Stoltenberg om Trump-effekten

- Trumps klare tale har virket

Donald Trump har rast og truet europeiske allierte til å bruke mer penger på NATO. Jens Stoltenberg er ikke i tvil om at Trumps «klare tale» har hatt effekt.

TRUMP-EFFEKT: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tar imot USAs president Donald Trump til Trumps første NATO-toppmøe i 2017. Der refset Trump de europeiske NATO-landene etter noter for å ligge etter med forsvarsbudsjettene. Nå går forsvarsbudsjettene opp. Ifølge Stoltenberg har Trumps klare tale hatt effekt. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
TRUMP-EFFEKT: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tar imot USAs president Donald Trump til Trumps første NATO-toppmøe i 2017. Der refset Trump de europeiske NATO-landene etter noter for å ligge etter med forsvarsbudsjettene. Nå går forsvarsbudsjettene opp. Ifølge Stoltenberg har Trumps klare tale hatt effekt. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): - Det jeg har sagt, og som jeg står ved, er at den veldig klare talen fra Trump har en effekt. Det tror jeg for eksempel alle som deltok på toppmøtet i juli i fjor, ser. Men man kan aldri med sikkerhet slå fast hvor mye som ville kommet inn uansett, uten den veldig klare talen fra Trump, sier Stoltenberg.

Refset allierte

Trump skapte brudulje både på sitt første toppmøte i 2017 og på toppmøtet i fjor sommer, da han nærmest truet med at USA ville trekke seg fra alliansens forpliktelser dersom de europeiske allierte ikke punget ut mer til NATO-forsvaret.

USA står nå for omlag 72 prosent av NATOs forsvarsutgifter, og dette mener Trump er grovt urimelig. I sin første NATO-tale i Brussel i 2017 sa han nærmest at de europeiske NATO-landene «skylder» USA penger.

Byrdefordeling

«Byrdefordeling», eller økning av forsvarsbudsjettene til 2 prosent av medlemslandenes BNP, er igjen tema på forsvarsministermøtet i Brussel.

NATO får ved årsskiftet fått rapporter fra alle landene om hvordan de ligger an i forhold til 2-prosent-målet, som alle har vært enige om at de skal nå innen 2024. Stoltenberg opplyste på sin pressekonferanse i går (tirsdag) at europeiske allierte og Canada siden 2016 brukt 41 milliarder dollar mer på forsvar. Basert på de nye rapportene vil tallet øke til over 100 milliarder dollar neste år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer