Presidentvalget i USA:

Trump vinner Alaska

USAs president Donald Trump går seirende ut i delstaten Alaska, og får ytterligere tre valgmenn. Men fire nye Trump-år er fremdeles en matematisk umulighet hvis valgresultatene blir stående.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som første tallanalyseselskap i verden utroper Decision Desk HQ USAs president Donald Trump til vinner av delstaten Alaska onsdag ettermiddag.

Trump får dermed delstatens tre valgmenn, og øker sitt antall valgmenn til 232.

Men Trump har allerede tapt presidentvalget, så valgmennene fra Alaska utgjør bare en liten trøstepremie.

LANGET UT: President Donald Trump viste seg offentlig for første gang siden valgnatta. Foto: AP Vis mer

Matematisk umulighet

Trump har nemlig fremdeles 38 færre valgmenn enn det som trengs for å bli USAs president.

I de to delstatene hvor resultatene fremdeles ikke er klare, Arizona (11 valgmenn) og Georgia (16 valgmenn), ligger Trump bak Demokratenes presidentkandidat Joe Biden.

Skulle Trump mot formodning vinne disse delstatene, vil han fremdeles ikke få de nødvendige 270 valgmennene han trenger for å bli sittende som president i fire nye år.

STØTTER TRUMP: Republikaner-toppen Mitch McConnell støtter Donald Trumps påstander om valgfusk, ifølge CBS News. Vis mer

Går rettens vei

Per nå har Biden 279 valgmenn. Vinner Biden delstatene hvor han leder, vil han få 306 valgmenn - en komfortabel, om enn ikke overveldende seier i presidentvalget.

Nå fester Trump sin lit til landets domstoler og har lansert en rekke søksmål i en rekke delstater i et håp om å snu situasjonen i sin favør.

Foreløpig har ikke søksmålene lagt fram noen beviser som tyder på at presidentens forsøk vil lykkes, og nærmest alle verdens stats- og regjeringssjefer har allerede overbrakt sine gratulasjoner til Trumps motstander Joe Biden.

Desicion Desk HQ var det første valganalyseselskapet i verden som utpekte Joe Biden til USAs neste president. Dagbladet fikk sine tall levert fra Desicion Desk HQ og kunne derfor utrope Biden til vinner en dag før en rekke andre medier.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer