INNSETTELSE: 20. januar 2017 ble Donald Trump tatt i ed som USAs president. Komitén som arrangerte seremonien etterforskes nå av påtalemyndigheten. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster, File
INNSETTELSE: 20. januar 2017 ble Donald Trump tatt i ed som USAs president. Komitén som arrangerte seremonien etterforskes nå av påtalemyndigheten. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster, FileVis mer

Enda mer trøbbel for Trump

Trumps arrangementskomité etterforskes for ulovlig pengebruk

Ny kriminaletterforskning rundt den amerikanske presidenten.

NEW YORK (Dagbladet): 20. januar 2017 ble Donald Trump tatt i ed som USAs 45. president. Han hadde ikke et rekordstort publikum slik hans første pressetalsmann, Sean Spicer, forsøkte å innbille offentligheten. Men arrangementskomiteen bak innsettelsesseremonien foran den amerikanske kongressen samlet inn en rekordstor sum, 107 millioner dollar (om lag 900 millioner kroner). Det er mer enn dobbelt så mye som arrangementskomiteen til den forrige presidenten, Barack Obama, samlet inn.

Nå etterforsker påtalemyndigheten i New York om det er ulovligheter knyttet til hvordan disse pengene ble samlet inn eller brukt, skriver Wall Street Journal.

Kriminaletterforskningen, som fortsatt skal være i en tidlig fase, undersøker blant annet om noen av de største pengegiverne ga penger i bytte mot politisk innflytelse. Det kan i så fall være brudd på føderale korrupsjonslover.

Cohen-beslag

Mange av presidentens viktigste givere under valgkampen ga også noen av de største summene til innsettelseskomiteen. Etterforskningen innebærer dermed enda en potensiell trussel for folk i kretsen rundt Trump, skriver avisa.

Etterforskningen kommer som en følge av beslag i etterforskningen av Donald Trumps personlige advokat, Michael Cohen. Cohen ble onsdag dømt til tre års fengsel for blant annet skatteunndragelse, for å lyve til kongressen og for brudd på valgkampfinansieringsloven.

KRANGEL: I et møte mellom president Trump og demokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer, utviklet det seg til en full krangel da de diskuterte saken om muren og grensesikkerhet. Video: CNN Vis mer

FBI-agenter ransaket Cohens hjem, kontor og hotellrom i april. Blant annet skal de ha beslaglagt opptak av en samtale mellom Cohen og Stephanie Winston Wolkoff. Wolkoff er en tidligere rådgiver for førstedame Melania Trump, og jobbet med innsettelsesseremonien. I opptaket uttrykker Wolkoff bekymring for hvordan komiteen bruker pengene, ifølge Wall Street Journal.

Etterforskere skal ha spurt Trumps tidligere valgkampmedarbeider, Rick Gates, som også var nestleder for arrangementskomiteen, om hvordan pengene ble brukt og hvem som var giverne. Gates har allerede sagt seg skyldig i lovbrudd knyttet til Russland-etterforskningen og venter på straffeutmåling. Som en del av avtalen samarbeider han nå med påtalemyndigheten, skriver Wall Street Journal.

Arrangementkomiteen ble ledet av eiendomsutvikleren og Trumps venn, Thomas Barrack jr. Han skal foreløpig ikke ha blitt avhørt av etterforskere etter at han avga forklaring i Russland-etterforskningen i fjor.

Distanserer seg

- Komiteen er ikke kjent med noen pågående etterforskning, og er ikke blitt kontaktet av påtalemyndigheten. Komiteens finanser ble revidert internt og uavhengig og kan gjøres rede for i sin helhet. Regnskapsføringen ble også overført til den føderale valgkommisjonen (FEC) og skattemyndighetene (IRS) i tråd med lover og reguleringer. Pengene ble samlet inn fra private givere og ble brukt i tråd med lover og givernes forventninger, sier komiteen i uttalelse, ifølge CNN.

Trumps pressetalskvinne, Sarah Huckabee Sanders forsøkte torsdag kveld å distansere presidenten fra etterforskningen.

- Dette har ikke noe med presidenten eller førstedamen å gjøre. Det største presidenten gjorde, hans engasjement under innsettelsen, var å komme hit og løfte hånda og sverge en troskapsed. Presidenten var opptatt av overgangen på det tidspunktet og ikke planleggingen av innsettelsesseremonien, sier hun, ifølge CNN.

Flere etterforskninger

Etterforskningen bidrar imidlertid til å forsterke inntrykket av en president som er omringet av etterforskninger. Flere av hans nærmeste medarbeidere er allerede dømt eller siktet i den pågående Russland-etterforskningen.

Påtalemyndigheten i New York har også implisert Trump selv direkte i lovbrudd. De mener han instruerte Michael Cohen til å utføre bruddene på valgkampfinansieringsloven. Cohen fikk nemlig ansvaret for å utbetale såkalte hysjpenger til Karen MacDougal og Stormy Daniels under valgkampen i 2016. De to hevder at de hadde affærer med Trump. Pengene skulle få dem til å holde munn.

Selv hevder Trump at han overhodet ikke har gjort noe ulovlig. Russland-etterforskningen omtaler han konsekvent som en «heksejakt».

I januar tar også Demokratene over flertaller i Representantenes hus. Da får de myndighet til å stevne vitner og kreve dokumenter utlevert. Og de har allerede varslet omfattende etterforskninger av både presidenten og kretsen rundt ham.

AVENATTI: Stormy Daniels advokat, Michael Avenatti, sier Trump vil være den neste som får en straff. Video: CNN Vis mer