Trump ville ha noe «helvetes mye verre enn vanntortur». Nå snur han

Hører på sin nye forsvarsminister.

MØTTE MAY: Donald J. Trump. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB Scanpix
MØTTE MAY: Donald J. Trump. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Donald J. Trump møtte Storbritannias statsminister Theresa May i Washington i dag var stemningen til tider hjertelig.

De to statslederne malte et rosenrødt bilde av de to landenes framtidige samarbeid. Både som handels- og militærpartnere.

Likevel kom det enkelte kritiske spørsmål fra salen.

SPØKEFULL: Den amerikanske presidenten Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May holdt for første gang en pressekonferanse i Washington fredag. Trump var i et spøkefullt humør og dro flere vitser, blant annet om sitt eget dårlige forhold til mediene. Video: CNN. Vis mer

Stoler på Mattis

På forhånd hadde flere britiske politikere, deriblant Mays kollegaer i De konservative, oppfordret May til å utfordre Trumps standpunkter angående bruk av tortur.

Det trengte hun ikke. Der den amerikanske presidenten i valgkampen uttalte at han ville ha noe «helvetes mye verre enn vanntortur», vil han nå overlate avgjørelsen til sin nye forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis.

Mattis skal tidligere ha sagt til Trump at øl og sigaretter virker bedre enn tortur.

- Vi har en flott general som nettopp har blitt oppnevnt som forsvarsminister, og han har offentlig uttalt at han ikke tror på tortur, sa Trump og la til følgende:

- Jeg er ikke nødvendigvis enig, men jeg forteller dere at Mattis kan overstyre min mening, fordi jeg gir ham den makten.

HARDT UT: I et intervju med Fox News-profil Sean Hannity, snakket Trump om USAs innvandringspolitikk, Madonnas uttalelser og IS. Video: AP Vis mer

Kritikk fra skotsk leder

Kommentaren fra Trump vil trolig dempe kritikken fra flere av dem som har reagert på presidentens uttalelser angående tortur.

I Storbritannia var nestleder for Scottish National Party, Angus Robertson, svært tydelig på hva han mente.

- Hvordan kan Storbritannia si at de har et spesielt godt forhold til et land, når forholdet potensielt involverer tortur, sa Robertson, ifølge The Guardian.

- Fakta er at tortur ikke virker

En annen av kritikerne var europarådsleder Torbjørn Jagland.

Til Dagbladet sa Jagland tidligere denne uka at han var rystet over Trumps seneste uttalelser angående tortur.

- Her kan man ikke holde seg med føleri, for dette er forbudt internasjonalt. Det er bedre å forholde seg til fakta enn til Trumps følelser.

- Fakta er at tortur ikke virker, det virker mot sin hensikt. Det så vi med torturen i Abu Ghraib, sa Jagland og viste til at den amerikanske kongressen også har vært mot bruk av tortur.