KJEFTER: Den amerikanske presidenten Donald Trump møtte pressen for første gang etter mellomvalget i USA. Da CNNs Jim Costa fikk mikrofonen ble det plutselig en helt annen temperatur på pressekonferansen. Video: CNN Vis mer

Trump vurderer å starte egen nyhetskanal i kampen mot «falske» CNN

USAs president Donald Trump lufter nye tanker for å bekjempe det han omtaler som «falske nyheter».

Ei uke etter at Donald Trumps hvite hus strammet inn reglene for pressen, etter en opphetet og svært offentlig krangel med blant andre CNN, lanserer USAs president tilsynelatende ideen om å starte sin egen nyhetskanal.

Det ønsker han å gjøre i kampen mot det han selv mener er «falske nyheter» servert av CNN og «for å vise verden hvordan vi (USA) egentlig er».

Etterliknet journalist

Trumps mildt sagt vanskelige forhold til pressen er ikke et nytt fenomen. Tonen ble satt tidlig, da Donald Trump under et valgkampstevne i Sør-Carolina i 2015 parodierte den funksjonshemmede New York Times-journalisten Serge Kovaleski.

- Denne stakkars fyren, du skulle ha sett ham! «Å, jeg vet ikke hva jeg sa. Jeg husker ikke!», siterte Donald Trump fra scenen, mens han ristet armen sin i et forsøk på å etterlikne en journalist med spasmer.

I HARDT VÆR: Den, daværende, republikanske presidentkandidaten Donald Trump havnet i hardt vær etter å ha gjort narr av en New York Times-reporter med funksjonshemning. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Forholdet mellom Trump og amerikansk presse har ikke bedret seg nevneverdig etter at førstnevnte vant presidentvalget. Den amerikanske presidenten har ved en rekke anledninger omtalt pressen som løgnere, falske, eller som «en fiende av folket».

Gang på gang har den amerikanske presidenten også gått hardt ut mot media fra sin Twitter-konto. Få, om noen, har fått hardere medfart enn TV-kanalen CNN, som presidenten har et spesielt anstrengt forhold til. Han har beskrevet kanalen som «fake news» både på sin Twitter-konto og i offentlige uttalelser.

Mange mente det toppet seg i fjor sommer. For etter en nær skarp konflikt med amerikanske medier, la presidenten ut en video på Twitter som ble møtt med krasse reaksjoner. I videoen kan man se Donald Trump som takler og så «banker opp» en mann, hvis hode er erstattet med en CNN-logo.

Siden har det gått slag i slag.

- En forferdelig person

Tidligere denne måneden gikk det spesielt hett for seg i Det hvite hus, da president Trump skjelte ut CNNs korrespondent i Det hvite hus, Jim Acosta, under en pressekonferanse.

Acosta nektet å sette seg uten å få stille flere oppfølgingsspørsmål. Trump svarte med å kalle Acosta en «frekk, forferdelig person». En medhjelper i presseavdelingen forsøkte å ta fra Acosta mikrofonen, men han vred seg unna og ville fortsette utspørringen av Trump.

- Dette er ganske unikt. Jeg kan ikke huske en pressekonferanse med en president hvor noe liknende har blitt gjort, sa Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, til Dagbladet etter den mye omtalte hendelsen.

Han tror det er flere av Trumps tilhengere som føler pressen er ufordragelig og må vise presidenten mer respekt.

- Dette er et nytt spark mot frie medier. Antakelig så lykkes Trump også. Det er ikke mange som er mer upopulære enn mediene. Kanskje ikke engang Trump, som i hvert fall har 40 prosent av amerikanerne med seg, sa Kokkvold.

Trakk tilbake akkreditering

Det hvite hus' pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders, gikk i ettertid av hendelsen ut på Twitter og anklaget Acosta for å ha gått til håndgripeligheter overfor den kvinnelige pressesekretæren.

Dette kalte hun «fullstendig uakseptabelt» og meddelte at de derfor trakk tilbake Acostas akkreditering til Det hvite hus. Kort tid etter publiserte hun også et videoklipp av hendelsen, som flere videoeksperter mener var manipulert for å framstille Acosta som mer aggressiv enn han i virkeligheten var.

CNNs sjefer reagerte kraftig mot hele hendelsen, og støttet sin reporter fullt og helt.

- Uærlig rapportering

MANIPULERTE VIDEO: Det hvite hus tok fra CNN-journalist Jim Acosta akkrediteringen hans etter en pressekonferanse. Nå har talskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, postet en manipulert video av hendelsen. Video: NTB Scanpix. Twitter: PressSec (Sarah Sanders). Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Men Trump viste ingen tegn på å skulle krype til korset. Da han møtte pressen noen dager etter hendelsen, kom han med følgende uttalelse:

- Ingen har manipulert den, kom igjen! sa Trump ifølge Huffington Post.

- Det er bare uærlig rapportering, sa Trump videre. Han benyttet anledningen til å lange ut mot flere journalister, i tillegg til å true med å trekke tilbake flere journalisters akkreditering - om ikke pressen viser mer respekt.

Mandag forrige uke ble det klart at Det hvite hus hadde gjenopprettet Acostas presseakkreditering, bare timer etter at CNN kunngjorde at de ville kreve en ekstraordinær rettslig høring - som følge av krangelen.

Samtidig ble det publisert nye regler for journalistene som dekker Det hvite hus. Det vil ikke lenger være lov å stille oppfølgingsspørsmål til Trump under pressekonferanser i Det hvite hus uten at presidenten selv eller hans medarbeidere har gitt tillatelse til det, ifølge NTB.

- Vurderer eget nettverk

Det er uklart hva som ligger bak Trumps uttalelser mandag, om at det kanskje kan være en god idé å starte et eget nettverk. Men dette er altså noe av bakteppet, før følgende Twitter-melding dukket opp i kveld:

«Mens CNN ikke gjør det bra i USA, basert på seertall, har de veldig lite konkurranse utenfor USA. Over hele verden har CNN en mektig stemme, som skildrer USA på en urettferdig og falsk måte. Noe må gjøres. En mulighet er at vi starter vårt eget verdensomspennende (nyhets)-nettverk for å vise verden hvordan vi egentlig er, fantastiske!», skriver Trump på Twitter.

En rekke amerikanske medier har imidlertid allerede «svart», med å påpeke at den amerikanske regjeringen allerede finansierer flere internasjonale kringkastere, blant annet Voice of America (VOA) - som drives gjennom myndighetsorganet U.S. Agency for Global Media.

VOA, som er den amerikanske regjeringens offisielle, internasjonale radio- og TV-kanal, når i dag anslagsvis 236 millioner lyttere og seere over hele verden. VOA er først og fremst rettet mot publikum utenfor USA.

I et intervju med Politico få uker etter at Trump ble innsatt som president, understreket VOA-sjef Amanda Bennett at nettverket ikke kommer til å bli et talerør for den amerikanske presidenten.

- Jeg vet at alle prøver å si at vi blir manipulert av Trump-administrasjonen. Det er absolutt ikke tilfellet, sa Bennett.