- Vi har ikke lenger en offensiv på bakken mot IS siden dette (Krigen i Afrin) har tatt oppmerksomheten, sa Mattis tirsdag denne uka.

Det hvite hus ønsket ikke å kommentere saken overfor Politico. Pentagon henviste til Det hvite hus. Heller ikke forsvarsdepartementet ønsker å kommentere saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!