Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps hjertesak har lange tradisjoner. Men barna lar ham i stikken

Verken Ivanka Trump eller broren Eric har vært konsekvente i å ønske folk en «merry christmas».

IKKE PÅ LINJE: Der Donald J. Trump feirer at han har fått folk til å ønske venner og slektninger en «merry christmas» igjen, bruker datteren Ivanka fortsatt «happy holidays». Foto: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix
IKKE PÅ LINJE: Der Donald J. Trump feirer at han har fått folk til å ønske venner og slektninger en «merry christmas» igjen, bruker datteren Ivanka fortsatt «happy holidays». Foto: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): President Donald Trump og førstedame Melania tilbrakte julekvelden i Florida, der de blant annet deltok på julemesse.

Presidentparet deltok på julemessen i den episkopale kirken i Palm Beach sammen med et hundretall andre. Ved messens slutt like over midnatt søndag dro paret tilbake til ferieresidensen sin, Mar-a-Lago.

Tidligere på julekvelden snakket både presidenten og førstedamen med en rekke amerikanske barn på telefon.

Blant annet oppdaterte presidentparet barna på julenissens reiserute.

Men Trump ytret seg også på Twitter:

- Folk er igjen stolt av å kunne si god jul. Jeg er stolt over å ha tatt opp kampen mot angrepet på vår elskede og vakre frase. «MERRY CHRISTMAS»!!!! tvitret han.

Lang tradisjon

Twitter-meldingen kommer etter en lengre tid der den amerikanske presidenten har lovet å innføre «merry christmas» - en frase Trump mener er blitt erstattet av det religionsnøytrale «happy holidays» (kan oversettes til gledelig høytid. red.anm.).

- Du ser aldri «merry christmas» noe sted lenger, har Trump tidligere uttalt.

Ifølge israelske Haaretz kjemper den amerikanske presidenten en kamp som startet i 1950.

Da hevdet en rekke konservative kommentatorer at kommunister var ute etter å fjerne den delen av julefeiringen som omhandler Jesu fødsel - en tråd Fox News-verten Bill O'Reilly plukket opp femti år seinere.

- Hvis de sekulære kreftene kan fjerne religion fra det offentlige liv, så kan deres progressive visjon bli til virkelighet. Det er det som har skjedd i Canada, skrev O'Reilly den gang.

IVANA TRUMP: President Donald Trumps første kone, Ivana, tar på seg æren for eksmannens Twitter-bruk. - Han spør meg fortsatt om råd, sier hun i et intervju med CBS. Video: CBS via CNN Vis mer

Lovet endring

Hans tanker likner de Donald J. Trump presenterte foran sitt presidentkandidatur, bare at presidenten i større grad har rettet søkelyset mot såkalt politisk korrekthet.

Allerede i november 2015 skapte mangemilliardæren overskrifter i forbindelse med julefeiringen. Da foreslo han en kollektiv boikott av kaffekjeden Starbucks, for så å love det frammøtte publikummet følgende:

- Hvis jeg blir president, kommer alle til å si «merry christmas» igjen. Det kan jeg love dere, sa Trump ifølge Fox News.

Sviktet av barna

Nå hevder Trump å ha lykkes med nettopp den målsetningen. Likevel skal man ikke lenger tilbake enn november før han ble sviktet av sin egen familie.

Da publiserte Ivanka Trump en Twitter-melding fri for henvisninger til julen.

Sju dager senere publiserte hans nest eldste sønn, Eric Trump, dette:

Samtidig refererer Haaretz til tall som viser at bare et mindretall av amerikanere synes at presidentens hjertesak er et viktig spørsmål.

I undersøkelsen, utført av Pew Research Center, svarte 52 prosent av amerikanerne at de ikke brydde seg om hvordan selskaper omtaler høytida.

Dette mens en tredjedel foretrakk at de brukte «merry christmas».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!