Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps bisarre telefonsamtale til statsminister: - Pakistanere er blant de mest intelligente folka

Her kan det virke som Pakistan har sitert den påtroppende presidenten direkte.

TAR RUNDEN: Donald Trump har de siste ukene snakket med statsledere verden over. Det har tydeligvis vært en glede. Foto:  Ty Wright/Getty Images/AFP/NTB scanpix
TAR RUNDEN: Donald Trump har de siste ukene snakket med statsledere verden over. Det har tydeligvis vært en glede. Foto:  Ty Wright/Getty Images/AFP/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump har alltid vært kjent som en frittalende mann. Det ble verden spesielt klar over etter at han kastet seg inn i presidentkampen i fjor sommer.

Men nå er han valgt til president, etter en kampanje der han hele tida solgte seg selv som en ikke-politiker. Det kan også virke som om Trump lever opp til det personlighetstrekket, og at han heller ikke alltid har tenkt å holde seg til manus selv når han er president.

TAKKER: Den påtroppende presidenten på turné for å takke for valgseieren, men også for å kritiskere Obama, amerikansk presse og Washington. Video: CNN Vis mer

- En fantastisk fyr

Hvert fall ikke hvis vi skal tro på Pakistans statsminister, som nylig hadde en telefonsamtale med den påtroppende presidenten.

I en telefonsamtale med Pakistans statsminister Nawaz Sharif hyllet Donald Trump ham som en «flott fyr» og tilbød støtte til et «fantastisk land», uttaler den pakistanske regjeringen.

FIKK SKRYT: Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix
FIKK SKRYT: Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix Vis mer

Sharif ringte nylig den påtroppende presidenten for å gratulere ham med valgseieren. Uttalelsen fra den pakistanske regjeringen om innholdet i samtalen overrasker noen på grunn av Trumps anti-muslimske retorikk under valgkampen, samt at Trump tidligere har beskrevet Pakistan som «ikke vår venn», skriver NTB.

Forholdet mellom USA og Pakistan har også vært anspent de siste åra. Likevel har pakistanske myndigheter sluppet følgende transkripsjon av samtalen:

SPESIELL SAMTALE: Dette referatet, lagt ut av pakistanske myndigheter, får flere til å heve øyebrynene. 
SPESIELL SAMTALE: Dette referatet, lagt ut av pakistanske myndigheter, får flere til å heve øyebrynene.  Vis mer

I uttalelsen siteres USAs påtroppende president på at Sharif, som er involvert i en større korrupsjonssrettssak i Pakistan, har «et veldig godt rykte».

- Du er en flott fyr. Du gjør fantastisk arbeid, som er synlig på alle mulige måter. Jeg gleder meg til å treffe deg snart. Nå når jeg snakker med deg, statsminister, føles det som jeg prater med en person jeg har kjent lenge, skal Trump ha sagt.

- Pakistanere er blant de mest intelligente folka.

Time bemerker blant annet at telefonsamtalen kan ha konsekvenser for stabiliteten i regionen, og peker på det at anspente forholdet mellom atommaktene Pakistan og India kan blusse opp på grunn av slike signaler fra en amerikansk president.

- Vil hjelpe personlig

Trumps transkripssjon av samtalen var langt mer nøktern og inneholdt standardfraser som at «de vil fortsette det gode samarbeidet hverandre imellom».

Ifølge Pakistan tilbød Trump seg også å hjelpe landet med dets mange utfordringer.

- Jeg er klar for og villig til å spille hvilken som helst rolle for å finne løsninger på nasjonens utestående problemer. Det vil være en ære, og jeg vil gjøre det personlig, skal den påtroppende presidenten ha sagt.

Ringte Erna

I går ringte også USAs påtroppende president Erna Solberg, og vi skulle gjerne sett en liknende, detaljert transkripssjon av deres samtale.

Trump sa i natt følgende om samtalene han har hatt med internasjonale ledere etter at han ble valgt til president 8. november.

- De siste to ukene, siden vi vant, har jeg snakket med mange utenlandske ledere. De har så mye respekt for oss. De sier at dette var fantastisk. De sa de satt i sine fantastiske rom rundt omkring i verden. Dette er lederne, statsministere, presidenter, alt sammen. De hørte om folk som stemte som ikke har stemt på 20 år, eller aldri stemt. Helt ærlig, en av dem sa at han respekterer USA igjen etter det som skjedde, sa Trump fra scenen i Cincinnati i Ohio.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!