BORTE BRA, HJEMME BEST? Kalenderne Axious har fått tak i, viser at Trump siden dagen etter mellomvalget i USA, som gikk av stabelen 6. november i fjor, har oppført 60 prosent av tida på «Executive Time». Foto: NTB Scanpix
BORTE BRA, HJEMME BEST? Kalenderne Axious har fått tak i, viser at Trump siden dagen etter mellomvalget i USA, som gikk av stabelen 6. november i fjor, har oppført 60 prosent av tida på «Executive Time». Foto: NTB ScanpixVis mer

Donald Trump

Trumps kalender vekker oppsikt

Bruker store deler av tida hjemme i presidentboligen.

vDet er en kjent sak at president Donald Trump er glad i sin «Executive Time», en eufemisme innført av hans nylig avgåtte stabssjef John Kelly.

Begrepet skal beskrive den ustrukturerte tida presidenten bruker til å gjøre alt fra å tvitre, se på tv, lese aviser eller ta telefonsamtaler.

Nå avslører nettstedet Axios, som har fått tak i presidentens kalender fra anonyme kilder i Det hvite hus, akkurat hvor mye av tida som går med til den slags.

60 prosent

Kalenderne Axios har fått tak i, viser at Trump siden dagen etter mellomvalget i USA, som gikk av stabelen 6. november i fjor, har oppført 60 prosent av tida på «Executive Time».

I januar i fjor omtalte CNN Trumps morgenrutiner, som skal inkludere rikelig med Cola Light, skumlesing av dagens aviser og en god runde på Twitter.

Mens hans forgjengere ofte ankom det ovale kontoret hver morgen klokka ni, skal Trump foretrekke å starte dagen der han føler seg mest komfortabel og ubundet - i sin egen bolig. Likevel står det i kalenderen at Trump oppholder seg på kontoret fra klokka åtte til elleve om morgenen.

- Jeg liker ikke å planlegge for mye. Jeg holder døra åpen. Du kan ikke være en fantasifull gründer hvis du har for mye struktur. Jeg foretrekker å gå på jobb hver dag og bare se hvordan det utvikler seg, skrev Trump i boka «The Art of the Deal», som ble gitt ut i 1987.

Det kan se ut til at han står fast ved det sitatet den dag i dag.

TALTE: USAs president Donald Trump holdt sin årlige «State of the Union»-tale til det amerikanske folk natt til onsdag, men underveis var det en annen som stjal showet. Video: AP, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

«Hemmelige» møter

Kalenderoppføringene Axios har fått innsyn i, inneholder ikke den komplette oversikten over alle møtene til presidenten. Enkelte møter er ikke oppført fordi de nettopp skjer på impuls, eller fordi de holdes kjent bare for den innerste sirkelen.

Nettstedet skriver at han gjennomfører flere møter under den såkalte «Executive»-tida for å unngå at vestfløyen, der mesteparten av staben holder til, skal vite om dem.

Da avisa Politico gikk gjennom presidentens kalender i oktober i fjor, kom det fram at det var satt av ni timer «Executive Time» flere enkeltdager.

Visedirektør for senteret for etikk og offentlig politikk, Yuvuan Levin, sa den gang at mangelen på struktur tyder på en mangel på velordnede beslutninger og disiplin, som kan bli et stort problem som president.

Pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Sanders, sier i en kommentar til Axios' artikkel at Trump har en annerledes lederstil enn sine forgjengere, og at resultatene taler for seg.