Trumps klimaskeptiske miljøsjef trakk seg. Hans midlertidige etterfølger er tidligere kullobbyist

- Vi trenger en EPA-sjef, og jeg vet at dette er en radikal idé, som faktisk tror på å beskytte miljøet.

FILE PHOTO:    EPA Administrator Scott Pruitt testifies before a Senate Appropriations Interior, Environment, and Related Agencies Subcommittee hearing on the proposed budget estimates and justification for FY2019 for the Environmental Protection Agency on Capitol Hill in Washington, U.S., May 16, 2018. REUTERS/Al Drago/File Photo
FILE PHOTO: EPA Administrator Scott Pruitt testifies before a Senate Appropriations Interior, Environment, and Related Agencies Subcommittee hearing on the proposed budget estimates and justification for FY2019 for the Environmental Protection Agency on Capitol Hill in Washington, U.S., May 16, 2018. REUTERS/Al Drago/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld ble det kjent at Scott Pruitt går av som sjef for det amerikanske miljøverndirektoratet EPA etter egen vilje.

- Jeg har akseptert Scott Pruitts avskjedssøknad som sjef for Environmental Protection Agency, skrev Trump på Twitter torsdag.

Den uttalte klimafornekteren Pruitt har i sin tid i EPA jobbet for å avvikle en rekke klimatiltak.

Ville kjøpe brukt madrass

Men hans sjefsperiode har også vært preget av ting som ikke handler om miljøspørsmål, snarere om etiske spørsmål.

Nyhetsbyrået AP lister opp noen av sakene. Enkelte av dem framstår pussige og andre er mer alvorlige.

Scott Pruitt skal ha bedt sin rådgiver, Millan Hupp, om å ringe Trump International Hotel i Washington for å spørre om han kunne få kjøpe en brukt madrass. Hupp skal også ha sett etter leiligheter for miljøsjefen, blitt bedt om å hente klær fra vaskeriet, hjulpet til med å finne en lotion og ordnet personlige reiser for Pruitts familie.

Alt dette er i strid med føderale etiske retningslinjer, som forbyr ansatte fra å gjøre personlige gjøremål for sine sjefer.

En mer alvorlig anklage mot Pruitt er at han skal ha brukt sin stilling til å prøve å finne jobb til kona. Han skal ha bedt Millan Hupps søster, Sydney, som også jobbet for EPA, om å ta kontakt med en sjef ved hurtigmatkjeden Chick-Fil-a. Pruitt var nemlig interessert i å sikre seg en franchise kona.

Dette skal også være i strid med føderale etiske retningslinjer.

I tillegg har han fått kritikk for å ha brukt offentlige midler til private ting som flyreiser og boligjakt. Han har også fått kritikk for kontakten han har hatt med ulike lobbyister.

- Vi hadde god oversikt over hva slags politikk han ville føre. Vi hadde ingen anelse om hvor lite moral han hadde. Han var alle de tingene denne administrasjonen sa de var mot. Han har gjort mye skade. Det kan reverseres, men det kommer til å ta litt tid, sier den demokratiske senatoren Thomas R. Carper, som sitter i Senatets miljøkomité, til Washington Post.

Kullobyist tar over

Og etter flere måneder med etiske skandaler og kritikk, trakk altså Pruitt seg fra sin stilling.

- Han kom til meg og sa at han hadde stor tillit til administrasjonen og at han ikke ville være en distraksjon, sa Trump torsdag, og la til at de to hadde snakket om en avskjedssøknad en liten stund.

I sitt avskjedsbrev går Pruitt også ut mot anklagene mot ham.

«De uavbrutte angrepene på meg personlig, min familie, savner sidestykke og har hatt en betydelig innvirkning på oss alle», skriver Pruitt.

Dermed er det nestkommanderende i EPA, Andrew Wheeler, som tar over som fungerende sjef i direktoratet fram til en permanent sjef blir nominert av Trump og godkjent av Senatet. Wheeler anses som en av de sterkeste kandidatene til å få jobben permanent.

Og de mange har vært svært skeptiske til å ha klimaskeptikeren Pruitt som EPA-sjef, er det nok en del ting ved Wheelers yrkeskarriere som gjør at de ikke ser spesielt lyst på å få ham som miljøsjef heller.

Som lobbyist for Faegre Baker Daniels Consulting representerte han nemlig Murray Energi, som har utropt seg selv til «det største kullgruveselskapet i Amerika.

Han har også vært rådgiver for den republikanske senatoren Jim Inhofe, som under et intervju med CNN i mars anklaget EPA for å «hjernevaske» amerikanske barn.

Kritisk Sanders

Mannen som nå stiller seg først i køen for å kritisere Wheeler er den uavhengige senatoren, Bernie Sanders.

- Vi trenger en EPA-sjef, og jeg vet at dette er en radikal idé, som faktisk tror på å beskytte miljøet i stedet for overskuddet til olje-, gass- eller kullindustrien, sier Sanders til CNN.

Selv om miljøvernere og politiske motstandere nok vil følge Wheeler med argusøyne, har president Trump stor tro på den nye, midlertidige, i alle fall inntil videre, miljøsjefen.

- Jeg har ingen tvil om at Andy vil fortsette vår gode og varige EPA-agenda. Vi har gjort enorme framskritt og framtida til EPA er veldig lys, tvitrer Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer