Trumps første grep som president: Har signert presidentordre mot Obamacare

I tillegg er to ministre tatt i ed.

DEN FØRSTE SIGNATUR: Donald Trump har kritisert «Obamacare» under hele valgkampen. Så fort han fikk makten tok han det første grepet for å reversere den. Foto:  REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
DEN FØRSTE SIGNATUR: Donald Trump har kritisert «Obamacare» under hele valgkampen. Så fort han fikk makten tok han det første grepet for å reversere den. Foto:  REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like etter paraden fra Kongressen til Det hvite hus, bare timer etter at han hadde avlagt ed og blitt innsatt som USAs 45. president, dro den ferske president Trump til Det ovale kontor for å gå i gang med sin presidentgjerning.

Der satte Trump sin underskrift på sin første presidentordre. Og kanskje ikke uventet handler den om Obamacare, som Trump har lovet å fjerne «nesten umiddelbart».

Ifølge Trumps stabssjef Reince Priebus handler ordren om å «minimere den økonomiske byrden» av Obamacare, «i påvente av en avskaffelse».

Priebus skal ikke ha svart når han fikk spørsmål om å gå i detalj på hva ordren til Trump inneholdt, ifølge CNN.

Nyhetsbyrået AP skriver at det i ordren bemerkes at Trump har til hensikt å agerere raskt for å få fjernet Obamacare, men før han rekker å få gjort det ber han føderale etater utsette enhver implementering av deler av loven som kan legge byrde på budsjettene til stater, helsepersonell, familier eller enkeltpersoner.

- Kommer til å ha forsikring for alle

TRUMP VERSUS BANE: Flere mener Donald Trump har hermet etter superskurken Bane fra Batman-filmen «The Dark Knight Rises» i sin egen innsettelsestale. Se og bedøm selv. Video: CNN Vis mer

President Trump sa tidligere denne uken til Washington Post at hans plan for å erstatte Obamacare vil inkludere forsikring for alle.

- Vi kommer til å ha forsikring for alle. Det var en filosofi innen visse kretser at om du ikke kan betale for det, så får du det ikke. Det kommer ikke til å skje med oss, sa Trump.

Han har lovet å erstatte Obamas helsereform med en «billigere og bedre» løsning.

For dyr

Fredag i forrige uke vedtok representantenes hus steg én av en todelt lovprosess som er ment å fjerne Obamas prestisjeprosjekt fra historiebøkene.

«The Affordable Care Act», som er det offisielle navnet på Obamacare, regnes som en av Barack Obamas største politiske seire i Det hvite hus, men er blitt merkbart mindre populær etter et prishopp på 25 prosent i fjor.

Kritikken av Obamacare har som regel gått på kostnaden det offentlige må bære for å sikre flere millioner amerikanere privat helseforsking, samt et prinsipielt spørsmål om hva som er, og ikke er, det offentliges oppgave.

Trump har lovet å fjerne Obamacare «nesten umiddelbart».

Obamacare ble innført for å sikre millioner helseforsikring til millioner av amerikanere som ikke var dekket av offentlig forsikring eller av arbeidsgiver.

Obamas reform har ført til at antallet amerikanere uten helseforsikring gikk fra 16 prosent i 2010 til 8,9 prosent i fjor.

Ministre tatt i ed

Samtidig som Trump tok det første skrittet mot å fjerne Obamacare tok visepresident Mike Pence de to første ministrene i ed.

Både den pensjonerte generalen James «Mad Dog» Mathis, forsvarsminister, og John Kelly, minister for innenlands sikkerhet, ble tidligere fredag godkjent av Senatet.