Donald Trump

Trumps «hemmelige» krav

The New York Times avslører hva som foregikk bak kulissene da president Donald Trump trakk USA ut av Verdens helseorganisasjon.

BRYTER: - Vi bryter i dag vårt forhold med Verdens helseorganisasjon og retter ressursene andre steder. Det sier Donald Trump på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I april gikk president Donald Trump svært hardt ut mot Verdens helseorganisasjon (WHO). Han beskyldte organisasjonen for å ta for lett på utbruddet i starten og for å ha hjulpet Kina med å skjule hvor farlig og utbredt coronaviruset var.

Presidenten frøs pengestøtten til organisasjonen.

Noen uker seinere truet han med å trekke støtten permanent, dersom ikke organisasjonen gjennomførte «betydelige forbedringer» i løpet av 30 dager, men oppga ikke hva disse forbedringene skulle være.

På dette tidspunktet hadde viruset forårsaket 320 000 dødsfall globalt, nesten 92 000 av dem i USA, og presidenten hadde fått krass kritikk for håndteringen av krisa.

Han slo tilbake ved å angripe WHO og Kina, og har ofte omtalt coronaviruset for «Kina-viruset» - noe han også har fått kritikk for. Gro Harlem Brundtland, som ledet WHO fra 1998 til 2003, var blant dem som slo tilbake mot Trump og uttalte at «det siste vi trenger nå, er å angripe WHO.»

Trakk USA

29. mai trakk presidenten USA fra samarbeidet med FN-organisasjonen.

Han begrunnet bruddet med at «WHO ikke har innført reformer» i forbindelse med håndteringen av coronapandemien og la til at USA heller vil bruke pengene sine andre steder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer