Trumps kandidat støtter Russland-etterforskning

Donald Trumps nominerte til jobben som justisminister mener det helt vesentlig at spesialetterforsker Robert Muellers får gjennomført sin Russland-granskning.

VIL ETTERFORSKE: Donald Trumps egen kandidat til å bli ny justisminister, William Barr, ønsker å la Robert Mueller få fullføre Russland-etterforskningen. Foto: REUTERS/Jim Young/File Photo
VIL ETTERFORSKE: Donald Trumps egen kandidat til å bli ny justisminister, William Barr, ønsker å la Robert Mueller få fullføre Russland-etterforskningen. Foto: REUTERS/Jim Young/File PhotoVis mer

Mens president Trump i krasse ordelag har angrepet etterforskningen og omtalt den som en «heksejakt», har mannen han har nominert til stillingen som justisminister, William Barr, et annet syn på saken. Det er i alle fall inntrykket han vil gi når Barr tirsdag møter til høring i justiskomiteen i Senatet. I forkant har han sendt ut en skriftlig uttalelse, basert på det han mener er de spørsmålene han mest sannsynlig vil få fra de demokratiske senatorene tirsdag.

Han svarer på om han kan forholde seg nøytral og uavhengig til siste fase av Muellers etterforskning av mulig bånd mellom Russland og Trumps valgkampapparat i 2016, la være å blande seg inn og om han vil tillate at funnene blir offentliggjort.

Alles beste

– Jeg mener det er i interesse for alle – presidenten, Kongressen og viktigst av alt det amerikanske folket – at denne saken blir løst ved at spesialetterforskeren får fullført jobben sin, sier Barr.

Han beskriver Mueller som en tidligere kollega og venn, som han har kjent i 30 år.

Barr lover ikke direkte å frigi Muellers rapport når den foreligger, men han uttrykker vilje til å dele funnene som blir gjort, uansett hva de måtte være.

– Derfor vil mitt mål være å sørge for så mye åpenhet som jeg har mulighet til, i henhold til loven, fortsetter Barr.

Han forsikrer om han kun vil ta sine avgjørelser basert på loven og ikke la personlige, politiske eller andre «upassende interesser» påvirke hans beslutninger.

Støttet Comey-sparking

Blant Barrs tidligere utspill som har reist spørsmål om hans nøytralitet, er et notat til advokatene i Det hvite hus fra juni i fjor i kjølvannet av at Trump ga FBI-direktør James Comey sparken. Mens Trump fikk mye kritikk for avskjedigelsen, uttalte Barr at Trump var i sin rett da han ga Comey fyken. Trump ble kritisert for å forsøke å stikke kjepper i hjulene for Russland-etterforskningen.

I notatet framgår det at Barr ikke mente Trump kunne ha hindret etterforskningen ved å sparke FBI-sjefen. Barr har også uttalt at han synes Muellers etterforskningsteam kunne ha vært mer «balansert».

Barr vil tirsdag forklare hvorfor han i juni, som privatpraktiserende jurist, sendte dette notatet til Det hvite hus. Han vil si det var basert på en interesse for den juridiske siden av hvorvidt det for en president er mulig å hindre rettsforfølgningen i en sak med virkemiddelet Trump brukte.

Det er også ventet at Barr tirsdag vil forsikre senatorene om at han ikke har lovet Trump noe i forkant av å bli nominert til stillingen som justisminister.