Trumps brev til Erdogan: - Ikke vær en tøffing

Donald Trumps brev til Recep Tayyip Erdogan ble lekket onsdag kveld.

BREV: I et brev til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, ba Trump den tyrkiske presidenten om å «ikke skuffe verden». Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
BREV: I et brev til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, ba Trump den tyrkiske presidenten om å «ikke skuffe verden». Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et brev, sendt fra president Donald Trump til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, i etterkant av den mye omtalte telefonstamtalene mellom de to statslederne 9. oktober, advarte Donald Trump Erdogan om hans planlagte Syria-invasjon.

- Ikke vær tåpelig!

Brevet åpner han med «la oss komme fram til en god avtale».

«Du ønsker ikke å være ansvarlig for å slakte tusenvis av mennesker, og jeg ønsker ikke å være ansvarlig for å ødelegge Tyrkias økonomi - og jeg vil det», skriver Trump

Han ber videre Erdogan om å «ikke skuffe verden», og skriver at general Mazloum, lederen for den kurdiske militsen Syrian Democratic Forces, er villig til å forhandle, og til å gi «innrømmelser de aldri tidligere har villet gjøre».

«Historien vil stille deg i et godt lys om du gjør dette på den rette og humane måten. Den vil se på deg som djevelen om det ikke skjer gode ting. Ikke vær en tøffing, ikke vær tåpelig», skrev Trump.

BREVET: Dette er brevet som Donald Trump sendte til Recep Tayyip Erdogan.
BREVET: Dette er brevet som Donald Trump sendte til Recep Tayyip Erdogan. Vis mer

En høytstående tjenestemann i Trump-administrasjonen har bekreftet overfor Sky News at brevet er autentisk.

Brevet blir altså lekket bare noen timer etter at Trump under en pressekonferanse benektet at han hadde gitt Erdogan «grønt lys» for å gå inn i Syria.

Sanksjoner

Under pressekonferansen omtalte også Trump det nå lekkede brevet, og sa at om folk hadde sett dette brevet, så ville alle forstå at han ikke ga Tyrkia grønt lys til en invasjon.

Bakgrunnen for det hele er at Trump bestemte at USA skulle trekke 50 soldater tilbake fra nordøstlige områder i Syria. Det ble av mange oppfattet som at Trump ga Tyrkia klarsignal til å gå til en offensiv mot kurderne.

Det tok bare noen få dager fra soldatene ble trukket ut til Tyrkia gikk til angrep, først luftangrep, og så gikk de inn med bakkestyrker.

Trumps brev til Erdogan er også et slags ekko av presidentens Twitter-meldinger. 12 timer etter at Det hvite hus kom med en pressemelding der de slo fast at «Tyrkia vil snart gå i gang med sin lenge planlagte operasjon i nordlige Syria», kom de første offentlige advarslene fra Trump.

«Hvis Tyrkia gjør noe, som jeg, i min store, uovertrufne visdom, anser som å gå over streken, vil jeg fullstendig utslette økonomien deres», tvitret Trump.

Så langt har USA innført sanksjoner mot tre tyrkiske statsråder og økt tollen på tyrkisk stål med 50 prosent som følge av at Tyrkia har gått inn i Syria.

I tillegg har de «umiddelbart» stoppet handelsforhandlingene med Tyrkia.

Besøker Tyrkia

Torsdag skal visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo møte Erdogan i Ankara. Hensikten med besøket er å få Erdogan til å inngå våpenhvile. Det kan bli en tøff utfordring.

- Vi kommer ikke til å erklære våpenhvile, sa nemlig Erdogan onsdag.

Tyrkia vil bare avslutte offensiven dersom kurdiske opprørere legger ned sine våpen og «forlater sikkerhetssonen» innen midnatt onsdag kveld, ifølge Erdogan.

Ifølge den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er minst 71 sivile, blant dem 21 barn, drept i angrep fra tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttet milits siden militæroffensiven begynte, skriver NTB.

Tyrkia hevder på sin side å ha drept 637 «terrorister», det tyrkiske forsvarsdepartementets betegnelse på soldater i YPG-militsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer