Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Trump visste ikke at det han sa om Kinas president ble tatt opp på lyd

- Han er på kollisjonskurs med sitt eget parti og egne velgere.

- FANTASTISK: President Donald Trump hyller sin kinesiske kollega Xi Jinping på et lukket møte for sine støttespillere. Trump er dypt imponert over at Xi kan være president på livstid. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA-president Donald Trump visste ikke at det ble gjort opptak av talen hans da han fredag snakket til en gruppe av republikanernes økonomiske bidragsytere under en lunsj.

Men det han sa ble tatt opp på lyd, og CNN har i etterkant mottatt opptaket, og publisert det.

- Storartet

I talen sier Donald Trump at han synes det er flott at Xi Jinping er president på livstid i Kina.

I tillegg kan det synes som at Trump lekte med tanken om å prøve det samme i USA.

- Han er nå president på livstid. President på livstid. Og han er storartet. Jeg synes det er flott. Kanskje vi prøver det her en dag, sa Trump.

Spøk eller alvor

Det var forrige uke det ble klart at Kinas president Xi Jinping har konsolidert sin maktposisjon og fjernet begrensningen på hvor lenge han kan sitte med makten i landet. Egentlig skulle Xi Jinping ha gått av som president i 2023.

Trumps kommentar ble møtt med et brøl av latter fra tilhørerne, men USA-kjenner og Minerva-kommentator, Jan Arild Snoen tviler på at Trump kom med uttalelsene som en spøk.

USA-KJENNER: Minerva-skribent Jan Arild Snoen.
USA-KJENNER: Minerva-skribent Jan Arild Snoen. Vis mer

- Man kan av og til lure på om Trump mener eller ikke mener det han sier, men han har en lang historie med å uttrykke beundring til sterke menn, og et ønske om å slippe å måtte forholde seg til balanserende institusjoner. Sett i lys av det, kan man tro at Trump mente alvor, sier Snoen til Dagbladet.

- Trump drømmer

- Denne uttalelsen inngår i en lang rekke av liknende utsagn fra Trump om autoritære regimer i andre land, som kan tyde på at han drømmer om at han skal ha mer ubegrenset makt enn hva det politiske systemet i USA legger opp til, fortsetter Snoen.

Det er imidlertid ingen grunn til å tro at Trump vil kunne få gjennomslag for denne typen tanker, mener Snoen.

- Han prøver å tøye de fullmaktene presidentembetet har, men i denne typen saker er han på kollisjonskurs med sitt eget parti og egne velgere, sier han.

Kritiserte Hillary

Etter det 22. tillegg til USAs grunnlov, ratifisert i 1951, kan man bare velges til president for to perioder.

En person som alt har fungert som president i over to år kan kun velges en gang, mens en som har fungert som president i under to år kan velges to ganger.

I opptaket CNN har fått tilgang til, snakker Trump for øvrig også om sin motstander under presidentvalget. Han brukte lunsjen til å kritisere Hillary Clinton, gjentok sine meninger om «et system som er fikset» og kalte invasjonen av Irak den verste avgjørelsen noensinne, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!