TRUMPS UTTALELSER: Vi har samlet noen av Trumps uttalelser fra året som har gått: - Ingen muslimer får komme inn i USA før vi finner ut hva i helvete det er som foregår. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Trumps angrep mot foreldrene til drept soldat kan ha utløst den største krisa hittil i valgkampen

Andre republikanere flykter unna partiets presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Khizr Khan holdt torsdag en av de mest rørende talene på Demokratenes landsmøte i Philadelphia. Med kona Ghazala ved sin side fortalte han om sin sønn, Humayun. Den muslimske, amerikanske soldaten ble drept i et selvmordsangrep i Irak i 2004.

- Har du lest denne? spurte Khan henvendt mot Trump og holdt opp et eksemplar av den amerikanske grunnloven.

REAGERER: Donald Trump er tydelig sint på flere av talerne som har kritisert ham under demokratenes landsmøte. – Jeg får lyst til å slå, sa han fra talerstolen. Video: AP Vis mer

Han anklaget Trump, som har tatt til orde for å nekte muslimer innreise til USA, for å opptre fullstendig i strid med prinsippene hele landet er basert på.

Trumps respons har imidlertid utløst de reineste krisetilstander innad i Det republikanske partiet.

Hårsår kandidat

Amerikanere flest hyller Humayun Khan som en helt som ofret livet for USA. Faren stiller også spørsmålstegn ved om Trump, som selv unngikk militærtjeneste under Vietnam-krigen, noen gang virkelig har ofret noe for USA.

Den hårsåre republikanske presidentkandidaten har slitt med å håndtere kritikken. Han har svart på en krass og defensiv måte. Nå kan det virkes som Trumps vanlige strategi med å slå brutalt tilbake mot alle angrep ikke lenger fungerer for ham.

Lørdag langet Trump ut mot Khans familie. Han spekulerte i om det var Hillary Clinton som hadde skrevet soldatfarens tale, og hevdet at også han selv hadde ofret mye for USA.

- Jeg har ofret mye. Jeg har skapt hundretusenvis av jobber, sa Trump til ABC News før han også implisitt hevdet at ektemannen hadde tvunget Ghazala Khan til å forholde seg taus på grunn av et konservativt islamsk kvinnesyn.

Men han fikk usedvanlig lite støtte da han hevdet at Khan opptrådte «ondskapsfullt».

- Jeg ble ondskapsfullt angrepet av herr Khan på Demokratenes landsmøte. Har jeg ikke lov til å svare? Hillary stemte for Irak-krigen, ikke jeg, skriver Trump på Twitter.

Søndag forsøkte han med Twitter-meldinger deretter å vri debatten til å handle om terrorisme.

ADVARER: Khizr Khan (t.h.) og kona Ghazala Khan holder fram et eksemplar av den amerikanske grunnloven på scenen under Demokratenes landsmøte. De er amerikanske muslimer, og sønnen deres døde som soldat i Irak i 2004. Foto: Ron Sachs / CNP 
ADVARER: Khizr Khan (t.h.) og kona Ghazala Khan holder fram et eksemplar av den amerikanske grunnloven på scenen under Demokratenes landsmøte. De er amerikanske muslimer, og sønnen deres døde som soldat i Irak i 2004. Foto: Ron Sachs / CNP  Vis mer

- Største krise

- Trump så søndag ut til å havne i sin kanskje største krise i valgkampen, skriver New York Times.

Enkelte kommentatorer spekulerer også i om nakenbildene av Trumps kone Melania, bevisst ble lekket til New York Post søndag, nettopp for å stjele oppmerksomhet fra den pinlige krangelen med Khan-familien.

Situasjonen minner om da Trump i juni havnet under voldsomt press for å ha angrepet en dommer i et søksmål mot Trump University for å ha meksikansk bakgrunn.

Ved å svare på kritikken fra Khan både ved å angripe krigsveteraner og forsøke å utnytte etniske stereotypier har Trump i realiteten gjort det bortimot umulig for mange andre republikanere å støtte ham.

Situasjonen har også virvlet opp igjen kontroversene fra da han krevde at muslimer skulle nektes adgang til USA, og da han gjorde narr av den velrespekterte tidligere krigsfangen og nåværende republikanske presidentkandidaten John McCain.

I TRØBBEL: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump stjeler igjen overskriftene med kontroversielle uttalelser. Foto: AP Photo/Evan Vucci
I TRØBBEL: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump stjeler igjen overskriftene med kontroversielle uttalelser. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

- Svart sjel

Khan-ekteparet viser imidlertid ingen tendenser til å trekke seg fra konfrontasjonen.

- Han har en svart sjel, og han er fullstendig uegnet til å lede dette landet. Kjærligheten og omtanken vi har fått, bekrefter at sorgen vår og erfaringen vår i dette langet har vært riktig og positiv. Verden tar oss imot som aldri før, sier Khizr Khan til CNN.

Også ektefellen, Ghazala, trappet opp presset mot Trump med et svært personlig leserinnlegg i Washington Post:

- Donald Trump har barn som han elsker. Trenger han virkelig å lure på hvorfor jeg ikke talte? spør hun og forklarer at årsaken til at hun ikke snakket var fordi situasjonen ble for sterk, ikke fordi hun ikke fikk lov av ektemannen.

- Når Donald Trump snakker om islam, er han uvitende. (...) Donald Trump sier han har ofret mye. Han vet ikke hva ordet offer betyr, skriver Ghazala Khan.

Tar avstand

Gjennom helga har Demokratene tvunget sine republikanske motstandere til å ta stilling til Trumps drøye angrep på to foreldre som mistet sin soldatsønn. Republikanernes to fremste ledere i Kongressen, speaker Paul Ryan, og majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell signaliserer begge at de er svært uenige med Trump. Men ingen av dem går så langt som til å fordømme uttalelsene.

- Kaptein Khan var en amerikansk helt. Som alle andre amerikanere er jeg takknemlig for ofrene til uselviske unge menn, som kaptein Khan og hans familie har gjort i krigen mot terror. (...) Som jeg lenge har gjort klart, er jeg enig med Khan og familier over hele landet i at et innreiseforbud for alle medlemmer av en religion er i strid med amerikanske verdier, sier McConnell i en uttalelse.

- Mange muslimske amerikanere tjenestegjør på tappert vis i militæret og gjør det ultimate offer. Kaptein Khan var et slikt modig eksempel. Hans offer - og offeret til Khizr og Ghazala Khan - bør bli hedret. Punktum, sier Ryan på Twitter.

- Motbydelig

Andre republikanere var langt mindre diplomatiske i sine ordvalg.

- Jeg synes det er motbydelig at Donald Trump nedvurderer dem, og at han våger å sammenlikne det han selv har ofret med ofrene til en familie som mistet en soldatsønn i Irak-krigen, sier senator Kelly Ayotte fra New Hampshire, ifølge New York Times.

Senator Lindsey Graham har lenge vært svært kritisk til Trump, men nå mener han eiendomsmogulen har tråkket langt over ei ny grense.

- Dette er på vei mot et sted vi aldri har vært før. Han angriper familien til en fallen soldat. Problemet er at ordet «uakseptabelt» ikke engang er i nærheten av å beskrive situasjonen, sier Graham.

- Etter å ha tjenestegjort i Irak er jeg dypt fornærmet over at Donald Trump ikke hedrer ofrene til alle våre modige soldater som mistet livet i den krigen, sier kongressrepresentant Mike Coffman fra Colorado.

Et mønster

Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, mener Trumps angrep mot familien til den drepte soldaten følger et mønster fra tidligere uttalelser den kontroversielle kandidaten har kommet med.

- Han kalte meksikanere voldtektsmenn og kriminelle. Han sa at en dommer var ukvalifisert fordi han hadde meksikansk bakgrunn selv om han var født i Indiana. Han har kalt kvinner griser. Han gjorde narr av en funksjonshemmet journalist, sa Clinton under et valgmøte i Ohio søndag.

Ektemannen Bill Clinton sammenliknet Trumps uttalelser om Khan-familien, med måten han gjorde narr av John McCain.

- Jeg ble rasende for angrepet mot senator McCain. Men han overlevde i alle fall. Humayun Khan ga sitt liv, sier den tidligere presidenten.

VALGKAMP: Hillary Clinton og hennes visepresidentkandidat Tim Kaine, drev søndag valgkamp i vippestaten Ohio. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP 
VALGKAMP: Hillary Clinton og hennes visepresidentkandidat Tim Kaine, drev søndag valgkamp i vippestaten Ohio. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP  Vis mer