Trumps besøk til nasjonal­skatten: - Virkelig bisart

Lurte på hvorfor George Washington ikke kalte opp hjemmet etter seg selv.

STATSBESØK: Det var i april i fjor Melania og Donald Trump tok med Emmanuel og Brigitte Macron til George Washingtons storslåtte residens i Virginia. Foto: Johathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
STATSBESØK: Det var i april i fjor Melania og Donald Trump tok med Emmanuel og Brigitte Macron til George Washingtons storslåtte residens i Virginia. Foto: Johathan Ernst / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Den amerikanske nettavisa Politico bringer i dag oppsiktsvekkende detaljer om Donald Trumps besøk til Mount Vernon, George Washingtons storslåtte plantasje og hjem i Virginia, for et år siden.

«Virkelig bisart», har Doug Bradburn, direktør for den nasjonale attraksjonen og Trumps guide for anledningen, uttalt i ettertid om seansen, ifølge medarbeidere.

- Dersom han var smart, hadde han satt navnet sitt på det. Man må sette navnet sitt på ting, ellers vil ingen huske deg, bemerket presidenten ifølge avisas kilder, under besøket, der han ledsaget det franske presidentparet, Emmanuel og Brigitte Macron.

WASHINGTONS RESIDENS: Bildet «The Return from the Hunt» viser president George Washington bli hilset velkommen tilbake til Mount Vernon etter å ha vært på jakt. Foto: Universal History / Rex Shutterstock / NTB Scanpix
WASHINGTONS RESIDENS: Bildet «The Return from the Hunt» viser president George Washington bli hilset velkommen tilbake til Mount Vernon etter å ha vært på jakt. Foto: Universal History / Rex Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Den observante leser vil innvende at USAs første president faktisk har gitt navn til flere «ting» - som landets hovedstad og den nordvestlige delstaten, for eksempel.

Mount Vernon er oppkalt etter den britiske admiralen Edward Vernon. Eiendommen var i Washington-familiens eie i generasjoner, og ble også stedet der George Washington døde i 1799. Stedet mottar en million turister i året, ifølge attraksjonens hjemmesider.

- Kjedet seg

Politico bygger sin historie på en rekke uavhengige kilder tett på driften i Mount Vernon. De beskriver at presidenten åpenbart kjedet seg under den 45 minutter lange omvisningen, som var et takk-for-sist overfor Macron etter hans tidligere omvisning og middag i Eiffeltårnet året før.

VOLDSOMT: Da Donald Trump og Emmanuel Macron hilste på hverandre for andre gang, ble den amerikanske presidenten veldig ivrig i bevegelsene. Video: AP / CNN Vis mer

Macron-paret var langt mer kunnskapsrike om Mount Vernons historie enn presidenten, har Bradburn ifølge kildene uttalt.

Historieprofessoren penset, i et desperat forsøk på å få presidenten interessert i Washington-huset, presentasjonen over på et aspekt han visste Trump kjenner godt: eiendomsspekulasjon.

George Washington hadde nemlig slått seg opp på kjøp og salg av eiendom, og var blant den unge republikkens aller rikeste personer da han ble president i 1789.

Trump spurte ifølge beretningen om Washington var «virkelig rik».

- Det var hva han var mest opptatt av, sier en av kildene.

- Ikke imponert

Presidenten var mindre imponert over selve eiendommen, som Washington fikk utvidet til over 1000 kvadratmeter: Han klaget over at rommene var for små, trappegangene for smale, ujevnheter i golvet. Han kunne bygd stedet bedre, for mindre penger, var Trumps dom, ifølge fire kilder.

- TUNG OPPGAVE: Doug Bradburn, historieprofessor og direktør for Mount Vernon, hadde en tung oppgave med å holde på Trumps interesse under omvisningen i fjor, ifølge Politicos kilder. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Scanpix
- TUNG OPPGAVE: Doug Bradburn, historieprofessor og direktør for Mount Vernon, hadde en tung oppgave med å holde på Trumps interesse under omvisningen i fjor, ifølge Politicos kilder. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Scanpix Vis mer

Det hvite hus har avstått fra å kommentere Politicos opplysninger. Mount Vernon gjør det samme, med henvisning til taushetsplikt overfor sine besøkende.

Trump er åpen om at han ikke er spesielt opptatt av historie, og uttalte i 2016 at han aldri har lest en presidentbiografi, ifølge Washington Post. Dette i skarp kontrast til sine forgjengere; til og med George W. Bush, som hadde et frynsete rykte som akademiker, slukte slike biografier rått.

USAs 45. president visste for eksempel ingenting om forhistorien til det ikoniske Resolute-skrivebordet, som er bygd av eik fra det britiske oppdagelsesskipet HMS «Resolute», var en gave fra dronning Victoria til president Rutherford B. Hayes i 1880, og som nær alle presidenter siden har brukt.

«HITLERS SKOLE»: Under en direktesendt debatt på CNN i går kveld ble det stille i studio da politisk kommentator Don Lemon kom med en tirade om hvorfor Trump trenger en elementær opplæring i amerikansk historie. Video: CNN Vis mer

Generelt dårlig kunnskap

Presidenten er ikke alene om å være uinteressert i amerikansk historie. En nylig studie utført av The Woodrow Wilson National Fellowship Foundation avslørte at bare fire av ti amerikanere ville bestått prøven for å bli statsborger i USA.

Prøven består av spørsmål om landets historie og forfatning, som «Hvem kjempet USA mot undre andre verdenskrig?» og «Hvilken rettighet beskyttes av grunnlovens første lovtillegg?».

Om Trump ikke er imponert over George Washingtons hus, er han langt mer interessert i sin egen residens. Han viser gladelig gjester rundt i Det hvite hus, hvor han blant annet tar dem med til Lincoln-soverommet, skriver Politico.