Trumps «angrepsordre» kan være psykologisk krigføring

Donald Trumps angivelige ordre om et angrep på Iran kan være et ledd i psykologisk krigføring, mener forsker Kjetil Selvik.

PSYKOLOGI: NUPI-forsker Kjetil Selvik mener Donald Trumps ordre om å angripe Iran kan være psykologisk krigføring. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
PSYKOLOGI: NUPI-forsker Kjetil Selvik mener Donald Trumps ordre om å angripe Iran kan være psykologisk krigføring. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flere medier skriver at det amerikanske militæret torsdag forberedte et angrep på radarstasjoner, rakettbatterier og andre mål i Iran, men at angrepet ble avblåst av Trump i siste liten.

Trump selv sier at han ombestemte seg da han fikk vite at det kunne ta livet av 150 mennesker.

- Ti minutter før angrepet stanset jeg det – det var ikke proporsjonalt med nedskytingen av en ubemannet drone, skriver Trump på Twitter fredag.

Han føyer til at Iran aldri vil greie å skaffe seg atomvåpen.

Kilder i den amerikanske regjeringen har opplyst til New York Times at presidenten ombestemte seg etter at kampfly angivelig hadde tatt av og marineskip var satt i angrepsposisjon.

Skeptisk forsker

NUPI-forsker Kjetil Selvik påpeker at påstandene om angrepsplanene sender et signal til Iran om at landets handlinger kan få store konsekvenser.

- De kan dermed være et ledd i psykologisk krigføring. Det handler om å skremme fienden med ord eller trusler om krig, sier han til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer