Trumps hjertesak har lange tradisjoner. Men barna lar ham i stikken

Verken Ivanka Trump eller broren Eric har vært konsekvente i å ønske folk en «merry christmas».

IKKE PÅ LINJE: Der Donald J. Trump feirer at han har fått folk til å ønske venner og slektninger en «merry christmas» igjen, bruker datteren Ivanka fortsatt «happy holidays». Foto: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix
IKKE PÅ LINJE: Der Donald J. Trump feirer at han har fått folk til å ønske venner og slektninger en «merry christmas» igjen, bruker datteren Ivanka fortsatt «happy holidays». Foto: Jim Watson / AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): President Donald Trump og førstedame Melania tilbrakte julekvelden i Florida, der de blant annet deltok på julemesse.

Presidentparet deltok på julemessen i den episkopale kirken i Palm Beach sammen med et hundretall andre. Ved messens slutt like over midnatt søndag dro paret tilbake til ferieresidensen sin, Mar-a-Lago.

Tidligere på julekvelden snakket både presidenten og førstedamen med en rekke amerikanske barn på telefon.

Blant annet oppdaterte presidentparet barna på julenissens reiserute.

Men Trump ytret seg også på Twitter:

- Folk er igjen stolt av å kunne si god jul. Jeg er stolt over å ha tatt opp kampen mot angrepet på vår elskede og vakre frase. «MERRY CHRISTMAS»!!!! tvitret han.

Lang tradisjon

Twitter-meldingen kommer etter en lengre tid der den amerikanske presidenten har lovet å innføre «merry christmas» - en frase Trump mener er blitt erstattet av det religionsnøytrale «happy holidays» (kan oversettes til gledelig høytid. red.anm.).

- Du ser aldri «merry christmas» noe sted lenger, har Trump tidligere uttalt.

Ifølge israelske Haaretz kjemper den amerikanske presidenten en kamp som startet i 1950.

Da hevdet en rekke konservative kommentatorer at kommunister var ute etter å fjerne den delen av julefeiringen som omhandler Jesu fødsel - en tråd Fox News-verten Bill O'Reilly plukket opp femti år seinere.

- Hvis de sekulære kreftene kan fjerne religion fra det offentlige liv, så kan deres progressive visjon bli til virkelighet. Det er det som har skjedd i Canada, skrev O'Reilly den gang.

IVANA TRUMP: President Donald Trumps første kone, Ivana, tar på seg æren for eksmannens Twitter-bruk. - Han spør meg fortsatt om råd, sier hun i et intervju med CBS. Video: CBS via CNN Vis mer

Lovet endring

Hans tanker likner de Donald J. Trump presenterte foran sitt presidentkandidatur, bare at presidenten i større grad har rettet søkelyset mot såkalt politisk korrekthet.

Allerede i november 2015 skapte mangemilliardæren overskrifter i forbindelse med julefeiringen. Da foreslo han en kollektiv boikott av kaffekjeden Starbucks, for så å love det frammøtte publikummet følgende:

- Hvis jeg blir president, kommer alle til å si «merry christmas» igjen. Det kan jeg love dere, sa Trump ifølge Fox News.

Sviktet av barna

Nå hevder Trump å ha lykkes med nettopp den målsetningen. Likevel skal man ikke lenger tilbake enn november før han ble sviktet av sin egen familie.

Da publiserte Ivanka Trump en Twitter-melding fri for henvisninger til julen.

Sju dager senere publiserte hans nest eldste sønn, Eric Trump, dette:

Samtidig refererer Haaretz til tall som viser at bare et mindretall av amerikanere synes at presidentens hjertesak er et viktig spørsmål.

I undersøkelsen, utført av Pew Research Center, svarte 52 prosent av amerikanerne at de ikke brydde seg om hvordan selskaper omtaler høytida.

Dette mens en tredjedel foretrakk at de brukte «merry christmas».