Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps flyktningforslag vekker kraftige reaksjoner: - Mitt hjerte er knust

Nobelprisvinner Malala Yousafzai og Facebook-sjef Mark Zuccerberg blant de som reagerer kraftig på Donald Trumps nye og hardere tiltak mot flyktninger og migranter.

REAGERER: Donald Trump blir møtt med kraftige reaksjoner etter at han fredag skrev under på en presidentordre med harde flyktningtiltak. Foto:&nbsp;<span style="background-color: initial;">Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix</span>
REAGERER: Donald Trump blir møtt med kraftige reaksjoner etter at han fredag skrev under på en presidentordre med harde flyktningtiltak. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump skrev fredag kveld under på en presidentordre som innebærer omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk. Formålet er å «holde radikale, islamistiske terrorister» ute av USA.

Det skaper panikk blant flyktninger som har fått klarsignal til å reise til USA, melder BBC.

- Alle har panikk. Ingen vet hva dette betyr, sier Becca Heller, sjef ved International Refugee Assistance Project, til BBC.

Hun har brukt store deler av uka på å besvare spørsmål fra paniske flyktninger som frykter at de nå blir nektet inngang til USA. Hun snakker spesifikt om personer som har hjulpet USAs militære, som for eksempel tolker, i krigssituasjoner.

- Mange av disse menneskene er i fare, som følge av deres forbindelser med USA. Enten fordi de har familie i USA, eller fordi de har jobbet med amerikanske militærstyrker, sier hun.

Syriske flyktninger stenges ute

Presidentordren Trump signerte fredag har tittelen «Beskyttelse av landet mot at utenlandske terrorister kommer inn i USA». Den legger opp til en rekke omfattende innstramminger i dagens politikk.

SPØKEFULL: Den amerikanske presidenten Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May holdt for første gang en pressekonferanse i Washington fredag. Trump var i et spøkefullt humør og dro flere vitser, blant annet om sitt eget dårlige forhold til mediene. Video: CNN. Vis mer

Blant annet blir syriske statsborgere nektet visum til USA, og syriske flyktninger, med unntak for religiøse minoriteter (hovedsaklig kristne red.anm), stenges ute fra landet. Dette gjelder på ubestemt tid, eller fram til presidenten mener kontrollrutinene er blitt gode nok til at potensielle terrorister ikke kan utnytte svakheter i systemet.

USAs program for bosetting av flyktninger blir også stanset i inntil 120 dager, fram til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

I 90 dager - fram til nye regler er på plass - skal det ikke skrives ut nye visum til borgere fra enkelte land med «terrorbekymringer». Det er ikke bekreftet hvilke land det gjelder, men et tidligere lekket utkast nevner sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

- Mitt hjerte er knust

Nobelprisvinner Malala Yousafzai sier hennes «hjerte er knust» over Donald Trumps nye og hardere tiltak mot flyktninger og migranter. Facebook-sjef Mark Zuckerberg er bekymret.

Formålet med tiltakene er ifølge den amerikanske presidenten å holde islamistiske terrorister ute av landet.

Malala Yousafzai, her fotografert i London i februar i fjor. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix.
Malala Yousafzai, her fotografert i London i februar i fjor. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix. Vis mer

- Mitt hjerte er knust over at Donald Trump i dag lukker døren for barn, mødre og fedre som flykter fra vold og krig, sier den 19 år gamle pakistanske studentaktivisten Malala Yousafzai.

- I denne usikre og urolige tiden, ber jeg president Trump om å ikke snu ryggen til verdens mest forsvarsløse barn og familier, sier Malala i en pressemelding sendt ut kort tid etter at Trump signerte presidentordren.

19-åringen ble verdenskjent da hun i 2012 ble skutt i hodet av Taliban etter å ha blogget om utdanning for jenter i hjemlandet Pakistan. I 2014 fikk hun Nobels fredspris sammen med indiske Kailash Satyarthi.

- Et land av immigranter

BEKYMRET: Facebook-sjef Mark Zuckerberg uttrykker bekymring over Trumps politikk. Foto: Eric Risberg / AP / NTB Scanpix
BEKYMRET: Facebook-sjef Mark Zuckerberg uttrykker bekymring over Trumps politikk. Foto: Eric Risberg / AP / NTB Scanpix Vis mer

Også Facebook-sjef Mark Zuckerberg uttrykker bekymring.

- Som mange andre er jeg bekymret for konsekvensene av den nye presidentordren. Vi må holde landet trygt, men vi bør gjøre det gjennom å legge hovedvekten på folkene som faktisk utgjør en trussel, skriver han på sin Facebook-side.

Zuckerberg viser til at besteforeldrene hans kom fra Tyskland, Østerrike og Polen og at konas foreldre var flyktninger fra Kina og Vietnam.

- USA er et land av immigranter, og vi bør være stolte av det, skriver han, og ber om at dørene holdes åpne «for flyktninger og de som trenger hjelp».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling