Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump, torturkrangel

Trump ville ha noe «helvetes mye verre enn vanntortur». Nå støtter han CIA-toppens torturbakgrunn

Trumps nye CIA-sjef ba om å få trekke seg, for å slippe ubehagelige spørsmål om fortiden. Nå går Trump i strupen på kritikerne.

TORDNER: Gina Haspel skal ha tilbudt seg å trekke sitt kandidatur som USAs neste CIA-sjef. Donald Trump mener hun er i trøbbel fordi hun var «for tøff mot terrorister».

Foto: Matej Leskovsek / Reuters / NTB Scanpix
TORDNER: Gina Haspel skal ha tilbudt seg å trekke sitt kandidatur som USAs neste CIA-sjef. Donald Trump mener hun er i trøbbel fordi hun var «for tøff mot terrorister». Foto: Matej Leskovsek / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 23. mars ble det kjent at Donald Trump hadde nominert Gina Haspel som ny CIA-sjef. Det overraskende valget var en naturlig konsekvens av at tidligere CIA-sjef Mike Pompeo ble utpekt som Rex Tillersons erstatter i rollen som USAs utenriksminister.

Dermed rykket Haspel opp til stillingen som CIA-sjef. Men Trumps nominasjon er langt fra uproblematisk, og det ble tidlig advart om at Trump neppe kunne vente seg en smidig prosess.

Og i natt smalt det for alvor, da nyheten om at Haspel skal ha tilbudt å trekke sitt kandidatur, ble kjent. Tilbudet skal være grunnet i hennes bekymringer for at debatten rundt det brutale avhørsprogrammet hun i sin tid ledet i CIA, kan skade både hennes og CIAs rykte, ifølge The Washington Post.

Det angivelige tilbudet er blitt bekreftet av to høytstående embetsfolk i Trump-administrasjonen overfor AP.

- For tøff mot terrorister?

Mandag ettermiddag går Trump i strupen på kritikerne av Haspel. I en Twitter-melding hevder den amerikanske presidenten at hun er i trøbbel fordi hun var «for tøff mot terrorister».

MØRK FORTID: Gina Haspels fortid i CIA har skapt debatt i USA. Foto: AP / NTB scanpix
MØRK FORTID: Gina Haspels fortid i CIA har skapt debatt i USA. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Min høyt respekterte nominerte til å bli CIA-direktør, Gina Haspel, har fått kritikk fordi hun var for tøff mot terrorister, skriver Trump på Twitter mandag.

- Tenk på det, i disse veldig farlige tider har vi en svært kvalifisert kandidat. En kvinne som Demokratene vil ha ut fordi hun var for tøff mot terror, tilføyer presidenten.

Under presidentvalgkampen i 2016 tok Donald Trump selv til orde for bruk av tortur:

- Jeg vil ha tilbake noe som er helvetes mye verre enn vanntortur, sa Donald Trump på spørsmål fra programlederne under en debatt på Saint Anselm College i Manchester i New Hampshire.

Da Trump møtte Storbritannias statsminister Theresa May i fjor hadde Trump tilsynelatende endret ståsted. Han sa da at han ville overlate avgjørelsen om torturbruk til forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis.

Mattis skal tidligere ha sagt til Trump at øl og sigaretter virker bedre enn tortur.

- Vi har en flott general som nettopp har blitt oppnevnt som forsvarsminister, og han har offentlig uttalt at han ikke tror på tortur, sa Trump og la til følgende:

- Jeg er ikke nødvendigvis enig, men jeg forteller dere at Mattis kan overstyre min mening, fordi jeg gir ham den makten.

En ledende rolle

Haspels utspill kom fredag, samtidig som tjenestefolk i Det hvite hus innhentet ytterligere detaljer rundt Haspels rolle i CIAs omstridte metoder for avhør av mistenkte etter 11. september-angrepene.

Metodene brukes ikke lenger, men informasjonsinnhentingen er et ledd i Det hvite hus' forberedelser til høringen i Senatet onsdag, der Haspel er ventet å bli grillet av senatorene.

Haspel har jobbet i CIA siden 1985, og ble oppnevnt til assisterende direktør i februar 2017. Hun er respektert i byrået, og kunngjøringen om hennes nye stilling i 2017 kom med ei lang liste med attester fra pensjonerte tjenestemenn.

Hun har bemannet en rekke CIA-stasjoner verden rundt etter at hun ble ansatt i 1985, og har forsvart sin deltakelse i tortur av fanger.

I 2013 ble hun den første kvinnelige fungerende direktør for CIAs hemmelige virksomhet. Erfaringen ble heller kort, da hun etter tre uker måtte gå av etter mistanker om at hun en ledende rolle i bruk av torturmetoder, inkludert «waterboarding», under avhør etter 11. september-angrepet.

- Hadde havnet i fengsel

Dette er en torturmetode som skal simulere drukning for personen som blir utsatt for det. Personen blir lagt med hodet lavt og får vann helt over hodet. Brekningsrefleksene fører til at lungene tømmes for luft, og det blir umulig å puste uten å inhalere vann, ifølge oppslagsverket Britannica.

Regjeringen til president George W. Bush hadde godkjent avhørsmetodene og mente derfor at de var lovlige. Etterfølgeren Barack Obama forbød waterboarding kort tid etter at han ble president i 2009.

- Hvis president Barack Obama hadde straffeforfulgt Gina Haspel og andre CIA-torturister, hadde hun havnet i fengsel. Men Obama sa han ønsket å se framover, og ikke bakover. Nå er man innhentet av fortiden, skrev avisen The Toronto Star etter utnevnelsen av Haspel som nestsjef i CIA i fjor.

Mens Trump har sagt at han tror tortur virker, har han også sagt at han vil føye seg etter forsvarsminister Jim Mattis på dette feltet. Eksgeneral Mattis har sagt at han er imot bruk av tortur.

- Tortur av fanger i amerikansk varetekt det siste tiåret, var et av de mørkeste kapitlene i USAs historie. Haspel må forklare seg om omfanget og sin involvering i CIAs avhørsprogram, sa den republikanske senatoren John McCain, som selv ble torturert som krigsfange under Vietnamkrigen, da Haspels nominasjon ble klar.

- Uegnet

- Haspels bakgrunn gjør henne uegnet til å ivareta vervet som CIA-direktør, sa den demokratiske senatoren Ron Wyden.

Washington Post skrev i 2013 at Haspel hadde ansvar for et hemmelig fengsel i Thailand i 2002, hvor «waterboarding» og andre harde torturmetoder ble brukt på to varetektsfengslede personer.

Abu Zubayde, en av fangene i den thailandske fengselet, skal ha blitt «waterboardet» 83 ganger på en måned, fått hodet slått i veggen gjentatte ganger og blitt utsatt for andre harde metoder før avhørerne konkluderte med at han ikke satt på nyttig informasjon, ifølge New York Times.

Haspel skal også ha tatt del i en operasjon for å dekke over alle bevis for at de brutale avhørene i fengselet i Thailand fant sted. Dette fengselet skal ha vært det første CIA-kontrollerte utenfor amerikansk jord.

Pompeo har tidligere uttalt at waterboarding og andre metoder ikke engang er tortur. Pompeo kalte de som brukte slike metoder i kampen Al Qaida for «patrioter».

Får støtte fra Det hvite hus

Det hvite hus understreker imidlertid i likhet med presidenten at Haspel har deres støtte.

- Hennes nominasjon vil ikke bli stanset av partiske kritikere, sier talsperson Raj Shah ved Det hvite hus, ifølge Fox News.

Han mener opplysningene kommer fra personer som sympatiserer med borgerrettighetsorganisasjonen ACLU, som har vært svært kritiske til avhørsprogrammet Haspel ledet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media