- Trump ville trosse Obama

Mail on Sunday publiserer ny informasjon fra materiale som er blitt lekket fra Storbritannias ambassade i Washington.

LEKKET NOTAT: I et lekket notat fra Storbritannias ambassade i Washington skrives det at Trump trakk seg fra Iran-avtalen for å trosse Obama, ifølge Mail on Sunday. Foto: NTB Scanpix
LEKKET NOTAT: I et lekket notat fra Storbritannias ambassade i Washington skrives det at Trump trakk seg fra Iran-avtalen for å trosse Obama, ifølge Mail on Sunday. Foto: NTB ScanpixVis mer

Onsdag ettermiddag ble det kjent at Storbritannias ambassadør til USA, Kim Darroch, går av etter en e-post-lekkasje. I de lekkede e-postene omtalte ambassadørene president Trump som «udugelig» og «inkompetent».

Det var avisa Mail on Sunday som publiserte de lekkede e-postene fra den britiske ambassaden i Washington.

Lørdag publiserte de innhold fra et lekket notat, hvor ambassadøren hevder at Donald Trump trakk USA fra Iran-avtalen for å trosse sin forgjenger Barack Obama.

I notatet beskrives Trumps avgjørelse som en handling av «diplomatisk vandalisme». Notatet var ment for Storbritannias daværende utenriksminister, Boris Johnson.

Iran-avtalen

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Avtalen gir innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot oppheving av økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring.

Som en del av avtalen forpliktet Iran seg til å begrense sin anriking av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått.

Det var USAs daværende president, Barack Obama, som fikk æren for avtalen.

TRUMP: Under pressekonferansen som skulle handle om Arbeidsminister Alexander Acostas avgang ble det også tid til andre ting. Video: AP. Vis mer

Trumps svar

I mai 2018 kunngjorde imidlertid Trump at USA trekker seg fra avtalen, og siden har situasjonen eskalert. Spenningen nådde sitt toppunkt da Trump i juni avblåste et militært angrep mot Iran i siste liten.

De nylige lekkasjene har skapt diplomatiske utfordringer for Storbritannia. President Trump virket ikke særlig imponert over ambassadørens karakteristikker.

- Den teite ambassadøren som Storbritannia har sendt til USA er ikke en person vi er overlykkelige for å ha her. En veldig dum fyr.

- Han bør snakke med landet sitt og statsministeren sin om deres mislykkede brexit-forhandlinger. Og bør ikke være for lei seg over min kritikk over hvor dårlige de var, var blant det Trump skrev på Twitter denne uka.

Etterforskning

Lekkasjene har fått britisk politi til å gå hardt ut. De har både advart om at de vil etterforske saken for å finne ut hvor lekkasjen stammer fra, samt at de har advart mediehus om at det kan være ulovlig å publisere disse lekkasjene.

Lørdag melder Mail on Sunday at britisk politi mener at de har funnet kilden til lekkasjene.

- De mener at de vet hvem som står bak lekkasjen, sier en ikke navngitt kilde i britiske myndigheter til avisa.

- Nå bygger de en sak som skal opp for retten. Det må ha vært noen med tilgang til historiske arkiver. De har gått inn og tatt med seg en mengde materiale, sier kilden.