Trump-avsløringer:

Trump ville sende coronasmittede til Guantánamo

Ei ny bok avslører detaljer om kaos og konflikter på innsida av Trumps håndtering av pandemien. På ett punkt skal den daværende presidenten ha foreslått å sende corronasmittede amerikanerne i utlandet til Guantánamo.

TRUMP-AVSLØRINGER: Ei ny bok avslører mye nytt om det som foregikk i Trump-administrasjonen i starten av pandemien. FOTO: REUTERS/Octavio Jones/File Photo
TRUMP-AVSLØRINGER: Ei ny bok avslører mye nytt om det som foregikk i Trump-administrasjonen i starten av pandemien. FOTO: REUTERS/Octavio Jones/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge avsløringer gjort av journalister i Washington Post, skal Donald Trump ha foreslått en alternativ behandlingsmetode for amerikanere i utlandet:

- Har vi ikke en øy vi eier, skal presidenten ha spurt Trump-administrasjonen som var samlet i situasjonsrommet februar 2020, og fulgt opp med spørsmålet;

- Hva med Guantánamo?

Forslaget kom svært overraskende på de andre møtedeltakerne.

- Vi importerer varer, skal Trump ha spesifisert til forsamlingen, og fortsatt med;

- Vi skal ikke importere et virus.

Rådgiverne forkastet forslaget

Da Trump stilte spørsmålet for andre gang ble forslaget forkastet av presidentens rådgivere, som var bekymret for konsekvensene av å sende amerikanere i utlandet til samme sted som USA holder terrormistenkte, skriver Washington Post.

Fangeleiren på Guantánamo er blant annet kjent for sine røffe avhørsmetoder, som i seinere tid har blitt stemplet som tortur, og for å tvangsfore innsatte som sultestreiket.

Fengselet ble opprettet i 2002 i forbindelse med terrorangrepene mot USA 11. september året før, og nærmere 800 personer har vært innesperret der i løpet av åra.

Disse inside-samtalene er blant avsløringene i den nye boka «Nightmare Scenario», skrevet av Washington Post-journalistene Yasmeen Abutaleb og Damian Paletta.

Boka tar for seg Trump-administrasjonens håndtering av pandemien, og journalistene har snakket med over 180 personer. Deriblant flere høytstående personer i Det hvite hus og ledende skikkelser innenfor helsemyndighetene.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

- Testingen dreper meg

- Testingen dreper meg, skal Trump ha sagt i en telefonsamtale til daværende helseminister Alex Azar i mars, og ropt så høyt at Azars assistenter overhørte hvert ord, ifølge Washington Post.

- Jeg kommer til å tape valget på grunn av testingen! Hvilken idiot fikk den føderale regjeringen til å gjennomføre tester, spurte Trump.

- Øh, mener du Jared, skal en forvirret Azar ha svart, og henvist til presidentens seniorrådgiver og svigersønn, Jared Kushner.

Bare fem dager tidligere hadde Kushner iverksatt en nasjonal test-strategi.

Ifølge Washington Post, skal Trump ha sagt at den amerikanske regjeringen aldri burde ha blitt involvert i testingen, og spurte helseministeren om hvorfor Centers for Desease Control and Prevention (CDC) i det hele tatt ønsket å spore infeksjoner.

- Det var grov inkompetanse å la CDC utvikle en test, skal Trump angivelig ha sagt til Azar.

Helseeksperter hevder derimot at det var utilstrekkelig testing som tillot det nye coronaviruset å spre seg stort sett uoppdaget over USA tidlig i 2020. Den mangelfulle testordningen gjorde smittesporing til en umulig oppgave i starten av utbruddet, som var med på å bidra til høye smittetall, sykehusinnleggelser og dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer