SAMARBEIDER: Det hvite hus-advokat Donald McGahn samarbeider med Russland-etterforskningen. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
SAMARBEIDER: Det hvite hus-advokat Donald McGahn samarbeider med Russland-etterforskningen. Foto: REUTERS/Jonathan ErnstVis mer

Russland-etterforskningen:

Trumps egen advokat samarbeider med etterforskerne i frykt for å bli syndebukk

Det hvite hus-advokat Donald McGahn har bidratt med omfattende samarbeid i den pågående Russland-etterforskningen, ifølge New York Times.

NEW YORK (Dagbladet): Donald McGahn, som jobber som advokat for Det hvite hus, har bidratt med omfattende samarbeid med spesialetterforsker Robert Mueller i Russland-etterforskningen, melder New York Times.

Etterforskningen omfatter både anklager om hvorvidt Trump-leiren samarbeidet med russiske myndigheter om å påvirke presidentvalget i 2016, og hvorvidt president Donald Trump eller andre har forsøkt å hindre etterforskningen.

Ifølge avisa har McGhan gitt Mueller detaljerte og helt unike beskrivelser av hendelser som står helt sentralt i etterforskningen av hvorvidt Trump hindret rettsvesenets arbeid.

Det hvite hus-advokaten er avhørt minst tre ganger de siste ni månedene. Avhørene skal til sammen ha vart i 30 timer.

I avhørene skal McGahn blant annet ha beskrevet presidentens sinne mot Russland-etterforskningen, og hvordan han ba McGahn håndtere den.

- Fenomenalt hjelpsomt

Ifølge New York Times skal McGahn blant annet ha fortalt etterforskerne om hvordan Trump opptrådte da daværende FBI-sjef James Comey fikk sparken, Trumps gjentatte forsøk på å få justisminister Jeff Sessions til å passe på etterforskningen (Sessions har sagt seg inhabil. Journ.anm.), og Trumps forsøk på å sparke spesialetterforsker Robert Mueller og visejustisminister Rod Rosenstein.

En slik hjelp fra presidentens advokat er mildt sagt svært uvanlig.

- Herregud, det ville vært fenomenalt hjelpsomt for oss. Det ville være som å ha nøklene til kongeriket, sier Solomon L. Wisenberg til New York Times.

Han var en av etterforskerne under Whitewater-etterforskningen mot daværende president Bill Clinton på 1990-tallet.

McGahn skal ha begynt å samarbeide med Mueller fordi Trumps daværende advokater besluttet at de ønsket å samarbeide fullt ut med Russland-etterforskningen.

De skal ha forklart at de ikke hadde noe å skjule og ønsket å få avsluttet etterforskningen så raskt som mulig. Avisa hevder også at Trump feilaktig skal ha trodd at McGahn ville opptre som hans personlige advokat og utelukkende forsvare hans interesser overfor etterforskerne.

- Gjør det rette!

McGahn og hans egen advokat, William A. Burck, kunne imidlertid ikke forstå hvorfor Trump var så villig til å la McGahn snakke fritt og fryktet at Trump forsøkte å gjøre McGahn til syndebukk.

Derfor la de, ifølge New York Times, sin egen strategi om å samarbeide mest mulig med Mueller for å vise at McGahn ikke har gjort noe galt.

- Dette har klare ekkoer til Richard Nixons advokat i Det hvite hus, John Dean, som i 1973 fryktet at Nixon gjorde ham til syndebukk for Watergate og i hemmelighet ga etterforskerne avgjørende hjelp mens han fortsatte i jobben, sier historiker Michael Beschloss til New York Times.

John Dean, som selv havnet i fengsel for sin innblanding i Watergate, er i dag en politisk kommentator for blant annet CNN.

- McGahn gjør det rette! skriver Dean på Twitter:

- Nixon var generelt veldig kompetent, men klønete og mislykket i sin håndtering av Watergate. Trump er fullstendig inkompetent, klønete og mislykket i sin håndtering av Russia-gate. Skjebnen er aldri snill mot klønete og/eller mislykkete! Men ulikt Nixon vil ikke Trump trekke seg frivillig og verdig.

- Heksejakt!

Selv meldte Trump seg på Twitter lørdag kveld etter at artikkelen til New York Times ble publisert:

- Jeg lot Det hvite hus-advokat, Don McGahn, og alle andre forespurte medlemmer av staben i Det hvite hus, samarbeide fullstendig med spesialetterforskningen. I tillegg ga vi over en million sider med dokumenter. Den største åpenheten i historien. Ingen sammensvergelse. Ingen hindring av rettsvesenet. Heksejakt! skriver presidenten.

Siden Mueller startet sin etterforskning i fjor er det imidlertid blitt tatt ut siktelser mot flere titalls personer, fem har allerede erkjent straffskyld. Mange titalls kontaktpunkter mellom Trump-leiren og Russland er også avdekket.

Trumps advokat, Rudy Giuliani, forhandler fortsatt med Mueller om vilkårene for et mulig avhør av presidenten.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

- Det er ingen grunn til å tro at McGahn ga noe skadelig til Mueller. Ellers hadde vi hørt om det nå, sier Giuliani til NBC News.

- Vill historie

Dersom Mueller konkluderer med at Trump har foretatt seg noe kriminelt, er det lite sannsynlig at han vil ta ut en siktelse. I stedet vil det trolig ende med at spesialetterforskeren skriver en rapport som han overleverer til Kongressen. Så blir det opp til de folkevalgte å avgjøre om de vil stille presidenten for riksrett.

Nyheten fra New York Times får mange til å reagere.

- Denne historien er vill. Det er vanskelig å forestille seg at McGahn overlever stort lenger i Det hvite hus. Og avgangen hans vil trolig bare akselerere samarbeidet hans, skriver CNNs justisanalytiker Susan Hennessey på Twitter.

- Dette er en situasjon uten presedens i historien, skriver Bob Bauer, som hadde McGahns jobb under daværende president Barack Obama, på Lawfareblog.