Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps innreiseforbud for retten igjen: - Han har aldri trukket tilbake det han sa om muslim-forbud

Ankedomstol behandler Donald Trumps innreiseforbud.

INNREISEFORBUD: Kan Donald Trumps uttalelser om muslimer under valgkampen brukes i retten? Det er spørsmålet dommerne i en ankedomstol stiller seg. Foto: AFP PHOTO / Kena Betancur / NTB scanpix
INNREISEFORBUD: Kan Donald Trumps uttalelser om muslimer under valgkampen brukes i retten? Det er spørsmålet dommerne i en ankedomstol stiller seg. Foto: AFP PHOTO / Kena Betancur / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trumps administrasjon kjemper i retten for å få gjennom det omstridte innreiseforbudet, som gjelder de seks muslimdominerte landene Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria.

Mandag kom saken opp for en ankedomstol i Richmond i Virginia, etter at en dommer i Maryland stanset innreiseforbudet i mars.

- Ikke trukket tilbake uttalelser

Under mandagens høring ble det klart at det viktigste spørsmålet er hvorvidt de 15 dommerne skal ta Trumps kommentarer under valgkampen med i beregningen når de vurderer hvorvidt innreiseforbudet er innrettet for å hindre muslimer innreise, skriver nyhetsbyrået AP.

- Det er det viktigste spørsmålet i hele saken, sa en av de 13 dommerne, Robert King under høringen i ankedomstolen.

Under valgkampen tok Trump til orde for et «total forbud mot at muslimer kan komme inn i USA».

- Han har aldri trukket tilbake det han sa om muslim-forbud, sa King.

- Dette er ikke et muslim-forbud. Teksten har ingenting å gjøre med religion. Operasjonen har ingenting med religion å gjøre, sa Trumps juridiske representant i retten, Jeffrey Wall.

Da dommer Theodore Chuang i Maryland stanset innreiseforbudet i mars, pekte han blant annet på Trumps uttalelser på Twitter og på hjemmesiden han brukte under valgkampen, for å vise at forbudet egentlig var ment for å ramme muslimer.

«De offentlige uttalelsene forteller en overbevisende historie om at meningen med den andre presidentordren er å realisere muslim-forbudet».

Fjernet pressemelding fra nettside

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Og fram til mandag var en pressemelding om Trumps plan om å forby alle muslimer fra å komme til USA fremdeles å finne på nettsiden.

Men mandag ble også pressemeldingen fjernet, like etter at Trumps pressetalsmann Sean Spicer hadde blitt spurt om hvorfor planen fremdeles var å finne på nettsiden til Trump.

- Det må du spørre dem om. Jeg vet hvordan vi har snakket om det som et innreiseforbud, og ikke et muslimforbud, fra dag én i denne administrasjonen. Vi skal sørge for at folk som kommer hit kommer hit med de rette motivene og av de riktige grunnene, og vi må sørge for at vi beskytter folket vårt, sa Spicer, ifølge CNN.

Uansett ga flere av dommerne i ankedomstolen uttrykk for at de var skeptiske til å skulle måtte vende det blinde øye til Trumps kommentarer om muslimer.

- Skal vi ikke få vurdere det som har blitt sagt her og som har blitt sagt helt eksplisitt, spurte dommer James Wynn Jr.

Ni av de 13 dommerne i ankedomstolen er utnevnt av demokratiske presidenter og tre av republikanske presidenter.

Den siste dommeren ble opprinnelig oppnevnt av en demokratisk president, men ble siden gjenoppnevnt av en republikaner.

INNREISEFORBUD: En mor og en sønn ble separert fra hverandre fra hverandre lørdag, på grunn av Donald Trumps innreiseforbud. I flere nervepirrende og frustrerende timer ventet moren, uvitende om hun ville bli forent med hennes fem år gamle sønn. Video: CNN Vis mer

Og én av dommerne som ble utnevnt av en republikaner, dommer Paul Niemeyer, som ble utnevnt av George H. W. Bush, ga uttrykk for at han er skeptisk til at retten skal kunne vurdere presidentens tidligere uttalelser når de skal evaluere om noe er i strid med grunnloven eller ikke.

- Kan vi se på taler fra skoletiden? Hva med taler til forretningsmenn for 20 år siden, spurte Niemeyer.

Går trolig til Høyesterett

Uavhengig av hva de 13 dommerne lander på, er det ventet at Høyesterett får innreiseforbudet på sitt bord.

I neste uke skal også en ankedomstol i San Franscisco vurdere anken etter at en dommer på Hawaii også stoppet Trumps innreiseforbud.

Innreiseforbudet som nå er for retten skulle etter planen trådt i kraft 16.mars, men ble stoppet 15.mars av dommer Derrick Watson på Hawaii.

Presidentordren kom 6.mars og inkluderer seks land med land der majoriteten av befolkningen er muslimsk.

I tråd med Trumps opprinnelige presidentordre, som også ble stoppet i retten, skulle USAs flyktningprogram settes på vent i 120 dager, mens innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger var fjernet.

Flyktninger som allerede har fått innvilget opphold får reise inn i landet.

En annen endring er at personer som allerede har gyldig visum til USA, ikke blir nektet innreise. Ordlyden som innebar at kristne minoriteter skulle prioriteres, er også fjernet.