Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim Jong-un og Donald Trump

Trumps bisarre «lav og feit»-tirade mot Kim er uten sidestykke

Den amerikanske presidenten innrømmer at han ble fornærmet av Kim Jong-uns kommentarer, og kom med et personlig svar.

FORNÆRMELSER: Drittslengingen mellom Donald Trump og Kim Jong-un er blitt personlig, og den amerikanske presidenten innrømmer at han er blitt fornærmet. Svarene Trump har kommet med, er ulikt svarene fra alle andre amerikanske toppolitikere. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque, KCNA/NTB Scanpix
FORNÆRMELSER: Drittslengingen mellom Donald Trump og Kim Jong-un er blitt personlig, og den amerikanske presidenten innrømmer at han er blitt fornærmet. Svarene Trump har kommet med, er ulikt svarene fra alle andre amerikanske toppolitikere. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque, KCNA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump (71) besøker i dag Filippinene på sin 13 dagers lange Asia-turné. Der skal han møte landets kontroversielle president Rodrigo Duterte, som selv har fått tilnavnet «Asias Trump» for sitt svært frittalende vesen.

Han har også ført en «krig» mot narkotika, som har kostet flere tusen mennesker livet. En rekke demonstranter marsjerte i dag mot USAs ambassade i protest mot besøket, og ble møtt med vannkanoner.

Et av landene i Asia som Trump ikke besøker, men hvor han muligens hadde fått en enda mer fiendtlig velkomst, er Nord-Korea.

«Gammel sullik»

Forholdet mellom USA og Nord-Korea er iskaldt etter sistnevntes gjentatte testoppskytinger og atomprøvesprenginger, og det er ikke blitt noe bedre av ordkjeklingen mellom de to lands ledere. Det ble understreket i en konfronterende uttalelse fra det nordkoreanske regimet i går:

SELVMORDSTOKT: Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho talte til hovedforsamlingen i FN. Han sa blant annet at Trump er ute på selvmordsoppdrag. Video: UNTV Vis mer

«Tiden der USA truet og utpresset oss med atomvåpen er forbi. De uforsvarlige kommentarene til «dotarden» Trump kan aldri skremme oss eller stoppe vår framgang», heter det i uttalelsen.

«Dotard» ser ut til å være Nord-Koreas favorittfornærmelse når de omtaler Trump, og kan best oversettes til noe sånt som «gammel sullik».

De omtalte Asia-turneen som en «krigshissers forretningsreise» og at den amerikanske presidenten trygler om krig på Koreahalvøya.

«Lav og feit»

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Da Trump våknet i Hanoi i Vietnam søndag morgen, hadde han åpenbart fått med seg uttalelsen. I en lang rekke meldinger, der han blant annet forsvarte forsøket på vennskap med Russlands president Vladimir Putin, gikk han til angrep på Nord-Koreas diktator Kim Jong-un (33).

- Hvorfor vil Kim Jong-un fornærme meg ved å kalle med «gammel» når jeg ALDRI ville kalt ham «lav og feit»? Vel, jeg prøver så hardt å være hans venn, og kanskje det skjer en dag, skrev 71-årige Trump i en oppsiktsvekkende melding.

Tidligere denne uka, kalte også Kim Jong-un Trump for en «gal gammel mann». På en pressekonferanse et par timer etter Twitter-stormen, sa Trump at det vil være en god ting om han og Kim blir venner.

- Jeg tror alt er mulig. Merkelige ting skjer i livet.

Rakettmann og mentalt tilbakestående

Fornærmelser er noe Trump og Kim etter hvert er blitt varme i trøya på. Under sin første tale til FN sa Trump at han ville utslette Nord-Korea totalt om USA var truet. Kim Jong-un svarte med å kalle Trump en «mentalt tilbakestående gammel sullik». Trump svarte igjen med å kalle Kim for «den lille rakettmannen».

HÅNDHILSTE: I forbindelse med APEC-toppmøtet i Vietnam, rakk ikke Putin og Trump å få et privat møte. Dermed måtte de nøye seg med å småprate i noen korte øyeblikk. Video: AP / CNN Vis mer

Temperaturen mellom de to har i aller høyeste grad steget etter at Nord-Korea truet med å avfyre raketter mot det amerikanske territoriet Guam.

Det er slettes ikke første gang Nord-Korea kommer med nedsettende personkarakteristikker av amerikanske presidenter og toppolitikere, men Donald Trumps svar i samme sjargong, er noe helt nytt.

Drøye fornærmelser

I 2014 kom Nord-Korea med en lang og rasistisk tirade mot daværende president Barack Obama.

«Det ville vært perfekt for Obama å leve sammen med en gruppe aper i verdens største Afrikanske naturlige dyrepark, der han kunne sleiket brødsmulene kastet inn av tilskuere», het det i en uttalelse fra Nord-Korea der de også henviste til Obama som «en skitten fyr», skriver Washington Post.

Hillary Clinton ble omtalt som «en morsom dame» og «overhodet ikke smart» under sin tid som utenriksminister. Da hun seinere ba om at verden presset på for å avskaffe Nord-Koreas atomprogram sa landet at hun var «ukjent med elementær etikette i det internasjonale samfunnet». Videre sa regimet at hun minnet om en skolejente eller en pensjonist på handletur, skriver Time.

Hele administrasjonen til George W. Bush ble omtalt som «en gjeng lurendreiere og politisk udugelige».

Men ingen av de amerikanske lederne har kommet med svar på de offentlige fornærmelsene fra Nord-Korea. Ifølge Washington Post skal imidlertid George W. Bush i 2002 på privaten ha kalt Kim Jong-Il en «pygmé».

Trumps reise til Asia avsluttes på tirsdag 14. november.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!