Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump vil væpne lærere: - Våpenfrie soner er som å kjøpe iskrem for en drapsmann

Diskuterte innstramminger i våpenloven med tjenestemenn.

MØTE I WASHINGTON: Fremtiden med våpenloven ser ut til å endres etter massive opptøyer i løpet av de siste to ukene etter Florida-skytingen. Her er Trump i møte for å diskutere skolen og samfunnets sikkerhet. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld måtte USAs president Donald Trump stille i et intenst våpenmøte med overlevende og pårørende etter skoleskytingen på Sandy Hook i 2012 og skytingen i Parkland i Florida i forrige uke, som krevde 17 menneskeliv.

Folk var sinte, skjelvende og oppgitte. En rasende far som hadde mistet sin datter, elever som aldri vil se sine beste venner igjen og lærere som hadde sett elever dø. Alle krevde handling fra presidenten.

Trump understreket da at myndighetene vil bli strengere med bakgrunnssjekker og jobbe grundigere med mental helse. Tidligere i uka beordrer han også justisdepartementet til å innføre et forbud mot såkalte bump stocks, som i praksis gjør halvautomatiske våpen helautomatiske.

Vil væpne lærere

I dag møtte presidenten statlige og lokale tjenestemenn for å diskutere hvordan USA kan forbedre skolenes sikkerhet.

HYLLES: Cameron Kasky overlevde skoleskytingen i Florida 14. februar. En utvist elev skyter og dreper 17 personer. I ettertid har våpenloven i USA blitt diskutert. Her konfronterer Kasky senator Marco Rubio om politikerens tette bånd til NRA, den amerikanske organisasjon for våpeneieres rettigheter. Video: CNN Vis mer

Et av hans mer kontroversielle forslag er å gi lærere våpentrening. Han vil blant annet gi lærere en bonus for å gjennomgå en slik trening.

Trump mener dette kan forhindre framtidige skoleskytinger, og uttrykte samtidig sin motstand mot våpenfri soner.

- Jeg vil ikke at lærere skal ha våpen. Jeg vil at kompetente folk, folk som forstår våpen. Hvis de har det grunnlaget, fordi alle har ikke det grunnlaget, tror jeg en tillatelse for å bære våpen skjult - og at folk vet dette - vil du etter min mening ikke ha slike skyteepisoder, sier han.

«Et vakkert angrepsmål»

Han mener samtidig våpenfrie soner er attraktive for kriminelle.

- Vi må gjøre skolen tøffere, ikke mykere. En våpenfri sone, for en drapsmann, eller for noen som ønsker å bli drapsmann, er som å kjøpe iskrem. Det er som å si: «Her er jeg, ta meg».

- De vil se det som et vakkert angrepsmål. De lever for våpenfrie soner.

Trump understreket på møtet at myndighetene skal foreta sterke bakgrunnssjekker. Han vil også øke aldersgrensen for å kjøpe semiautomatiske våpen fra 18 til 21 år.

Trump gjentok en rekke av synspunktene i en rekke Twitter-meldinger i ettermiddag. Han sier blant annet at han ikke vil «dele ut våpen til lærere», men sørge for at trente ansatte kan skyte tilbake på en eventuell skoleskytter.

- Jeg mener vi allerede har gjort en god framgang, sa Trump om arbeidet etter Parkland-skytingen.

Ut mot voldelig underholdning

Han forteller at dette inkluderer NRA (National Rifle Association of America), republikanske senatorer og forhåpentligvis demokratene. Han fortsetter:

- Jeg har hørt på deres hjerteskjærende historier og har spurt dem om deres ideer, og vi kommer til å handle. I motsetning til mange år hvor mennesker som har sittet i min posisjon ikke har handlet. De handlet ikke riktig, faktisk, handlet de ikke i det hele tatt. Vi skal handle!

- Vi er nødt til å se på internett, fordi mange dårlige ting dukker opp for unge mennesker, og de blir formet, så vi må gjøre noe med hva de ser og hvordan de ser det. Jeg hører flere og flere mennesker si at videospill former unge menneskers tanker. Så til det neste steget hvor du ser filmer. De er så voldelige. Kanskje man skal sette inn en vurdering på det.

Trump benyttet også muligheten til å skryte av den omstridte interesseorganisasjonen for våpen, NRA, under møtet. ​Han understeket at organisasjonen består av en rekke patrioter som «vil gjøre det rette»-.

- Jeg har mottatt enorm støtte fra NRA, men NRA er villige til å gjøre forandringer, sier han.

NRA er imidlertid imot å øke aldersgrensen på å kjøpe rifler og halvautomatiske våpen til 21 år.

En høyere aldersgrense ville frata unge amerikanere deres grunnlovsfestede rett til selvforsvar, sier NRA, som lå lavt den første uka etter skytingen i Parkland.

Fra før er det en aldersgrense i USA på 21 år for å kjøpe håndvåpen som pistoler og revolvere, men man trenger bare være 18 for å kjøpe gevær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!