Donald Trump:

Trumps «hevntokt» skaper kaos

Tidligere president Donald Trump har på ingen måte begravet stridsøksa mot partifeller som trosset ham etter presidentvalget. Republikanere frykter nå at partiet kan bli splittet etter mellomvalget i 2022.

HEVNTØRST: Tidligere president Donald Trump gikk på ingen måte stille i dørene etter presidentvalget i 2020. Flere av partifellene har kjent hans vrede i etterkant. Foto: NTB/AP Photo/Evan Vucci
HEVNTØRST: Tidligere president Donald Trump gikk på ingen måte stille i dørene etter presidentvalget i 2020. Flere av partifellene har kjent hans vrede i etterkant. Foto: NTB/AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Publisert

Tidligere president Donald Trump gikk på ingen måte stille i dørene etter presidentvalget i 2020. Han har i lang tid tviholdt på udokumenterte påstander om valgfusk, og forholdet mellom Trump og enkelte av han partifeller, har vært alt annet enn strålende.

Flere av partifellene som trosset Trump, har kjent hans vrede i ettertid. Én av dem var Georgias guvernør Brian Kemp, som nektet å føye seg etter Trumps ønske om å omgjøre valgresultatet og utnevne 16 valgmenn som støttet Trump i stedet for demokratenes kandidat, Joe Biden.

«Grunnlovsstridig»

Republikanske ledere i Georgia, som lenge var svært lojale mot Trump, tok kraftig til motmæle mot ham etter presidentvalget. Trump krevde at Georgias delstatsforsamling skulle kalles inn til et ekstraordinært møte for å omgjøre presidentvalgresultatet.

- Ethvert forsøk fra delstatsforsamlingen på å forandre prosessen for valget 3. november retroaktivt, vil være grunnlovsstridig og umiddelbart havne i rettsapparatet og resultere i en lang juridisk strid og ingen løsning på kort sikt, het det i uttalelsen fra Kemp og viseguvernør Geoff Duncan.

Delstaten var etter presidentvalget fokus for hele det politiske USA. 5. januar var det nemlig duket for en ny valgrunde i to senatsvalg, som skulle avgjøre om republikanerne kunne bevare sitt hårfine flertall i Senatet.

Georgia ble avgjort seint fordi staten krever at valgvinneren må ha over 50 prosent av stemmene i første valgomgang for å bli erklært som vinner. Det var de demokratiske kandidatene Raphael Warnock og Jon Ossoff som vant hvert sitt sete i Senatet.

At Kemp nektet å kalle inn til et ekstraordinært møte for å omgjøre valgresultatet i desember, skal ha gjort Trump rasende. I en Twitter-melding 6. desember kom han med nye anklager om valgfusk, og beskyldte Kemp og Duncan for å ikke gjøre noe med det.

VIDEOHYLLEST: Tidligere president Donald Trump hyllet en av hans tilhengere som døde under stormingen av Kongressen i januar. Foto: Twitter / Ford Fischer Vis mer

Ut mot «konspirasjonsteorier»

En tale Kemp holdt i midten av desember, bidro trolig til å kaste ytterligere bensin på bålet. Uten å nevne Trump ved navn, sa Kemp nemlig at folk må avfinne seg med virkeligheten, og at spredning av konspirasjonsteorier om valget må ta slutt.

- Hvis folk har innvendinger mot noe jeg har gjort, kan de komme til meg. De trenger ikke plage min kone og mine døtre, eller konene og døtrene til andre tjenestemenn, sa han.

- Hvis de er modige nok til å komme fram fra bak tastaturet, kan vi gjerne ta en prat, sa han videre.

Kemp sa at hans døtre ble hengt ut på sosiale medier, og at hans datter fikk hatmeldinger med ville konspirasjonsteorier om dødsfallet til hennes samboer, som mistet livet i en trafikkulykke nylig.

KRITIKK: Donald Trump får kritikk etter å ha vært med på en «tomahawk chop» under en baseball-kamp i Atlanta. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Hevnkampanje

I ettertid har Trump sagt at han ønsker å kjøre en kampanje mot Kemp fram mot mellomvalget i 2022. Det har imidlertid ikke vært noen republikanske kandidater som var villige til å utfordre Kemp - før nå.

Flere republikanere hevder nå, ifølge CNN, at tidligere senator David Perdue kan komme til å stille til primærvalg mot Kemp. Trump har uttalt at han lover å støtte Perdue, dersom han tar opp kampen mot nåværende guvernør Kemp.

Det skaper frykt for at Trumps manglende evne til å begrave stridsøksen mot Kemp, vil føre til splittelse i Det republikanske parti - som allerede har hatt to nederlag de siste månedene: tapet av presidentvalget og de to senatssetene i Georgia.

GÅR VIRALT: Melania og Donald Trumps forhold har vært et stort diskusjonstema i det siste, og ryktene om et haltende ekteskap ble ikke mindre etter at dette klippet gikk viralt. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Ap / NTB / Twitter Vis mer

Omstridt telefonsamtale

Det er imidlertid ikke første gangen Trump vender ryggen mot noen i sitt eget parti. Siden 2020 har han blant annet uttrykt frustrasjon overfor flere republikanere i Georgia, og har anklaget flere av partifellene i Det republikanske parti for å være illojale mot ham.

Blant dem er Georgias republikanske administrasjonsminister, Brad Raffensperger, som også var Georgias øverste valgansvarlig. I den svært omstridte telefonsamtalen mellom Trump og Raffensberger - som skapte oversikter verden over - ba Trump ham om å «finne nok stemmer til å omgjøre valgresultatet i delstaten».

- Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11 780 stemmer, noe som er én mer enn vi har. Fordi vi vant delstaten, sa Trump til Raffensperger i telefonsamtalen som samme avis publiserte søndag.

Da Raffensberger avviste forespørselen, vendte Trump han ryggen.

SIGNERTE: Tidligere president i USA, Donald Trump, skulle bare signere en baseball under kampen mellom Atlanta Braves og Houston Astros. Video: TikTok. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Uenighet innad i partiet

Republikanere frykter nå at det kommende mellomvalget i 2022 kan splitte Det republikanske partiet ytterligere. I etterkant av presidentvalget i 2020, er partiets posisjon i delstaten allerede truet av Demokratene.

- Jeg ville hatet å se to gode menn konkurrere mot hverandre, sa republikaneren Eric Tanenblatt, ifølge CNN.

Buddy Carter, Trump-lojalist og representant fra Georgia, sa ifølge CNN at han vil fortsette å støtte Kemp som guvernør, til tross for at Trump har vendt ham ryggen. Flere innad i partiet har imidlertid bestemt seg for å støtte Perdue - dersom han skulle ønske å stille som utfordrer, skriver kanalen.

Blant dem er Newt Gingrich, som søndag skrev på sin egen nettside at bare Perdue, og ikke Kemp, er i stand til å forene partiet og utkonkurrere den demokratiske representanten. Til nå ser det ut til at det blir demokrat Stacy Abrams.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer